MotoGP 2023, Jerez, Sprint Race - Πορτοκαλί το βάθρο, με Brad Binder και Jack Miller το 1-3!

Σε αγώνα που διεκόπη με κόκκινη σημαία στην αρχή, μετά από πτώση τριών αναβατών
Jerez Sprint Race 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/4/2023

Ο αγώνας Sprint της Jerez ήταν πραγματικά φρενήρης, με διακοπή στη 2η στροφή του πρώτου γύρου μετά από καραμπόλα αναβατών, ενώ στην επανεκκίνηση είχαμε συναρπαστικές και σχεδόν αδιάκοπες μάχες μεταξύ Brad Binder και Jack Miller σε πρώτο βαθμό, και με τους Pecco Bagnaia και Jorge Martin σε δεύτερο πλάνο.

Η εκκίνηση δείχνει να βαίνει καλώς, όμως στη δεύτερη κιόλας στροφή έχουμε επαφή του Franco Morbidelli της εργοστασιακής Yamaha με τον Alex Marquez της Gresini Racing, για να πέσουν κάτω και οι δύο, ενώ στην καραμπόλα έρχεται να προστεθεί και ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Marco Bezzechi, που μην έχοντας πού να πάει κάνει… άλμα πάνω από τις μοτοσυκλέτες των πεσμένων και πέφτει κι αυτός. Οι κριτές βγάζουν αμέσως κόκκινη σημαία, η πίστα καθαρίζεται από τα συντρίμμια και μετά από λίγο έχουμε και δεύτερη εκκίνηση για ένα αγώνα συνολικά 11 γύρων.

Στη δεύτερη εκκίνηση μπροστά πετάγονται Brad Binder, Jorge Martin, Jack Miller, και Pecco Bagnaia, ενώ τους ακολουθούν οι Aleix Espargaro, Johann Zarco, Miguel Oliveira και Dani Pedrosa.

Στον δεύτερο γύρο, ο Jack Miller προσπερνά τον Jorge Martin και στήνεται στην ουρά του Binder, καραδοκώντας για να περάσει εκείνος πρώτος. Εντωμεταξύ ο γερόλυκος Dani Pedrosa καταφέρνει να μείνει κοντά στους πρώτους, γράφοντας τον ένα ταχύτερο γύρο μετά τον άλλο!

Jack Miller

Ο Miller καταφέρνει να περάσει εκείνος πρώτος στον 3ο γύρο, αφήνοντας τον Binder 2ο, ενώ και ο Pecco Bagnaia περνά τον Martin, για να βρεθεί τρίτος.

Το τρενάκι των 7 πρώτων πηγαίνει στη ρόδα ο ένας του άλλου, θυμίζοντας αγώνα Moto 3 και χαρίζοντας πλούσιο θέαμα στους θεατές και δικαιώνοντας τη Dorna για το νέο φορμά με τους αγώνες Sprint.

Alex Marquez

Εντωμεταξύ πτώσεις έχουμε τόσο από τον Alex Marquez, όσο και από τον Takaaki Nakagami σε ξεχωριστά συμβάντα, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς.

Aleix Espargaro

Έξι γύρους πριν το τέλος, πτώση έχουμε και από τον Aleix Espargaro, που για έναν ακόμα αγώνα δεν καταφέρνει δυστυχώς να δικαιώσει τον τίτλο του, ως ενός από τους κύριους διεκδικητές του Πρωταθλήματος για το 2023.

Joan Mir

Οι πτώσεις συνεχίζονται, αυτή τη φορά 4 γύρους πριν το τέλος, με τον Joan Mir να έχει ένα γλυκό lowside την ώρα που στρίβει με τον αγκώνα στο έδαφος, μην μπορώντας να κάνει κάποιο ταχυδακτυλουργικό α-λα Marquez και να σώσει την κατάσταση.

Brad Binder

Τρεις γύρους πριν την καρό σημαία ο Brad Binder ξεκινά την επίθεση στον ομόσταυλό του, Jack Miller, περνώντας τον πριν τη στροφή με συγκλονιστικό πλασάρισμα με πλαγιολίσθηση, για να ανοιχτεί όμως μετά την κορυφή της στροφής, και να περάσει ξανά μπροστά ο Αυστραλός. Τον επόμενο γύρο, ο Νοτιοαφρικανός κάνει την ίδια επίθεση, ανοίγεται και πάλι, όμως αυτή τη φορά καταφέρνει να μείνει μπροστά, στη θέση όπου και θα τερμάτιζε τον αγώνα.

