MotoGP Βροντολόγιο 2017 – 1126 πτώσεις!

Τρίτος ο Marquez και πέμπτος ο Crutchlow
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/11/2017

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι πτώσεις και όχι - ο φετινός, δίκαια πρωταθλητής, Marc Marquez δεν έχει και το ρεκόρ με τις περισσότερες - γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά από εντυπωσιακά «σωσίματα» που θα μείνουν στην ιστορία και συνέβαλλαν καθοριστικά και για τον τίτλο.

Το 2016 ήταν η χρονιά που οι πτώσεις συνολικά στις τρεις κατηγορίες των MotoGP ξεπέρασαν τις χίλιες και φέτος συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας τις 1126. Η σημαντική διαφορά με μερικές δεκαετίες πίσω; Πως κάθε πτώση κοστίζει όσο 30 με 40 σε χρηματικό κόστος και σχεδόν μηδέν σε ανθρώπινο. Ευτυχώς δηλαδή, τα δεδομένα είναι πλήρως ανεστραμμένα. Η μεγάλη μεταστροφή έγινε την δεκαετία του ’90 που μπήκαν νέοι κανονισμοί στις πίστες, τις μοτοσυκλέτες, την διοργάνωση, τον τρόπο διεξαγωγής κτλ, με μόλις δύο θανάτους να σημειώνονται, πράγμα που κατά σύγκριση θεωρείται επιτυχία. Το ίδιο και την δεκαετία του 2000. Τώρα κοντεύουμε στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε και βλέπουμε μία σχετική αύξηση. Ξεκινήσαμε στην αρχή της τρέχουσας δεκαετίας με τον θάνατο του Shoya Tomizawa, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010 στον αγώνα της νέας τότε Moto2. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε ο Marco Simoncelli, κάνοντας τεράστιο αντίκτυπο στην κοινότητα του μοτοσυκλετισμού και πέρσι το τελευταίο θύμα ήταν ο Luis Salom. Η βασική διαφορά αιτιών για την από χρόνο σε χρόνο αύξηση των πτώσεων και μοιραία και των δυστυχημάτων, είναι πως πλέον δεν ευθύνονται οι πίστες, οι μοτοσυκλέτες, οι διαδικασίες. Ή για να το θέσω ακριβώς στην βάση του, δεν είναι πλέον οι πρωταρχικοί λόγοι που οδηγούν στις πτώσεις, όπως ήταν κάποτε. Πλέον οι αναβάτες πέφτουν γιατί παίρνουν τεράστιο ρίσκο σε κάθε αγώνα, κι αυτό δεν συμβαίνει από απερισκεψία ή από επιπολαιότητα, αλλά γιατί πλέον μονάχα έτσι κερδίζονται οι αγώνες. Τα στατιστικά δείχνουν πως από δεκαετία σε δεκαετία οι διαφορές μειώνονται, κι αν το αντιπαραθέσεις αυτό με τον ρυθμό πτώσεων, γίνεται αντιληπτό πως τα δύο αυτά συνδέονται.

Πρωτεργάτης για φέτος ο Sam Lowes, όπως και πέρσι, καταφέρνοντας να πέσει 31 φορές συνολικά με την Aprilia, στους 18 αγώνες που πήρε μέρος, ενώ πέρσι έπεσε 30 φορές στην Moto2. Ο Jorge Navarro της Gresini στην Moto2 ισοφάρισε το περσινό ρεκόρ του Lowes με 30 πτώσεις κι έπειτα έρχεται ο Marquez με συνολικά 27, αν και στην δική του περίπτωση θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι πτώσεις που είχε σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα από την άσφαλτο! Ενώ μόλις δύο από τις 27 πτώσεις έγιναν σε αγώνα, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο! Σε κάθε τριήμερο του αγώνα λοιπόν, σε όλες τις κατηγορίες και τα δοκιμαστικά μετρούσαμε χοντρικά τουλάχιστον 60 πτώσεις στο σύνολο, με το Misano να αποτελεί ρεκόρ με 140 πτώσεις και να ακολουθούν Le Mans και Assen με 94 και 91 αντίστοιχα.

Μετά τον Marquez ακολουθεί ο Alvaro Bautista με 26, και o Crutchlow με 24, ενώ ο Rossi είχε από τις λιγότερες πτώσεις, μόλις 4 σε 17 αγωνιστικά τριήμερα, αν και η βασική πτώση που του στέρησε την ευκαιρία να κυνηγήσει τον τίτλο έγινε εκτός στατιστικών - με τον Dovizioso και τον Barbera να έχουν από έξι στο σύνολο της σεζόν.

Εντυπωσιακό είναι και το αποτέλεσμα των πτώσεων αυτών, όπως τις καταγράφει η Dorna, που δείχνει επίσης πως οι εξελίξεις σε προστατευτικό εξοπλισμό έχουν κάνει την διαφορά: Από σύνολο 1126 πτώσεων, μετράμε έξι σπασμένες κλείδες, τρεις αστραγάλους, δύο δάχτυλα, έναν καρπό, ένα βραχίονα, ένα πήχη, μία λεκάνη, μία κνήμη, κι ένα μετατάρσιο. Αυτό που δεν μπορεί να αποτιμηθεί και μάλιστα ανοικτά προς τον κόσμο, είναι ο οικονομικός αντίκτυπος των πτώσεων αυτών για τις ομάδες και προφανώς το ενδιαφέρον εδώ είναι για τις μικρότερες, εκτός εργοστασίων.

