MotoGP Honda: Πώς ο νέος ρόλος του Nakagami μπορεί να κάνει την διαφορά στο HRC

Ο χαμένος κρίκος σε μία ανοικτή αλυσίδα
MotoGP Honda: Πώς ο νέος ρόλος του Nakagami μπορεί να κάνει την διαφορά στο HRC
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/8/2024

Ο Nakagami έχει ήδη μπει στον νέο του ρόλο από τώρα, καθώς έδωσε την δική του εξήγηση για την στιγμή που η Honda πήρε τον κατήφορο. Ταυτόχρονα φάνηκε πως το πλάνο του HRC να ενδυναμώσει την ομάδα δοκιμών στην Ιαπωνία με έναν αναβάτη που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην αγωνιστική ομάδα που εδρεύει στην Ευρώπη, θα γεφυρώσει ένα χάσμα που αυτή την στιγμή δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Αρχικά να θυμίσουμε πως έχει ανακοινωθεί εδώ, η απόφαση του Nakagami να σταματήσει την αγωνιστική του καριέρα και να γίνει δοκιμαστής του HRC, αφήνοντας την θέση ανοικτή για τον Somkiat Chantra, τον πρώτο Ταϊλανδό που θα ανέβει στην μεγάλη κατηγορία. Όπως γράφαμε και στο άρθρο από την στιγμή που χάθηκε η ευκαιρία του Ai Ogura που επέλεξε την Aprilia, δεν γινόταν για την Honda να ανεβάσει κάποιον άλλο στην δεύτερη σέλα της LCR καθώς αυτή καλύπτεται από την Idemitsu και αφορά αποκλειστικά Ασιάτη αναβάτη.

Από την επόμενη σεζόν ο Nakagami θα βοηθά τον Chantra να προσαρμοστεί στη μεγάλη κατηγορία και ταυτόχρονα θα έχει ενεργό ρόλο μέσα στο HRC με την έδρα του να είναι στην Ιαπωνία. Θα ταξιδεύει συχνά και θα βρίσκεται στην παλιά ομάδα, ενώ όπως έχουμε ήδη γράψει θα στοχεύει σε wildcart συμμετοχές, πάντα με στόχο μεγαλύτερες ευκαιρίες δοκιμών.

