MotoGP: Εν κινήσει μεταβλητό ύψος ανάρτησης της Ducati

Άλλη μια καινοτομία των Ιταλών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/2/2020

Η Ducati δια στόματος του Davide Tardozzi περηφανεύεται ότι έχει φέρει όλες τις καινοτομίες στα MotoGP τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι πως στα θέματα αεροδυναμικής οι Ιταλοί ανάγκασαν τους ανταγωνιστές τους να φτάσουν έως τα δικαστήρια, (όπου σύμφωνα πάντα με την άποψη της Ducati) έβαλαν τους δικαστές να αναγκάσουν τους Ιταλούς να δείξουν στις αίθουσες των δικαστηρίων όλα τα μυστικά τους. Τώρα οι Ιταλοί φαίνεται πως κινούνται ξανά στην κόψη του ξυραφιού των κανονισμών, με μια νέα “συσκευή” στην πίσω ανάρτηση της GP-20 που επιτρέπει στον αναβάτη να χαμηλώσει το ύψος της σέλας εν κινήσει. Από το 2018 έως τώρα βλέπαμε στις τηλεοράσεις μας τον Andrea Dovizioso να “βιδώνει κάτι” στην πάνω πλάκα του τιμονιού του καθώς ρολάριζε για να πάρει θέση στην γραμμή εκκίνησης. Πολύ γρήγορα μάθαμε πως μια ντίζα από το τιμόνι έφτανε έως την πίσω ανάρτηση, συμπιέζοντάς την και μειώνοντας έτσι το ύψος την μοτοσυκλέτας πίσω.

Ουσιαστικά δηλαδή προετοίμαζε τη γεωμετρία και την κατανομή βάρους της μοτοσυκλέτας για την εκκίνηση, αποτρέποντας όσο ήταν δυνατόν τις σούζες, άρα απέτρεπε την επέμβαση των ηλεκτρονικών που κόβουν δύναμη από τον κινητήρα. Όταν ο αναβάτης φρέναρε δυνατά στην είσοδο της πρώτης στροφής του αγώνα, το σύστημα απασφάλιζε και η πίσω ανάρτηση επανερχόταν στην αρχική της κατάσταση. Αντίστοιχους μηχανισμούς έβαλαν όλοι οι ανταγωνιστές της έναν χρόνο μετά, με μόνη διαφορά το σημείο τοποθέτησης της “στρόφιγγας” που στη Honda είναι μέσα στο φαίρινγκ, δίπλα από το αριστερό καλάμι.  Όμως στους τελευταίους αγώνες πέρσι, ο Alex Rins της Suzuki είπε πως έβλεπε μπροστά του την μοτοσυκλέτα του Jack Miller να χαμηλώνει την ουρά της στις εξόδους των στροφών.

Τα λεγόμενά του κυκλοφορούσαν ως φήμες τους τελευταίους μήνες, μέχρι που επιβεβαιώθηκαν σε αυτά τα δοκιμαστικά του Qatar λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα του 2020. Οι κάμερες της τηλεόρασης έπιασαν όλες τις μοτοσυκλέτες της Ducati να χαμηλώνουν πίσω στην τεράστια ευθεία της πίστας του Qatar και οι φωτογραφίες από το τιμόνι των GP-20 που ήταν στα pits, έδειχναν ξεκάθαρα έναν διακόπτη με δύο κουμπάκια στο αριστερό κλιπ-ον. Φυσικά η Ducati προσπάθησε να το κρατήσει μυστικό όσο μπορούσε και είχε δώσει σαφείς εντολές στους αναβάτες της να μην πουν κουβέντα γι΄αυτό. Βέβαια κάτι τέτοιο στα MotoGP δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό για πολύ καιρό, έστω κι αν ο Dovizioso και ο Petrucci έκαναν πως δεν ξέρουν τίποτα στις σχετικές ερωτήσεις. Μόνο ο team manager της Ducati κύριος Davide Tardozzi παραδέχτηκε επίσημα την ύπαρξη αυτού του συστήματος και μάλιστα πρόσθεσε πως είναι απολύτως νόμιμο, καθώς έχει εγκριθεί από τον τεχνικό διευθυντή των MotoGP κύριο Danny Aldridge. Βέβαια το ίδιο είχε γίνει και με την “αεροτομή” κάτω από το ψαλίδι, που προκάλεσε την ένσταση των υπόλοιπων κατασκευαστών (μέσω της Aprilia…) με το ερώτημα αν είναι αεροδυναμικό βοήθημα ή απλώς ασπίδα θερμότητας για το πίσω ελαστικό. Θυμίζουμε πως οι κανονισμοί απαγορεύουν κάθε μορφής ηλεκτρονική ρύθμιση των αναρτήσεων, πράγμα που σημαίνει πως το σύστημα της Ducati πρέπει να είναι μηχανικό.

