MotoGP 2023, Mugello - O Bagnaia pole και ρεκόρ, δεύτερος ο Marc Marquez

Από την 15η θέση της σχάρας θα ξεκινήσει τους αγώνες ο Fabio Quartararo
Mugello Q2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/6/2023

Ο Francesco Bagnaia πήρε την pole position στο home GP του στο Mugello, σημειώνοντας ταυτόχρονα και νέο ρεκόρ πίστας με 1:44.855. Πίσω του, με τη γνωστή τακτική… “τρέιλερ”, ο Marc Marquez κατετάγη δεύτερος, με τον Alex Marquez να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Αυτό δηλαδή, πριν ο Alex χάσει τρεις θέσεις λόγω ποινής από το Le Mans, για να ανέβει έτσι ο Jack Miller τρίτος.

Τα σύννεφα είχαν πυκνώσει πάνω από τον ουρανό του Mugello, ευτυχώς όμως η βροχή έμεινε -για την ώρα- μακριά από την ιταλική πίστα.

Τα Q2 ήταν θα λέγαμε ελαφρώς… υποτονικά σε μάχες, αν και στην έξοδο του από τα pits στα μισά του session, ο Marc Marquez μπήκε απρόσεκτα στη γραμμή του επερχόμενου Bagnaia, με τον Ιταλό να γίνεται έξαλλος μαζί του. Στη συνέχεια, ο Marc βρέθηκε στην ουρά του Πρωταθλητή του 2022, με αποτέλεσμα να γράψει μεν ο Pecco ταχύτερο χρόνο, αλλά κοντά στον βασιλικό… ποτίστηκε και ο αναβάτης της Repsol Honda, που βρέθηκε δεύτερος στη σχάρα εκκίνησης δίνοντας και… thumbs up στον αναβάτη της Ducati μετά τον τερματισμό. Οι φήμες λένε πως ο Marquez δοκιμάζει και το παλαιότερο πλαίσιο της Honda το Σάββατο, δίπλα σε εκείνο της Kalex, καθώς για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει καθαρός νικητής μεταξύ των δύο.

Ο Bastianini φάνηκε να πιέζεται στην επιστροφή του, έχοντας μια πτώση στα Q2, για να τρέξει στα pits να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του. Τελικά θα τερμάτιζε 12ος, ένα καλό αποτέλεσμα αν αναλογιστούμε πως ακόμα αναρρώνει.

Τέταρτος στη σχάρα εκκίνησης είναι ο Jorge Martin, πέμπτος ο Marco Bezzechi και έκτος ο Alex Marquez.

Μια πτώση στέρησε στον Brad Binder τη δυνατότητα να κάνει κάτι καλύτερο από μια 10η θέση, ενώ οι αναβάτες της Yamaha δεν πέρασαν καν στα Q2, και θα εκκινήσουν από τις θέσεις 14 (Morbidelli) και 15 (Quartararo).

Παρά τον μεγάλο πόνο που νιώθει στον δεξιό του αστράγαλο ο Aleix Espargaro, κατάφερε να φέρει τη μοτοσυκλέτα του στην 7η θέση της σχάρας εκκίνησης, ενώ ο Vinales είναι μόλις 13ος.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα της σχάρας εκκίνησης.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ / ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 1'44.855
2 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team 0.078
3 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP 0.152
4 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing 0.331
5 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing 0.413
6 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team 0.435
7 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing 0.525
8 Johann ZARCO Prima Pramac Racing 0.772
9 Alex RINS LCR Honda CASTROL 0.847
10 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 0.876
11 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team 1.264
12 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team 2.029
Ετικέτες

MotoGP-Jorge Martin: Αργή αλλά σταθερή η βελτίωση της κατάστασής του

Παραμένει στο Κατάρ - O Savadori στη θέση του για τον γύρο στη Jerez
Jorge Martin κατάσταση υγείας 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/4/2025

Αργά αλλά σταθερά η κατάσταση του Jorge Martin που βρίσκεται ακόμη σε νοσοκομείο του Κατάρ βελτιώνεται και η Aprilia Racing εμφανίζεται ελαφρώς αισιόδοξη.

Ο άτυχος παγκόσμιος πρωταθλητής βρίσκεται στο γενικό νοσοκομείο Hamad στην πρωτεύουσα του Κατάρ και η κατάστασή του παρακολουθείται στενά.

Τα κατάγματα στα πλευρά του Martin δεν είναι εκείνα που χρήζουν στενής παρακολούθησης αλλά το τραύμα που έχει στον πνεύμονα ο Ισπανός, η αναπνοή του οποίου εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά. Ο Martin αναφέρει ότι πονάει αλλά πλέον είναι σε θέση να κινείται λίγο περισσότερο και να νιώθει λίγο καλύτερα και ευχαριστεί όλους εκείνους που τον υποστηρίζουν και του προσφέρουν βοήθεια.

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Aprilia Racing οι εξετάσεις δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται ωστόσο τα σπασμένα πλευρά προκαλούν ακόμη πόνο μεγάλης έντασης στον εργοστασιακό αναβάτη των Ιταλών και αυτό περιορίζει στο ελάχιστον δυνατό και την κινητικότητά του.

Τώρα έχει προτεραιότητα να διασταλεί πλήρως ο πνεύμονας που είχε καταρρεύσει εξαιτίας του τραύματος που είχε υποστεί ο Ισπανός και τότε το ιατρικό επιτελείο θα αφαιρέσει την αποστράγγιση που έχει τοποθετηθεί (όταν φτάσει στο 90%), ενώ θα σταματήσει και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του. 

Όταν με το καλό γίνει και αυτό τότε είναι που θα αρχίσει να σχεδιάζεται η επιστροφή του Martin στην Ευρώπη με το Noale να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το επιτελείο του νοσοκομείου που κουράρει τον Martin, τον ιατρικό διευθυντή του MotoGP, Angel Charte αλλά και τον Franco Perona της Lifenet Healthcare, με την οποία συνεργάζεται η ιταλική ομάδα.

O Lorenzo Savadori θα είναι ο αναβάτης που θα οδηγήσει τη δεύτερη εργοστασιακή Aprilia αντί του Jorge Martin στο Grand Prix της Jerez.