Εδώ τώρα είναι που το HRC θα έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι νέο. Μπορεί να είναι αδιανόητο όμως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι εταιρείες αυτού του μεγέθους και αντίστοιχα τα πολυμελή αγωνιστικά τμήματα, είναι η λιγότερο άμεση επικοινωνία έως και η παντελής έλλειψή της. Συμβαίνει σε όλους, όχι μόνο στη Honda και έχω παραδείγματα που αυτό επηρεάζει την κατασκευή των μοτοσυκλετών που καταλήγουν σε εμάς, καθώς και την εξέλιξή τους. Θέλω να επεκταθώ στην αναγνώριση του προβλήματος που ανέφερε ο Nakagami πως θέλει να λύσει, καθώς αντιλαμβάνομαι πως το ευρύ κοινό δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ένα μάτσο μηχανολόγοι-μηχανικοί στην Ιαπωνία δεν μιλάνε με τους αναβάτες και τους μηχανικούς στα MotoGP για να φτιάξει άμεσα ο ένας, εκείνο που θέλει ο άλλος. Μου περιέγραφε με μία δόση κομπασμού, ο υπεύθυνος εξέλιξης της BMW Motorrad, πριν από μία ντουζίνα χρόνια μέσα στις εγκαταστάσεις της BMW Motorrad που μόλις είχαν παραλάβει από την αποχώρηση της ομάδας της F1, το πώς κατάφερε να πάρει τεχνολογία από την αγωνιστική ομάδα του αυτοκινήτου για να κατασκευάσει τον ενιαίο εξακύλινδρο στρόφαλο για τον νέο κινητήρα τότε κινητήρα της σειράς Κ. Ήταν δηλαδή κατόρθωμα, όχι κάτι δεδομένο. Ο υπεύθυνος εξέλιξης των WR της Yamaha που στην συνέχεια ανέλαβε το νέο On-Off, μου είχε αναλύσει τον κόπο του να δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας της ομάδας που είχαν στο Rally Dakar με το τμήμα σχεδιασμού στην πορεία για την δημιουργιά του T7 που μετέπειτα έγινε το Yamaha Tenere, το οποίο είχε ξεκινήσει για κάτι σαν Tracer7 και άλλαξε στην πορεία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν υπήρχε πρωτόκολλο επικοινωνίας μέχρι εκείνη την στιγμή. Τώρα δεν υπάρχει και ομάδα της Yamaha στο Dakar, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Στα MotoGP αυτό το πρόβλημα το έλυσε για την Ducati ο Dall’Igna ενώ αντίστοιχα στην KTM ο Pedrosa. Να σημειωθεί πως η KTM έχει μία ξεχωριστή δομή με ενδιάμεση θέση εργασίας που επιτρέπει στον οποιοδήποτε, από οποιοδήποτε τμήμα να έρθει σε άμεση επαφή με τους αναβάτες, οποιαδήποτε στιγμή. Κι εκεί όμως χρειαζόταν κάποιος με εμπειρία στις πίστες των MotoGP για να βοηθήσει την επικοινωνία αγωνιζόμενων-μηχανολόγων, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο. Η Honda είναι κρίμα που έχασε τον Pedrosa από αναβάτη εξέλιξης καθώς μιλάμε για έναν από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία, ταυτόχρονα όμως ούτε εκείνος θα ήταν σε θέση να κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο ήδη προετοιμάζεται ο Nakagami.

Η γλώσσα δεν είναι το πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σε αυτό το επίπεδο επαγγελματισμού. Το κενό επικοινωνίας βρίσκεται στην κατανόηση της θέσης που έχει ο καθένας, της χάραξης συνισταμένης πορείας και της σύμπνοιας σε κοινό στόχο. Διαφορετικά εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι με την εξέλιξη του κινητήρα, τραβούν το δικό τους δρόμο που μπορεί να οδηγεί εκείνους που ψάχνουν την πρόσφυση στον πίσω τροχό από την πλευρά αναρτήσεων και φρένων, ακόμη πιο μακριά από τον δικό τους σκοπό.

Με δηλώσεις του στον Τύπο ο Nakagami εξηγεί τα παραπάνω, φανερώνοντας την χρονική στιγμή που ξεκίνησε το πρόβλημα στην Honda αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την βαθιά γνώση που έχει ως ένας από τους ανθρώπους με βρίσκεται εκεί από τότε που η Honda ήταν ανταγωνιστική, μέχρι το σήμερα που πασχίζει για την δεκάδα.

Τοποθέτησε τον κατήφορο της Honda στις αλλαγές που εμείς είδαμε το 2022, όταν άλλαξαν τελείως την RC213V προσπαθώντας να βρουν πρόσφυση στον πίσω τροχό καθώς η μοτοσυκλέτα δούλευε μονάχα όταν ο εμπρός βρισκόταν ακριβώς στο όριο, εξηγώντας εν μέρη και τις ριψοκίνδυνες επιλογές του Marquez. Κατέληξαν όμως να έχουν μία μοτοσυκλέτα με χειρότερη ισορροπία πρόσφυσης εμπρός και πίσω, χάνοντας μάλιστα και δύναμη. Κανείς δεν συνεργαζόταν σωστά, είπε ο Nakagami, καθένας έπραττε το δικό του κάνοντας βήματα μπροστά, την ίδια στιγμή που η Ducati έκανε βήματα εμπρός στον τομέα των αεροδυναμικών βοηθημάτων, του ελέγχου της γεωμετρίας με αυξομείωση της διαδρομής των αναρτήσεων και τόσα άλλα που άνοιξαν τέρμα την ψαλίδα μεταξύ τους. «και όσο άνοιγε η ψαλίδα, τόσο βρισκόμασταν σε σύγχυση και δεν μπορούσαμε να φέρουμε στην πίστα μία ισορροπημένη μοτοσυκλέτα» εξήγησε ο Taka, «οπότε ναι, ο κατήφορος ξεκίνησε το 2022».