Τα κουμπάκια φαίνεται να έχουν όντως κάπως μεγάλη διαδρομή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να αλλάξει τόσο πολύ τη διαδρομή της πίσω ανάρτησης και σίγουρα η δύναμη ενός δακτύλου δεν φτάνει για να συμπιέσει ένα αγωνιστικό αμορτισέρ. Ο μόνος τρόπος για να γίνει μηχανικά κάτι τέτοιο με δύο μόνο κουμπάκια, είναι να έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα στήριξης του πίσω αμορτισέρ που εκμεταλλεύεται τη μεταφορά βάρους της μοτοσυκλέτας κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση και ο αναβάτης πατώντας το αντίστοιχο κουμπί την σωστή χρονική στιγμή να κλειδώνει την βάση στο κάτω ή στο πάνω σημείο της. Όπως κι αν έχει, η Ducati για άλλη μια χρονιά έγινε η εταιρεία που θέλει κάθε βιομηχανικός κατάσκοπος να περάσει μια βραδιά στα pits της εργοστασιακής ομάδας της.

MotoGP 2024, Emilia Romagna GP, P1 - Στην κορυφή ο Pecco με νέο ρεκόρ γύρου

Δεύτερος ο Jorge Martin και τρίτος ο Marc Marquez, με ανέλπιστα καλή επίδοση Quartararo
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/9/2024

Το απόγευμα της Παρασκευής, στη δεύτερη επίσκεψη στην πίστα του Misano αυτή τη σεζόν από το MotoGP, στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά της μεγάλης κατηγορίας ξεχώρισαν οι τρεις πρωταγωνιστές του τίτλου, με τον Pecco Bagnaia να είναι στο 100ο του GP ταχύτερος όλων και με νέο ρεκόρ πίστας, με δεύτερο τον Jorge Martin και τρίτο τον Marc Marquez. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι πολλές πτώσεις.

Τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά ξεκινούν με την πίστα στεγνή, ενώ δέκα λεπτά μετά την έναρξή τους έχουμε την πρώτη πτώση, με τον Pedro Acosta να χάνει το μπροστινό και να πέφτει από lowside, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει. Πτώση έχει και ο Jack Miller, ενώ αργότερα θα πέσει και ο Miguel Oliveira.

Όσον αφορά στους χρόνους, ο Jorge Martin είναι ο πρώτος αναβάτης που σταματά το χρονόμετρο στο 1:30 (1.30.994), ενώ αμέσως μετά τον καλύτερο χρόνο βελτιώνει ο Bagnaia με 1:30.924. Ο Marc Marquez κάνει την εμφάνισή του στην πίστα λίγο αργοπορημένος, ενώ είμαστε περίεργοι να δούμε τους χρόνους του. Θυμίζουμε πως ο Ισπανός ήταν ταχύτερος όλων στα FP1 σήμερα το πρωί, με χρόνο 1:32.082, όταν η πίστα στέγνωνε ακόμα. Θυμίζουμε πως το ρεκόρ γύρου στο Misano είναι 1:30.304, χρόνο που πέτυχε φέτος στην πίστα ο Bagnaia.

Δεκαπέντε λεπτά έχουν περάσει από την έναρξη των P1, με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται από τους Pecco Bagnaia, Jorge Martin, Pedro Acosta, Fabio Quartararo και Maverick Vinales.

