Suzuki GSX-S 950 2021: Το νέο γυμνό 1000 της μεσαίας κατηγορίας!

Όταν η κατηγορία καθορίζεται από την τιμή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/6/2021

Πολλές φορές έχει συμβεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την κατηγορία που ανήκει ένα μοντέλο. Συνήθως ο κυβισμός, η χρήση που προορίζεται και η εμφάνιση αποτελούν τα βασικά κριτήρια για να κατατάξουμε ένα νέο μοντέλο σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες.

Όμως στην περίπτωση του νέου Suzuki GSX-R 950 τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Πρόκειται σαφώς για μια μοντέρνα γυμνή μοτοσυκλέτα που την αποκαλείς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ως Streetfighter, αφού το πεδίο δράσης της είναι ξεκάθαρα η πόλη και η σπόρ οδήγηση στα στροφιλίκια των επαρχιακών δρόμων.

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, διότι χρησιμοποιώντας τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 1000 κυβικών που προηγούμενου GSX-S 1000 (με τις απαραίτητες αλλαγές στην εξάτμιση και την τροφοδοσία για να γίνει euro 5) θα έπρεπε να το κατατάξουμε στην κατηγορία των μεγάλων streetfighter, όπου ανήκουν τα Yamaha MT-10, Kawasaki Z1000 κ.τ.λ.

Μόνο που λίγους μήνες πριν η Suzuki παρουσίασε την καινούρια GSX-S 1000, με τον ίδιο κινητήρα (αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης), η οποία μάλιστα δανείζει και τα περισσότερα στοιχεία της εξωτερικής σχεδίασης στο GSX-S 950!

Οπότε έχουμε δύο νέες γυμνές μοτοσυκλέτα από την Suzuki που έχουν τα ίδια κυβικά και την ίδια εμφάνιση!!!!! Μήπως προσπαθούν να μας τρελάνουν;

Όχι βέβαια, διότι όπως είχατε διαβάσει σε παλαιότερα άρθρα μας σχετικά με τα νέα μοντέλα που ετοίμαζε η Suzuki για το 2021, σας είχαμε πει πως το GSX-S 750 θα σταματήσει και τη θέση του θα πάρει μια νέα μοτοσυκλέτα βασισμένη στο GSX-S 1000, η οποία για εμπορικούς λόγους θα ονομάζεται 950 ώστε να ανταγωνιστεί το Kawasaki Z900 που είναι το best seller των γυμνών μοτοσυκλετών στην αγορά της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Με άλλα λόγια, το νέο GSX-S 950 έρχεται να μπει στη “μεσαία” κατηγορία των streetfighter, όχι λόγω κυβικών, αλλά λόγω τιμής, επιδόσεων και εξοπλισμού.

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 1000 κυβικών βγάζει εδώ “μόλις” 95 ίππους, ώστε να μπορεί η Suzuki να προσφέρει και έκδοση A2. Η Kawasaki βέβαια έχει και open έκδοση 125 ίππων για το Z900, όμως φαίνεται πως η Suzuki δεν ήθελε να πληρώσει το κόστος μιας επιπλέον έγκρισης τύπου για να έχει τρεις εκδόσεις ιπποδύναμης. Άλλωστε πέρα από την ιπποδύναμη, το νέο GSX-S 950 θα πρέπει να έχει και κάποια αισθητή διαφορά στην τιμή από το GSX-S 1000, έτσι δεν είναι;

Πράγματι, μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία εξοπλισμού μας δείχνει πως οι αναρτήσεις, τα φρένα και τα ηλεκτρονικά είναι μια γενιά πίσω σε σχέση με την GSX-S 1000. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι φτωχά εξοπλισμένη για τα δεδομένα του ανταγωνισμού που θέλει να χτυπήσει, αφού διαθέτει μονόδρομο συμπλέκτη, φώτα Led, ψηφιακά όργανα, upside/down πιρούνι, αλουμινένιο ψαλίδι, ακτινικές δαγκάνες Tokico και immobilizer.

Προς το παρόν η τιμή είναι άγνωστη, καθώς στην Ελλάδα το αναμένουμε μετά το Σεπτέμβρη και έως τότε μπορεί πολλά πράγματα να έχουν αλλάξει στο κόστος των μεταφορικών και την τιμολογιακή πολιτική του εργοστασίου… Σίγουρα όμως δεν θα μπορεί να ξεφύγει μακριά από τις τιμές των μοτοσυκλετών που θέλει να ανταγωνιστεί.  


 

Royal Enfield Scram 440  - Αναβάθμιση κινητήρα

Δεν είναι όμως ο Sherpa 450, παρά μια υπερκυβισμένη έκδοση του 411
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Ίδιος είναι ο στρογγυλός προβολέας, με πιθανώς δυνατότερης έντασης λαμπτήρα -έτσι διατείνονται οι Ινδοί, μένει να επιβεβαιωθεί-, ίδιο και το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ ίδιοι είναι και οι ακτινωτοί τροχοί των 19 και 17 ιντσών.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες