MotoGP - Αντιδράσεις από την Ducati μετά τις δηλώσεις του Carmelo Ezpeleta για παραχωρήσεις σε Honda-Yamaha

Αν και η ίδια έχει δεχτεί αντίστοιχη μεταχείριση στο παρελθόν
Paolo Ciabbati
Από το

motomag

30/6/2023

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Sport Director του MotoGP, Carmelo Ezpeleta, σε συνέντευξή του ανέφερε την πιθανότητα να δοθούν προνόμια εξέλιξης για τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές, Honda και Yamaha, με τους ιθύνοντες της Ducati να δείχνουν ότι είναι μάλλον αρνητικά προσκείμενοι σε κάτι τέτοιο.

Λίγες μόλις μέρες μετά την συνέντευξη του Carmelo Ezpeleta, το “μεγάλο κεφάλι” της Ducati Corse, Luigi DallIgna και ο Sporting Director, Paolo Ciabatti έκαναν τις πρώτες δηλώσεις όσον αφορά στις δηλώσεις του υπεύθυνου της Dorna.

Ξεκινώντας από τον DallIgna, σε συνέντευξή του στο GPOne.com, δήλωσε “Είναι σωστό να βοηθάμε τις ομάδες, όχι όμως αδικώντας άλλες”. Μία αν μη τι άλλο… αινιγματική δήλωση καθώς στην συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στο Πρωτάθλημα, όπως είναι τώρα, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Ducati και όλα τα μέλη της ομάδας, έχουν κάνει πολλές θυσίες, μέχρι να φτάσουν εδώ. Κανείς δεν λέει ότι δεν έγιναν θυσίες, όμως η αλήθεια είναι ότι με τους 13 από τους 16 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των Sprint, να έχουν στην πρώτη θέση του βάθρου αναβάτη της Ducati, σίγουρα δεν μιλάμε για μία ανταγωνιστική κατάσταση.

Από την άλλη ο Ciabatti, έριξε τα βέλη του κυρίως εναντίον του Ezpeleta, λέγοντας, στο ίδιο μέσο, ότι ο Ισπανός της Dorna, αποφάσισε πρώτα να μιλήσει στα media και όχι στις ομάδες. Tόνισε επίσης, ότι οι μέχρι τώρα κανονισμοί, όσον αφορά στα προνόμια της εξέλιξης, υπαγορεύουν ότι η ομάδα που θα λάβει τα εν λόγω προνόμια, δεν πρέπει έχει κάποιο τερματισμό σε βάθρο σε στεγνό αγώνα για μία ολόκληρη αγωνιστική σεζόν. Όπως είπε ο Ciabatti, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές, αφού στον γύρο του Τέξας η Honda αναδείχθηκε νικήτρια με τον Alex Rins, ενώ ο Quartararo πήρε την τρίτη θέση, στον ίδιο αγώνα. Βέβαια ο ίδιος ο Ezpeleta ανέφερε ότι οι κανόνες πρέπει να επικαιροποιηθούν, πιθανότατα έχοντας αυτό ακριβώς στο μυαλό του.

Παράλληλα, ο Sport Director της Ducati, εξήγησε ποια θα ήταν η σωστή διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί η Dorna, λέγοντας: “Μια πρόταση αυτού του είδους θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Grand Prix και τα μέλη της: Dorna, FIM, IRTA και MSMA. Η Επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη για να συζητήσει για τους τεχνικούς κανονισμούς του μέλλοντος και δεν παρουσιάστηκε καμία πρόταση. Όταν η Dorna αποφασίσει να αναβαθμίσει το σύστημα παραχωρήσεων για να βοηθήσει τους κατασκευαστές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα πρέπει να εξηγήσει πώς, και τι αντίκτυπο θα έχουν.” Κλείνοντας, δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει μία πρόταση, αν αυτή έρθει, όχι όμως φωτογραφική (για Honda και Yamaha), αλλά να είναι ίση για όλους όσους χρειαστούν κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

dall'igna

Οι δηλώσεις και τον δύο δείχνουν ότι μάλλον δεν τους άρεσε η πρόταση της Dorna. Η διαφορά, ωστόσο, των Ιαπώνων (Honda, Yamaha) με τους Ευρωπαίους (Aprilia, Ducati, KTM) έχει αρχίσει να γίνεται έντονα εμφανής, με τον καλύτερα τοποθετημένο αναβάτη της Yamaha, τον Quartaro να βρίσκεται στην 9η θέση του Πρωταθλήματος, αυτή την στιγμή, με τον Alex Rins από τη Honda στην 13η. Η Dorna είναι λογικό να φοβάται ότι οι δύο ιαπωνικές εταιρείες, μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο της Suzuki και να διαβούν την πόρτα της εξόδου, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί.

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι η Ducati ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έλαβαν πλεονεκτήματα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας τους, ήδη από το 2014, ενώ στην συνέχεια οι Aprilia, Suzuki και ΚΤΜ πέρασαν και εκείνες από αυτό το στάδιο. Το 2016, και με την υιοθέτηση της ενιαίας ECU σε όλες τις ομάδες, υπήρξαν ορισμένα προνόμια που δόθηκαν σε όλες τις ομάδες, ανεξαιρέτως, για τη σεζόν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Fabio, Marc

Σίγουρα, οι κανονισμοί που υπάρχουν δίνουν ένα μερίδιο δίκιου στην Ducati, όμως οι αγώνες Sprint που άρχισαν φέτος και ο σημαντικά μειωμένος χρόνος εξάσκησης που έχουν στα χέρια τους οι ομάδες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. Επομένως, για όσες υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, οι παραπάνω παράγοντες είναι λογικό να διογκώνουν το πρόβλημα.

Δεν ξέρουμε πως θα πορευτεί ακόμα η Ducati, που είναι λογικό να θέλει να διατηρήσει την απόλυτη κυριαρχία της, αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε όμως να δούμε αν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές προβούν σε δηλώσεις, όσον αφορά στις δηλώσεις Ezpeleta.

Ετικέτες

Yamaha Y/AI και Fabio Quartararo - Όλα για τον τίτλο στο MotoGP 2025 [VIDEO]

Ποιος V4 κινητήρας... Η λύση για το Πρωτάθλημα έρχεται μέσω χρονομηχανής, από το Τόκιο του 2125
Fabio Quartararo - Tokyo Override
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/11/2024

Εντάξει, μας πιάσατε, αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι η M1 του 2025, αλλά το πρωτότυπο μοντέλο Y/AI της Yamaha που εμφανίζεται στη νέα σειρά anime "Tokyo Override" του Netflix, με την ιαπωνική εταιρεία να επιδεικνύει το concept στην ομάδα MotoGP της, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να φωτογραφίζονται καβάλα σε αυτό.

Η είδηση αφορά τη συνεργασία της Yamaha με το Netflix, στην παραγωγή του Tokyo Override (για το οποίο σας είχαμε γράψει ΕΔΩ), ενός πρωτότυπου anime που κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσω streaming, από τις 21 Νοεμβρίου 2024.

Το Tokyo Override, σκηνοθεσίας των FUKUDA, Yusuke και Veerapatra Jinanavin, διαδραματίζεται στο Τόκιο 100 χρόνια στο μέλλον, όπου η AI έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή και όλες οι πτυχές της αστικής ζωής είναι αυτοματοποιημένες. Σε αυτό το γεμάτο δράση με μοτοσυκλέτες anime επιστημονικής φαντασίας, υπαρκτές και πρωτότυπης σχεδίασης μοτοσυκλέτες πρωταγωνιστούν στους δρόμους του Τόκιο.

Το Δημιουργικό Κέντρο της Yamaha Motor έδωσε την πλήρη συνεργασία του στην παραγωγή της σειράς, παρέχοντας δεδομένα 3D και υποστήριξη για τη χρήση ήχων των YZF-R1 και VMAX της Yamaha, καθώς και τη συνεργασία με το World Building για την ιστορία και τη σχεδίαση της πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας concept Y/AI που κυκλοφορεί 100 χρόνια από τώρα, στο μέλλον.

Yamaha YAI

Ένα από τα κυριότερα σημεία του Tokyo Override είναι οι σκηνές δράσης, όπου η ηρωίδα Amarin τρέχει σε αγώνες στο φουτουριστικό Τόκιο, επάνω στη σέλα της Y/AI, με τη Yamaha να συνεργάζεται και να επιβλέπει διάφορα μέρη της διαδικασίας παραγωγής. Για παράδειγμα, οι χαρακτήρες διασχίζουν τους δρόμους της πόλης του μέλλοντος σε θρυλικές κλασικές μοτοσυκλέτες, όπως οι Yamaha YZF-R1 και VMAX. Πέρα από την παροχή των δεδομένων τρισδιάστατης σχεδίασης και ηχογραφήσεων του ήχου των πραγματικών μοντέλων, οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές της Iwata συμμετείχαν επίσης ενεργά στη διαδικασία παραγωγής της σειράς, δημιουρτώντας τη σκηνή των αγώνων μοτοσυκλέτας 100 χρόνια στο μέλλον και σχεδιάζοντας τη μοτοσυκλέτα που αγωνίζεται.

Μετά τον σχεδιασμό της φουτουριστικής μοτοσυκλέτας στον υπολογιστή, η Yamaha δημιούργησε ένα κανονικού μεγέθους πρωτότυπο μοντέλο της Y/AI, το οποίο θα εκτεθεί στην ερχόμενη Motor Expo 2024 στην Ταϊλάνδη (29 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου).

"Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν η διαδικασία δημιουργίας σεναρίου, η λεγόμενη World Building που ακολουθήσαμε με την ομάδα παραγωγής", αναφέρει ο Satoshi Nakamura από το Τμήμα Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. "Δαπανήσαμε πολύ χρόνο σε πολυάριθμες συζητήσεις για το πώς θα ήταν ο κόσμος του Τόκιο 100 χρόνια στο μέλλον και συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα σε μια 'βίβλο' την οποία θα ακολουθούσαμε κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα γεγονότα και τα οχήματα που βλέπετε στη σειρά, αλλά και το ίδιο το σενάριο είναι όλα βασισμένα σε αυτήν την 400 σελίδων βίβλο."

Yamaha YAI

Στην κοινωνία που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από AI, όπως απεικονίζεται στο Tokyo Override, τροχαία ατυχήματα και άλλα παρόμοια προβλήματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβούν. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος των αγώνων συνεχίζει να είναι πολύ πιο απρόβλεπτος.

"Στους αγώνες, είναι πάντα δυνατό να προκύψουν μη αναμενόμενες ατυχίες. Η ιδέα του να προτάσσεται αυτό ως μέσο για την αναγνώριση κινδύνων και την εύρεση δρόμων για μετάβαση σε ασφαλέστερο περιβάλλον είναι μοναδική και, καθώς ο πρόσθετος παράγοντας της ψυχαγωγίας είναι συνυφασμένος με τους αγώνες, ένιωθα ότι υπήρχε μια αίσθηση της πραγματικότητας όταν προσπαθούσα να φανταστώ τι νόημα θα έχουν οι αγώνες σε 100 χρόνια από σήμερα", εξηγεί ο Nakamura.

Ετικέτες