Pecco Bagnaia

Με έναν γύρο να απομένει, ο Miller ανοίγεται σε μια στροφή, με τον Pecco να τον περνά, ενώ ο αναβάτης της ΚΤΜ αποτρέπει τελευταία στιγμή προσπέραση και από τον Martin, για να πάρει με το σπαθί του την τρίτη θέση του βάθρου, χαρίζοντας το 1-3 στην ΚΤΜ, με τους δυο αναβάτες της αυστριακής εταιρείας να κάνουν “σάντουιτς” στη δεύτερη θέση τον Πρωταθλητή του 2022 Bagnaia.

Dani Pedrosa

Τέταρτος τελικά τερμάτισε ο Martin, πέμπτος ο Oliveira και έκτος ο wildcard μικρός Σαμουράι, Dani Pedrosa.

Fabio Quartararo

Για έναν ακόμη αγώνα οι αναβάτες της Yamaha δεν ήταν πουθενά, με τον Quartararo να τερματίζει 12ος και με τον Morbidelli 16o.

KTM 1-3

Αυτή ήταν η 2η νίκη του Binder σε 4 αγώνες Sprint το 23, με τις άλλες 2 να έχουν πάει στον Bagnaia.

Επόμενη στάση, ο αυριανός αγώνας της Jerez.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing  
2 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 0.428
3 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing 0.680
4 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing 0.853
5 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP Team 1.638
6 Dani PEDROSA Red Bull KTM Factory Racing 1.738
7 Maverick VIÑALES Aprilia Racing 3.248
8 Johann ZARCO Prima Pramac Racing 3.380
9 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team 5.711
10 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team 7.015
11 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP 7.174
12 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP 7.467
13 Alex RINS LCR Honda CASTROL 9.867
14 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP Team 11.550
15 Stefan BRADL HRC Team 15.455
16 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP 15.849
17 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 15.969
18 Iker LECUONA Repsol Honda Team 25.356
19 Jonas FOLGER GASGAS Factory Racing Tech3 25.530
Ετικέτες

MotoGP-Jorge Martin: Αργή αλλά σταθερή η βελτίωση της κατάστασής του

Παραμένει στο Κατάρ - O Savadori στη θέση του για τον γύρο στη Jerez
Jorge Martin κατάσταση υγείας 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/4/2025

Αργά αλλά σταθερά η κατάσταση του Jorge Martin που βρίσκεται ακόμη σε νοσοκομείο του Κατάρ βελτιώνεται και η Aprilia Racing εμφανίζεται ελαφρώς αισιόδοξη.

Ο άτυχος παγκόσμιος πρωταθλητής βρίσκεται στο γενικό νοσοκομείο Hamad στην πρωτεύουσα του Κατάρ και η κατάστασή του παρακολουθείται στενά.

Τα κατάγματα στα πλευρά του Martin δεν είναι εκείνα που χρήζουν στενής παρακολούθησης αλλά το τραύμα που έχει στον πνεύμονα ο Ισπανός, η αναπνοή του οποίου εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά. Ο Martin αναφέρει ότι πονάει αλλά πλέον είναι σε θέση να κινείται λίγο περισσότερο και να νιώθει λίγο καλύτερα και ευχαριστεί όλους εκείνους που τον υποστηρίζουν και του προσφέρουν βοήθεια.

Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Aprilia Racing οι εξετάσεις δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται ωστόσο τα σπασμένα πλευρά προκαλούν ακόμη πόνο μεγάλης έντασης στον εργοστασιακό αναβάτη των Ιταλών και αυτό περιορίζει στο ελάχιστον δυνατό και την κινητικότητά του.

Τώρα έχει προτεραιότητα να διασταλεί πλήρως ο πνεύμονας που είχε καταρρεύσει εξαιτίας του τραύματος που είχε υποστεί ο Ισπανός και τότε το ιατρικό επιτελείο θα αφαιρέσει την αποστράγγιση που έχει τοποθετηθεί (όταν φτάσει στο 90%), ενώ θα σταματήσει και η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του. 

Όταν με το καλό γίνει και αυτό τότε είναι που θα αρχίσει να σχεδιάζεται η επιστροφή του Martin στην Ευρώπη με το Noale να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το επιτελείο του νοσοκομείου που κουράρει τον Martin, τον ιατρικό διευθυντή του MotoGP, Angel Charte αλλά και τον Franco Perona της Lifenet Healthcare, με την οποία συνεργάζεται η ιταλική ομάδα.

O Lorenzo Savadori θα είναι ο αναβάτης που θα οδηγήσει τη δεύτερη εργοστασιακή Aprilia αντί του Jorge Martin στο Grand Prix της Jerez.