Η πρόβλεψη είναι πως ο αριθμός των πτώσεων θα αυξάνεται, και πάντα με την ευχή να παραμένει ο απολογισμός με μόνο οικονομικό αντίκτυπο, χωρίς ούτε ένα δάχτυλο σπασμένο…

Ετικέτες

Yamaha Y/AI και Fabio Quartararo - Όλα για τον τίτλο στο MotoGP 2025 [VIDEO]

Ποιος V4 κινητήρας... Η λύση για το Πρωτάθλημα έρχεται μέσω χρονομηχανής, από το Τόκιο του 2125
Fabio Quartararo - Tokyo Override
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/11/2024

Εντάξει, μας πιάσατε, αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι η M1 του 2025, αλλά το πρωτότυπο μοντέλο Y/AI της Yamaha που εμφανίζεται στη νέα σειρά anime "Tokyo Override" του Netflix, με την ιαπωνική εταιρεία να επιδεικνύει το concept στην ομάδα MotoGP της, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να φωτογραφίζονται καβάλα σε αυτό.

Η είδηση αφορά τη συνεργασία της Yamaha με το Netflix, στην παραγωγή του Tokyo Override (για το οποίο σας είχαμε γράψει ΕΔΩ), ενός πρωτότυπου anime που κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσω streaming, από τις 21 Νοεμβρίου 2024.

Το Tokyo Override, σκηνοθεσίας των FUKUDA, Yusuke και Veerapatra Jinanavin, διαδραματίζεται στο Τόκιο 100 χρόνια στο μέλλον, όπου η AI έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή και όλες οι πτυχές της αστικής ζωής είναι αυτοματοποιημένες. Σε αυτό το γεμάτο δράση με μοτοσυκλέτες anime επιστημονικής φαντασίας, υπαρκτές και πρωτότυπης σχεδίασης μοτοσυκλέτες πρωταγωνιστούν στους δρόμους του Τόκιο.

Το Δημιουργικό Κέντρο της Yamaha Motor έδωσε την πλήρη συνεργασία του στην παραγωγή της σειράς, παρέχοντας δεδομένα 3D και υποστήριξη για τη χρήση ήχων των YZF-R1 και VMAX της Yamaha, καθώς και τη συνεργασία με το World Building για την ιστορία και τη σχεδίαση της πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας concept Y/AI που κυκλοφορεί 100 χρόνια από τώρα, στο μέλλον.

Yamaha YAI

Ένα από τα κυριότερα σημεία του Tokyo Override είναι οι σκηνές δράσης, όπου η ηρωίδα Amarin τρέχει σε αγώνες στο φουτουριστικό Τόκιο, επάνω στη σέλα της Y/AI, με τη Yamaha να συνεργάζεται και να επιβλέπει διάφορα μέρη της διαδικασίας παραγωγής. Για παράδειγμα, οι χαρακτήρες διασχίζουν τους δρόμους της πόλης του μέλλοντος σε θρυλικές κλασικές μοτοσυκλέτες, όπως οι Yamaha YZF-R1 και VMAX. Πέρα από την παροχή των δεδομένων τρισδιάστατης σχεδίασης και ηχογραφήσεων του ήχου των πραγματικών μοντέλων, οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές της Iwata συμμετείχαν επίσης ενεργά στη διαδικασία παραγωγής της σειράς, δημιουρτώντας τη σκηνή των αγώνων μοτοσυκλέτας 100 χρόνια στο μέλλον και σχεδιάζοντας τη μοτοσυκλέτα που αγωνίζεται.

Μετά τον σχεδιασμό της φουτουριστικής μοτοσυκλέτας στον υπολογιστή, η Yamaha δημιούργησε ένα κανονικού μεγέθους πρωτότυπο μοντέλο της Y/AI, το οποίο θα εκτεθεί στην ερχόμενη Motor Expo 2024 στην Ταϊλάνδη (29 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου).

"Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν η διαδικασία δημιουργίας σεναρίου, η λεγόμενη World Building που ακολουθήσαμε με την ομάδα παραγωγής", αναφέρει ο Satoshi Nakamura από το Τμήμα Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. "Δαπανήσαμε πολύ χρόνο σε πολυάριθμες συζητήσεις για το πώς θα ήταν ο κόσμος του Τόκιο 100 χρόνια στο μέλλον και συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα σε μια 'βίβλο' την οποία θα ακολουθούσαμε κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα γεγονότα και τα οχήματα που βλέπετε στη σειρά, αλλά και το ίδιο το σενάριο είναι όλα βασισμένα σε αυτήν την 400 σελίδων βίβλο."

Yamaha YAI

Στην κοινωνία που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από AI, όπως απεικονίζεται στο Tokyo Override, τροχαία ατυχήματα και άλλα παρόμοια προβλήματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβούν. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος των αγώνων συνεχίζει να είναι πολύ πιο απρόβλεπτος.

"Στους αγώνες, είναι πάντα δυνατό να προκύψουν μη αναμενόμενες ατυχίες. Η ιδέα του να προτάσσεται αυτό ως μέσο για την αναγνώριση κινδύνων και την εύρεση δρόμων για μετάβαση σε ασφαλέστερο περιβάλλον είναι μοναδική και, καθώς ο πρόσθετος παράγοντας της ψυχαγωγίας είναι συνυφασμένος με τους αγώνες, ένιωθα ότι υπήρχε μια αίσθηση της πραγματικότητας όταν προσπαθούσα να φανταστώ τι νόημα θα έχουν οι αγώνες σε 100 χρόνια από σήμερα", εξηγεί ο Nakamura.

Ετικέτες