Quartararo

Δυο γύρους μετά την πρώτη επαφή του με την πίστα στα P1, ο Marc Marquez σημειώνει τον 6ο ταχύτερο χρόνο -και λίγο αργότερα τον 4ο-, ενώ εντυπωσιακός είναι ο Quartararo που συνεχίζει να βρίσκεται 4ος -και λίγο αργότερα 5ος. Δύσκολα τα πράγματα για τη Honda, με τους αναβάτες της να καταλαμβάνουν για την ώρα τις θέσεις 17, 18, 19 και 20!

Jorge Martin

Έχουμε φτάσει στα μισά των πρώτων χρονομετρημένων, και η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Jorge Martin (1:30.844), Pecco Bagnaia, Pedro Acosta, Marc Marquez και Marco Bezzecchi. Λίγα λεπτά αργότερα, ο τοπικός Bez ανεβαίνει δύο ακόμα θέσεις για να βρεθεί 3ος

Πτώση έχει ο Alex Marquez με 20 λεπτά να απομένουν, χωρίς να τραυματιστεί κι αυτός. Κάπου εδώ ο Marc Marquez μπαίνει ξανά στην πίστα με φρέσκα ελαστικά, δείχνοντας έτοιμος να πιέσει αρκετά πριν το κλασικό τελευταίο 5λεπτο, ενώ τον ακολουθεί και ο Jorge Martin. Άδοξα όμως τελειώνουν οι δυο γύροι του Marc, αφού κάτι δεν δείχνει να του αρέσει, και ο Ισπανός σταματά νωρίς να πιέζει, και βγαίνει ξανά στα pits.

Δεκατρία λεπτά πριν το τέλος μία ακόμη πτώση, με τον Augusto Fernandez να πέφτει με τη GASGAS του, χωρίς να τραυματιστεί.

Marc Marquez

Λίγο πριν φτάσουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Marc Marquez σημειώνει τον 2ο ταχύτερο χρόνο, ελάχιστα πίσω από τον Martin (0.054 δευτερόλεπτα), με τον 3ο Bagnaia να βρίσκεται πιο μακριά, 0.371 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin.

Δυο λεπτά αργότερα, ο Bagnaia βρίσκει τα εκατοστά που του έλειπαν, για να περάσει εκείνος πρώτος με 1:30.286 που είναι και νέο ρεκόρ πίστας.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, και η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Bagania, Martin, Marc Marquez, Bastianini και Vinales.

Κι εκεί που ο Martin πίεζε για να ξαναπάρει εκείνος την πρωτιά, πέφτει στην 8 ευτυχώς χωρίς παραταράγουδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Morbidelli.

Digia

Εκείνος που δεν είχε όμως "καλή" πτώση ήταν ο Fabio di Giannantonio, που ήταν ήδη τραυματίας, και έπεσε πολύ απότομα, παίρνοντας και αρκετές τούμπες για να σηκωθεί δείχνοντας να πονάει αρκετά...

Οι πτώσεις συνεχίζονται, με τον Binder να πέφτει χωρίς να καταφέρνει να γράψει καλό χρόνο, και θα πρέπει να περάσει από τα FP1, ενώ μετά τη λήξη του χρόνου ο Aleix Espargaro πετά έξω από την πρώτη δεκάδα τον Miller, κι έτσι κι οι 2 αναβάτες της Red Bull KTM οδεύουν στα P1.

Πέφτει και ο Bastianini, που όμως έχει καταφέρει ήδη να σημειώσει τον 4ο χρόνο.

Pecco Bagnaia

Τα P1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα είναι η ακόλουθη.

1. Pecco Bagnaia, Ducati 1:30.286

2. Jorge Martin, Ducati +0.198

3. Marc Marquez, Ducati +0.299

4. Enea Bastianini, Ducati +0.321

5. Fabio Quartararo, Yamaha +0.600

6. Franco Morbidelli, Ducati +0.646

7. Marco Bezzecchi, Ducati +0.678

8. Maverick Vinales, Aprilia +0.704

9. Pedro Acosta, GASGAS +0.705

10. Aleix Espargaro, Aprilia +0.881

Zarco

Ταχύτερος αναβάτης με Honda ήταν ο Johann Zarco στη 12η θέση, 0.964 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Bagnaia, ενώ οι δυο αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας του HRC τερμάτισαν στις θέσεις 18 (Marini) και 19 (Mir). Ο Nakagami ήταν 21ος και τελευταίος.

Ετικέτες