Ένας βασικός λόγος που το HRC έχασε αυτό τον κρίκο στην αλυσίδα επικοινωνίας μεταξύ paddock και Ιαπωνίας, μπορεί να αναζητηθεί στο κύμα των αλλαγών της καθημερινότητας που είχε φέρει το προηγούμενο διάστημα η πανδημία και είχε αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς ρυθμούς εδώ στην Ευρώπη και εκεί στην Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση ο Nakagami φαίνεται ισορροπημένος και αποφασισμένος να έχει ενεργό ρόλο στην μετάλλαξη των διαδικασιών. Δεν θα έχει όμως την εξουσία να κάνει αλλαγές, μονάχα να προτείνει, οπότε μένει να δούμε αν τις απόψεις του τις συμμερίζονται και άλλοι μέσα στο HRC, πραγματοποιώντας τις αλλαγές που χρειάζονται για να γίνει η Honda πιο ανταγωνιστική από τώρα και όχι απλά να περιμένει την μεγάλη αλλαγή του 2027. Καθώς η ψαλίδα δεν θα κλείσει μόνο με την αλλαγή κυβισμού και νέα μοτοσυκλέτα, αν η επικοινωνία και η συνεννόηση εξακολουθούν να αποτελούν προβλήματα.

Ετικέτες

Valentino Rossi - “Κανείς αθλητής δεν ήταν ποτέ τόσο βρώμικος όσο ο Marquez!” [VIDEO]

Τα λέει έξω από τα δόντια για τον Marc Marquez σε μαραθώνια συνέντευξη στον Andrea Migno
Valentino Rossi εναντίον Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2024

Όταν έχεις ήδη κατακτήσει 9 Παγκόσμιους Τίτλους στο ενεργητικό σου, και ο “Next big thing” φέρελπις νέος τότε αγωνιζόμενος σου παίρνει μέσα από τα χέρια τον 10ο με επεισοδιακό -και ιδιαίτερα αντιαθλητικό- τρόπο, είναι αναμενόμενο και λογικό -αφήνοντας στην άκρη το αν είναι πρέπων ή βοηθητικό για την πνευματική σου ηρεμία ή την εξέλιξή σου σαν άνθρωπος- να το κρατήσεις “μανιάτικο” για μια ζωή. Όπως ακριβώς κάνει ο Valentino Rossi για τον Marc Marquez, με το δραματικό συμβάν στη Sepang του 2015, με τον Ιταλό θρύλο των αγώνων μοτοσυκλέτας να χύνει πολύ φαρμάκι για τον Ισπανό αντίπαλό του σε πρόσφατη συνέντευξη του στο podcast του Andrea Migno.

Πέρα από την δικαιολογημένη αντιπάθεια του Rossi απέναντι στον Marquez μετά τα συμβάντα του 2015, ο Ιταλός δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα σε τόσο αναλυτική δημόσια… ψυχανάλυση, κρατώντας τα συναισθήματά του εν πολλοίς προσωπικά -αν εξαιρέσουμε το 2015 όταν τόσο από την πλευρά του Rossi όσο και από την πλευρά του Marquez οι δηλώσεις έπαιρναν και έδιναν με τους δυο Πρωταθλητές να έχουν... σπάσει κάθε φρένο σε κατηγορίες και χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Τώρα όμως, μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια, ο Rossi βγαίνει λάβρος στο podcast του πρώην μαθητή του και αγωνιζόμενου Andrea Migno, θέλοντας να θυμίσει σε όλους το αντιαθλητικό ποιόν του Marquez. Σημειώστε πως πρόκειται για μια τεράστια σε διάρκεια συνέντευξη (που έχει ανέβει στο Youtube σε 2 μέρη συνολικής διάρκειας δύο ωρών), στην οποία ο Rossi δεν περιορίζεται στον Marquez αλλά αναφέρεται σε πολλά συμβάντα της αγωνιστικής του καριέρας.

