Αιχμές Crutchlow για τον Marquez

Δηλώσεις-καμπανάκι για το HRC
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/7/2019

Ο Βρετανός αναβάτης είναι γνωστό πως δεν μασάει τα λόγια του. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως έχει πάντα δίκιο σε όσα λέει, όμως όσα λέει τα πιστεύει πραγματικά και δεν κάνει δηλώσεις απλώς για να τραβήξει την προσοχή και τα φώτα της δημοσιότητας, ή για να δικαιολογήσει τις αδυναμίες του. Μετά τον αγώνα της Γερμανίας όπου ανέβηκε στο βάθρο, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους επιβεβαίωσε ουσιαστικά όλα όσα έχει πει έως σήμερα ο Jorge Lorenzo σχετικά με τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας της Honda. Όχι μόνο αυτό, αλλά ουσιαστικά χτύπησε το καμπανάκι στο HRC, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυριαρχία του Marc Marquez έχει αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους του HRC από τη σωστή πορεία εξέλιξης της μοτοσυκλέτας. Ο Βρετανός είπε πως το ταλέντο του Marquez και το ιδιαίτερο στιλ οδήγησής του, φέρνουν αποτελέσματα και κάνουν την Honda να φαίνεται κυρίαρχη, όμως στην πραγματικότητα κανείς από τους υπόλοιπους αναβάτες του HRC δεν μπορεί να διεκδικήσει νίκες και βάθρα με την RCV σε όλες τις πίστες. “Η μοτοσυκλέτα φέτος έχει πολύ καλύτερο κινητήρα, όμως πρέπει να την πλαγιάζεις πολύ περισσότερο για να στρίψει απ’ ότι στο παρελθόν και η αίσθηση από το μπροστινό δεν μου δίνει εμπιστοσύνη. Έφεραν ένα νέο πλαίσιο που δοκίμασε και χρησιμοποιεί κατά περίπτωση ο Marquez. Έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά και κάποια μειονεκτήματα που μπορούν να σε οδηγήσουν σε πτώση, κάτι που δεν θέλεις… Εγώ δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Ήταν στο πρόγραμμα να κάνω δοκιμές με το νέο πλαίσιο, όμως δεν πρόλαβα διότι όσα είχαν φέρει τα στράβωσε στις πτώσεις που είχε ο Lorenzo(!). Υπάρχουν δύο αυτή τη στιγμή που έχει ο Marquez (ένα για τον αγώνα και ένα για back-up) και είναι λογικό να μην θέλει να ρισκάρει τον δανεισμό τους σε κάποιον άλλο αναβάτη. Θέλω να δοκιμάσω το νέο πλαίσιο – ίσως να κάνει την μοτοσυκλέτα καλύτερη για τους υπόλοιπους αναβάτες της Honda. Ο Marquez είναι προφανές πως μπορεί, δεν έχει κανένα πρόβλημα με το παλιό, και γι΄αυτό το χρησιμοποιεί ακόμα. Μπορεί να μην τον βολεύει το καινούριο… Ξέρει πως κανένας άλλος (εννοεί αναβάτης του HRC) δεν μπορεί να οδηγήσει τόσο γρήγορα με το παλιό πλαίσιο και δεν θέλει να έχει (εσωτερικό) ανταγωνισμό… Φυσικά και τον ενδιαφέρει η διαρκής εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, όμως είναι χαρούμενος με ό,τι έχει, διότι είναι ο γρηγορότερος με αυτό και ο πιο ανταγωνιστικός. Όλοι ξέρουμε πως ο Marcquez είναι ιδιαίτερη περίπτωση και αυτή τη στιγμή ο καλύτερος αναβάτης του κόσμου. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν και οι υπόλοιποι να κάνουν το ίδιο με αυτή τη Honda." 

MotoGP: Η Yamaha ρίχνει το τελευταίο κάστρο και αποκτά V4 – Η επιβεβαίωση ήρθε!

Βλέπαμε πως έκαναν ετοιμασίες
MotoGP: Η Yamaha ρίχνει το τελευταίο κάστρο και αποκτά V4 – Η επιβεβαίωση ήρθε!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2024

Ο διευθυντής της Yamaha Motor Racing (έως τέλος σεζόν) Lin Jarvis, επιβεβαίωσε κάτι που γνωρίζαμε ήδη και είχαμε δει πως κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, την είσοδό τους στην V4 διάταξη! Μετά την έξοδο της Suzuki από τα MotoGP είχαν μείνει οι μόνοι με εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα και φαινόταν πως αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καθότι βρίσκονται σταθερά εκτός δεκάδας.

Με την έλευση του Luca Marmorini, του ανθρώπου που βοήθησε την Aprilia να βελτιώσει τον V4 κινητήρα που ήδη είχε και να φτιάξουν μαζί έναν νέο V4 90ο μοιρών, ήταν πλέον ξεκάθαρη η διαδρομή που είχε πάρει η Yamaha.

Ο Jarvis εξήγησε πως τα MotoGP άλλαξαν δραματικά την τελευταία πενταετία και νέες τεχνολογίες μεταμόρφωσαν πλήρως τον ιδανικό τρόπο που η δύναμη κατανέμεται, την μία με την ρύθμιση ύψους και την άλλη με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, καθιστώντας αμφίβολο αν πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους σε διαφορετικό δρόμο.

Όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες ημέρες εδώ, έχει μεγάλη σημασία να ετοιμαστεί ο κινητήρας τώρα, κερδίζοντας μπόλικο χρόνο σε δοκιμές ακόμη και σε αγωνιστική εμπειρία προς τελειοποίηση της διάταξης πριν εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί από το 2027 και μικρύνει ο κυβισμός.

Όπως είπε ο Jarvis ο εν σειρά τετρακύλινδρος έχει ακόμη χώρο για βελτίωση αλλά σε αυτό το στάδιο που έχουν μείνει μόνοι τους πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα εποχή.

Τόνισε ότι ο κινητήρας είναι έτοιμος και δοκιμάζεται στο δυναμόμετρο πάγκου. Εκεί θα φτιαχτούν και οι πρώτες χαρτογραφήσεις και έπειτα θα βγει στην πίστα για τις δοκιμές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μόνο όταν είναι πιο γρήγορος από αυτόν που έχουν τώρα, θα μπει σε αγωνιστική χρήση.

Ο Quartararo τόνισε επίσης πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόφαση για μετάβαση στον V4 πέρα από την επιθυμία του για περισσότερη δύναμη που έχει εκφράσει δημόσια πολλές φορές. Δεν έχει εμπειρία σε V4 και δεν μπορεί να συμβουλέψει την Yamaha αν πρέπει να κάνει το βήμα ή όχι, θέλει απλά την περισσότερη δύναμη και αν αυτός είναι ο δρόμο για να βρεθεί, τότε θα πρέπει να κάνουν το βήμα.

Η επόμενη περίοδος θα καθορίσει και την διάταξη του κινητήρα από το 2027 και μετά, όπως είπε ο Jarvis. Οι άλλοι κατασκευαστές γνωρίζουν ήδη τα υπέρ και τα κατά και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το 2027, οπότε πρέπει να κερδίσουν έδαφος το αμέσως επόμενο διάστημα.