MotoGP: KTM RC 16 στο Jerez

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/2/2016

Η αυστριακή εταιρεία συνεχίζει πυρετωδώς την εξέλιξη της RC 16 για να κάνει το ντεμπούτο της την επόμενη αγωνιστική σεζόν του 2017. Η μοτοσυκλέτα με τον V4 κινητήρα των 1000 κυβικών δεν η πρώτη προσπάθεια των αυστριακών να συμμετάσχουν στην μεγάλη κατηγορία των GP. Ήδη από την πρώτη χρονιά των τετράχρονων GP, η KTM είχε φτιάξει έναν δικό της V4 κινητήρα που τον διέθετε στην ομάδα του Kenny Roberts. Αυτή την φορά όμως δεν μιλάμε για απλώς έναν κινητήρα αλλά για ολόκληρη μοτοσυκλέτα. Μετά την πρώτη επίσκεψη στην αυστριακή πίστα της Red Bull και την δεύτερη σε εκείνη της Valencia, η εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ βρέθηκε ξανά στην Ισπανία, αυτή την φορά στην πίστα του Jerez, όπου με αναβάτες τον Mika Kallio, Alex Hoffman και Randy de Puniet επικέντρωσαν τις δοκιμές στην εργονομία και τις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας. Θυμίζουμε ότι ο γάλλος αναβάτης έχει αναλάβει ρόλο οδηγού εξέλιξης κάτι που είχε κάνει και το 2014 για την Suzuki GSX-RR.

Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν με το μέρος των Αυστριακών, καθώς τις πρώτες δύο μέρες ήταν άστατος και αρκετά βροχερός. Παρ΄όλα αυτά υπήρξε πρόοδος, αφού η RC 16 είχε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές και οι αναβάτες δούλεψαν πολύ με την ρύθμιση των αναρτήσεων της WP και την αίσθηση που μεταφέρει το εμπρός σύστημα στα χέρια του αναβάτη. 

KR Proton - V4 KTM

MotoGP-Jorge Martin: Αργή αλλά σταθερή η βελτίωση της κατάστασής του

Παραμένει στο Κατάρ - O Savadori στη θέση του για τον γύρο στη Jerez
Jorge Martin κατάσταση υγείας 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/4/2025

Αργά αλλά σταθερά η κατάσταση του Jorge Martin που βρίσκεται ακόμη σε νοσοκομείο του Κατάρ βελτιώνεται και η Aprilia Racing εμφανίζεται ελαφρώς αισιόδοξη.

Ο άτυχος παγκόσμιος πρωταθλητής βρίσκεται στο γενικό νοσοκομείο Hamad στην πρωτεύουσα του Κατάρ και η κατάστασή του παρακολουθείται στενά.

Τα κατάγματα στα πλευρά του Martin δεν είναι εκείνα που χρήζουν στενής παρακολούθησης αλλά το τραύμα που έχει στον πνεύμονα ο Ισπανός, η αναπνοή του οποίου εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά. Ο Martin αναφέρει ότι πονάει αλλά πλέον είναι σε θέση να κινείται λίγο περισσότερο και να νιώθει λίγο καλύτερα και ευχαριστεί όλους εκείνους που τον υποστηρίζουν και του προσφέρουν βοήθεια.

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Aprilia Racing οι εξετάσεις δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται ωστόσο τα σπασμένα πλευρά προκαλούν ακόμη πόνο μεγάλης έντασης στον εργοστασιακό αναβάτη των Ιταλών και αυτό περιορίζει στο ελάχιστον δυνατό και την κινητικότητά του.

Τώρα έχει προτεραιότητα να διασταλεί πλήρως ο πνεύμονας που είχε καταρρεύσει εξαιτίας του τραύματος που είχε υποστεί ο Ισπανός και τότε το ιατρικό επιτελείο θα αφαιρέσει την αποστράγγιση που έχει τοποθετηθεί (όταν φτάσει στο 90%), ενώ θα σταματήσει και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του. 

Όταν με το καλό γίνει και αυτό τότε είναι που θα αρχίσει να σχεδιάζεται η επιστροφή του Martin στην Ευρώπη με το Noale να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το επιτελείο του νοσοκομείου που κουράρει τον Martin, τον ιατρικό διευθυντή του MotoGP, Angel Charte αλλά και τον Franco Perona της Lifenet Healthcare, με την οποία συνεργάζεται η ιταλική ομάδα.

O Lorenzo Savadori θα είναι ο αναβάτης που θα οδηγήσει τη δεύτερη εργοστασιακή Aprilia αντί του Jorge Martin στο Grand Prix της Jerez.