Γιατί χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να ξεσπάσει δημοσίως ο Rossi με τόσο έντονο τρόπο απέναντι στον Marquez; Ίσως γιατί το 2024 ο Ισπανός έχει εισβάλλει κατά έναν τρόπο στα “χωράφια” του Rossi, έχοντας νικήσει κατά κράτος τους αναβάτες της Pertamina Enduro VR46 Racing Team Bezzecchi και Di Giannantonio, και απειλώντας ευθέως για τον τίτλο τον μαθητή της VR46 Riders Academy, Francesco Bagnaia. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το 2025 ο Marquez θα αγωνίζεται με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati, δίπλα στον Bagnaia. Να βάλουμε ίσως και το γεγονός πως ο ετεροθαλής αδελφός του Rossi, Luca Marini, παραπαίει με τη Honda ή μήπως έτσι θα γίνουμε υπερβολικοί; Ας αφήσουμε τον Marini στην άκρη λοιπόν, αρκετές είναι οι απειλές του Marquez προς τον Rossi και χωρίς τον Luca, όσον αφορά στους μαθητές του Rossi, και στην ιεραρχία των αναβατών που αγωνίζονται με Ducati.

Rossi vs Marquez

Το ιταλικό κοινό, αλλά και οι φίλοι και οπαδοί του Rossi, έχουν ήδη ταχθεί -σε μεγάλο ποσοστό- με ποδοσφαιρικούς όρους υπέρ του Ιταλού, όπως είδαμε και από τα γιουχαΐσματα που δέχθηκε ο Marquez την ώρα που ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Misano. Από την άλλη ο Pecco δεν συμφωνεί με τις παραπάνω αντιδράσεις, κάτι που έδειξε έντονα στα παραπάνω γιουχαΐσματα, κουνώντας το δάχτυλο στους “tifosi”, με τον Marquez να ευχαριστεί αργότερα τον δυο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή για τη χειρονομία του.

Αν τώρα ο Pecco έχει με δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν κάνει ξεκάθαρο το ότι δεν πρόκειται να κάνει πόλεμο δηλώσεων με τον Marquez, κι ούτε έχει σκοπό να συνεχίσει τον πόλεμο του μέντορά του με τον Ισπανό, δείχνοντας τεράστια ψυχραιμία και ώριμο χαρακτήρα, χαράζοντας τη δική του πορεία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Rossi, όπως βλέπουμε στην συνέντευξή του στον Migno.

Παρόλο που ο “γιατρός” έχει αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση το 2021, συνεχίζει να εμπλέκεται στο MotoGP ως ιδιοκτήτης της VR46 Racing Team, ενώ πέρα από την ομάδα του, έχει γαλουχήσει στους αγώνες αρκετούς ακόμα Ιταλούς αγωνιζόμενους του Πρωταθλήματος, όπως τον Bagnaia και τον Morbidelli, που αμφότεροι έχουν βρεθεί σε σκληρά στιγμιότυπα μαχών με τον Marquez.

Στο δεύτερο κομμάτι της συνέντευξής του στον πρώην μαθητή της VR46 Racing Academy, ο Rossi τα είπε έξω από τα δόντια. Στην ίδια συνέντευξη, στο πρώτο μέρος, ο Rossi είχε ήδη αναφερθεί στην αντιπαλότητά του με τον Biaggi, όμως στο δεύτερο βίντεο ο Ιταλός ήταν πολύ πιο σκληρός, αναφερόμενος στον Marquez.

Στη συνέντευξη ο Rossi αναφέρει πως όλα ξεκίνησαν στην Αργεντινή το 2015.

Αργεντινή 2015

“Απόλυτα το χειρότερο πράγμα που μου έχει συμβεί σε αθλητικό επίπεδο. Η διαμάχη με τον Marquez ξεκίνησε στην Αργεντινή. Είχε επιλέξει τη μεσαία πίσω γόμα ελαστικού, κι εγώ τη σκληρή. Είχε φύγει μπροστά αλλά τον έφτασα. Τον ακολουθούσα στην ευθεία μετά την 3, και τον πέρασα στα φρένα. Εκείνος με περνά με τη σειρά του, και τον περνώ ξανά. Κι εκεί, πέφτει επίτηδες πάνω μου, προσπαθώντας να με πετάξει κάτω. Δεν ήθελα να χάσω. Επιστρέφω στη γραμμή μου, αλλά δυστυχώς ακουμπήσαμε. Πέφτεις πάνω μου; Πέφτω κι εγώ πάνω σου. Τότε έπεσε. Από εκείνη τη στιγμή η σχέση μας διαλύθηκε. Παρά το επεισόδιο αυτό, εκείνος συνέχισε να υποκρίνεται πως δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί μου, και να με γλείφει (kissing my ass).”

Το επόμενο συμβάν ήρθε στο Assen την ίδια χρονιά, σε μια μάχη που κράτησε μέχρι το τελευταίο μέτρο του αγώνα.

Assen

“Φτάσαμε στον τελευταίο γύρο και ήμουν συνεχώς μπροστά. Στο τελευταίο εσάκι, ήξερα πως θα έκανε την κίνησή του. Προσπάθησα να ξεφύγω όσο πιο μακριά ήταν δυνατόν, όμως παρά τα φρένα της τελευταίας στιγμής, εκείνος μου επιτέθηκε. Με έσπρωξε εκτός (γραμμής και πίστας). Καθώς τον ένιωσα να με πλησιάζει, πέρασα το εσάκι (σσ. από το χώμα) και κέρδισα. Είχα φρενάρει στο όριο, κι εκείνος φρέναρε ακόμα πιο αργά, τόσο που δεν θα μπορούσε να πάρει το εσάκι, απλώς για να έρθει κατά πάνω μου. Κατάφερα να μείνω όρθιος, όχι εύκολα, έκοψα το εσάκι, κέρδισε και αυτό ήταν. Στο parc ferme ήμουν θυμωμένος, δεν είχα δει ποτέ ξανά αναβάτη σαν τον Marquez να κάνει κάτι τέτοιο και να μου λέει: ‘είναι εύκολο να κερδίζεις όταν κόβεις δρόμο.’ Του είπα πως εκείνος είχε κατευθυνθεί πάνω μου, και τον ρώτησα τι έπρεπε να είχα κάνει. Του είπα πως έπρεπε να είναι αντικειμενικός. Από τότε όλα τελείωσαν.”

Στη συνέχεια, ο Rossi αναφέρει πως ο ίδιος πιστεύει πως ο Marquez ήθελε να τον εμποδίσει να κερδίσει τον 10ο τίτλο του.

Rossi vs Marquez

“Βρήκα πως εκείνοι, ιδίως ο Alzamora (σσ. ο manager του Marquez εκείνη την εποχή), πήγαιναν στο paddock λέγοντας: ‘ΟΚ, τώρα δεν θα κερδίσουμε τον τίτλο, ούτε όμως κι εκείνος.’ Αυτό το είπαν σε κάποιους Ισπανούς, οι οποίοι το μετέφεραν σε κάποιους Ισπανούς φίλους μου, και οι τελευταίοι ήρθαν και μου το είπαν. Ξεκίνησαν να μου λένε να είμαι προσεκτικός στους τελευταίους αγώνες. Το ίδιο μου είπε και ο Uccio.”

Ο Vale συνεχίζει, με τον αγώνα της Αυστραλίας του 2015, τον οποίο κέρδισε ο Marquez, περνώντας τον Jorge Lorenzo, τον αντίπαλο του Rossi για τον τίτλο εκείνης της σεζόν. Ο Rossi υποστηρίζει πως ο Marquez έπαιζε μαζί τους.

“Ήταν τόσο αλαζόνας… ήταν μπροστά μου, με έκανε να χάσω και μετά κέρδισε κιόλας. Μιλάμε για γεγονότα. Αν κάποιος τσεκάρει τους χρόνους, θα δει, πως αυτό δεν είναι μια υπόθεση. Είναι ξεκάθαρο το πώς έγινε.”

Και φτάνουμε στο GP της Sepang, και στη διαβόητη σύγκρουση μεταξύ Marquez και Rossi, που χώρισε τους θεατές του MotoGP σε δυο στρατόπεδα, και δημιούργησε μια έχθρα που κρατά δυνατά ακόμα και σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία από όταν συνέβη. Από τη μια οι οπαδοί του Ιταλού που όπως κι ο Rossi δεν ξεχνούν και δεν συγχωρούν, κι από την άλλοι όχι απαραίτητα οι οπαδοί του Marquez, αλλά όσοι πιστεύουν πως η εμμονή στο παρελθόν δεν βοηθά ούτε το σπορ -που έχει γίνει αρκετά ποδοσφαιρικό στον οπαδισμό του-, ούτε και τον Rossi που κρατά εσαεί πίκρα και αντιπάθεια μέσα του, συναισθήματα που τον δηλητηριάζουν.

Rossi vs Marquez

Sepang 2015. Όλα ξεκίνησαν στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης πριν τον αγώνα, όταν ο Rossi κατηγόρησε δημοσίως τον Marquez πως υποστήριζε έμπρακτα τον Lorenzo. “Στη Μαλαισία, μίλησα εναντίον του στη συνέντευξη τύπου γιατί ήθελα να προσπαθήσω να τον ντροπιάσω, να μοιραστώ με όλους αυτό που έκανε, ώστε ίσως να το σταματήσει. Επιπλέον, επειδή ο Lorenzo και εγώ παλεύαμε για τον τίτλο. Αν μάχεσαι για τον τίτλο, ίσως μπορώ να το κατανοήσω. Αλλά αν δεν παίζεις βαθμολογικά για τον τίτλο και δεν είσαι ούτε καν στην ίδια ομάδα με κάποιον από τους δύο, θα πρέπει να δείξεις σεβασμό και να μην εκνευρίζεις τους άλλους. Κάνε τον αγώνα σου, προσπάθησε να κερδίσεις και αυτό είναι. Ποιος σε πιέζει να κάνεις κάτι όπως αυτό που έκανε ο Maquez; Όμως στη Sepang μου έκανε κακό και με ενοχλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Προσπάθησε να με κάνει να πέσω τρεις ή τέσσερις φορές και ευτυχώς δεν έπεσα. Έφτασα πολύ κοντά σε εκείνον και προσπάθησα να πιάσω το βλέμμα του για να του πω : ‘Αρκετά, τι σκατά κάνεις;’ Και ακουμπήσαμε ελαφρώς. Δεν ήθελα να τον ρίξω, αλλά εκείνος έπεσε. Με έκανε να χάσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επειδή με χρέωσαν με ποινή, και έπρεπε να ξεκινήσω τελευταίος στη Valencia.”

Sepang 2015

Και το άσχημο συμβάν της Valencia, όπου από τη μία ο Marquez έπαιζε ξεκάθαρα με τον Rossi, με παιδιάστικη και προφανώς αντιαθλητική συμπεριφορά του τύπου “είμαι ταχύτερός σου και θα στο αποδείξω”, ενώ μάλιστα ο Ισπανός δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, και από την άλλη ο 9 φορές Πρωταθλητής Rossi που έχασε την ψυχραιμία του, πέφτοντας πάνω στον Marquez, με τον Ισπανό να τον κατηγορεί πως τον κλώτσησε.

O Rossi μιλά για τα συμβάντα μετά τον αγώνα της Sepang: “Μετά τον αγώνα με κάλεσαν οι αγωνοδίκες. Ήμουν με τον Meregalli της Yamaha και ο Marquez με τον manager του, Alzamora. Ο Alzamora ξεκίνησε να με προσβάλλει, κι εγώ τον ρώτησα γιατί βρισκόταν εκεί, αφού δεν ήταν αναβάτης της Honda. Τσακωθήκαμε. Στο τέλος ο υπεύθυνος του αγώνα Mike Webb ανακοίνωσε πως θα ξεκινούσα τελευταίος στη Valencia, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο MotoGP. Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να μου είχαν δώσει ποινή ride through στη Sepang (σσ. o Marquez αντίθετα υποστηρίζει πως έπρεπε να είχε βγει μαύρη σημαία για τον Rossi). Έτσι αντί για τρίτος θα είχα τερματίσει πέμπτος. Αν πίστευαν πως είχα ρίξει εσκεμμένα τον Marquez, έπρεπε να μου είχαν δώσει ποινή διέλευσης από τα pits, αλλά δεν το έκαναν και έφτιαξαν αυτή την ποινή, πως έπρεπε να ξεκινήσω τελευταίος στη Valencia. Μου έκοψαν τα πόδια, και έχασα τον τίτλο.”

Rossi Lorenzo

Ο Rossi αναφέρεται στην αλληλεπίδρασή του με τον Marquez μετά τον αγώνα, στους αγωνοδίκες: “Ήταν ο Marquez με σκυμμένο κεφάλι. Τον ρώτησα επίσης αν θα συνέχιζε την καριέρα του με τον ίδιο τρόπο, γιατί είναι απαίσιο για το σπορ να κάνεις κάποιον άλλο να χάσει (σσ. τον τίτλο). Τη στιγμή που ο Mike Webb είπε πως θα ξεκινούσα τελευταίος στη Valencia, το αίμα μου πάγωσε γιατί κατάλαβα πως είχα χάσει τον τίτλο. Αλλά η πρώτη μου αντίδραση ήταν να κοιτάξω τον Marquez, που κοίταξε με τη σειρά του τον Alzamora, σα να του έλεγε: ‘τα καταφέραμε’.”

Rossi

Στο τέλος, ο Rossi είχε μια καλή κουβέντα να πει για την ταχύτητα (και μόνο) του Marquez, όμως το συμπέρασμα του Ιταλού για το ποιον του Ισπανού ήταν αμείλικτο: “Ο Ισπανός είναι πολύ δυνατός αναβάτης, ένας Πρωταθλητής. Ήταν πάντα επιθετικός αλλά το 2015 ξεπέρασε τα όρια. Αν είσαι αντιαθλητικός ή επιθετικός, υπάρχουν αρκετοί που πλησιάζουν τη βρώμικη συμπεριφορά και θα μπορούσα να δώσω πολλά παραδείγματα… αλλά κανείς από τους Πρωταθλητές των μηχανοκίνητων σπορ δεν έχει ποτέ παλέψει να κάνει έναν άλλο αγωνιζόμενο να χάσει, αυτή είναι η συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τα όρια. Γενικά, εκείνοι που έκαναν συγκεκριμένα πράγματα το έκαναν για τον εαυτό τους, έπαιξαν βρώμικα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα, γιατί ήθελαν να κερδίσουν. Κανείς δεν ήταν τόσο βρώμικος όσο εκείνος (σσ. o Marquez).”

Ακολουθεί η μαραθώνια συνέντευξη του Rossi -που αξίζει να δείτε με τη βοήθεια των υποτίτλων του Youtube-, με τις δηλώσεις του για τον Marquez να βρίσκονται στο δεύτερο βίντεο.