Royal Enfield Meteor 350: Επίσημη παρουσίαση στην Ευρωπαϊκή αγορά

Με built-in navigation
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/12/2020

Την επίσημη παρουσίαση και στην Ευρώπη του ολοκαίνουριου Meteor 350 έκανε η Royal Enfield, καθώς το είχε ήδη παρουσιάσει στην τοπική αγορά της Ινδίας πριν μερικές εβδομάδες. Το νέο easy-cruiser όπως το αποκαλεί έχει σχεδιαστεί πάνω σε λευκό χαρτί, διαθέτοντας έναν εντελώς νέο μονοκύλινδρο κινητήρα 349 κυβικών. Είναι αερόψυκτος, αλλά έχει και ψυγείο λαδιού, απόδοσης 20,2 ίππων στις 6.100, με αντίστοιχη έμφαση στη ροπή στις χαμηλές στροφές. Πράγματι η κορύφωση της ροπής των 2,8kg/m είναι στις μόλις 4.000 στροφές για ευκολία στην οδήγηση μέσα στην πόλη και οικονομία καυσίμου, αφού δεν απαιτεί από τον κινητήρα να δουλεύει όλη μέρα στα κόκκινα.

Είναι υπερβολικά υποτετράγωνος με διάμετρο εμβόλου στα 72mm και μεγαλύτερη διαδρομή στα 85,8mm. Αυτό σημαίνει πως εύκολα μπορεί να αποκτήσει παραπάνω κυβικά χωρίς να χρειαστεί αλλαγή στροφάλου. Η συμπίεση είναι μόλις 9,5:1 για να μπορεί να κάψει την φτηνότερη βενζίνη της αγοράς χωρίς προβλήματα προανάφλεξης.

Υπό αυτή την έννοια, ο χαρακτηρισμός easy cruiser αποτυπώνει την πραγματική φιλοσοφία σχεδιασμού του Meteor 350 και συμπληρώνεται από μια χαλαρή εργονομία θέσης οδήγησης με χαμηλή σέλα στα 765mm, πιρούνι 41mm με μεγάλη διαδρομή 130mm για να καταπίνει τις λακκούβες και 170mm απόσταση από το έδαφος για να μην βρίσκει κάτω ούτε στους χωματόδρομους! Τα 191 κιλά δείχνουν πως οι Ινδοί δεν τσιγκουνεύτηκαν το σίδερο και έφτιαξαν μια γεροδεμένη κατασκευή για μακροχρόνια σκληρή χρήση. Το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων προσφέρει ικανοποιητικότατη αυτονομία λόγω της μικρής κατανάλωσης εντός πόλης, με την βοήθεια των 5 απλωμένων σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων.

Παρά την Old-fashion φιλοσοφία σχεδιασμού και τις μηχανολογικές επιλογές, το Meteor 350 έχει σύγχρονη ενεργητική ασφάλεια χάση στο δικάναλο ABS με τα μεγάλα δισκόφρενα των 300mm εμπρός και 270mm πίσω. Επίσης διαθέτει built-in σύστημα πλοήγησης στα όργανα, που σύμφωνα με την Enfield είναι “μακράν το καλύτερο σε μοτοσυκλέτα”. Βαρύς ισχυρισμός αν σκεφτείς πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μοτοσυκλέτες με TFT οθόνες 7” και 9” που απεικονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη, όμως η Enfield μιλά για την ουσία και την ευκολία χρήσης και όχι για τον εντυπωσιασμό. Ονομάζεται Tripper και χρησιμοποιεί  Google Maps μέσω του ειδικού App που κατεβάζεις στο smartphone σου.

Έτσι σου δείχνει τον δρόμο στροφή-στροφή (δηλαδή δείχνει σε ποια σημεία πρέπει να αλλάξεις πορεία) χωρίς να σε φορτώνει με δεκάδες άχρηστες πληροφορίες, που περισσότερο σε μπερδεύουν την ώρα που οδηγείς παρά σε διευκολύνουν.

Το Meteor 350 θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις. Η βασική ονομάζεται Fireball και έχει μονόχρωμο κίτρινο ή βαθύ κόκκινο ρεζερβουάρ με μαύρο πλαίσιο και κινητήρα. Η μεσαία έκδοση ονομάζεται Stellar και έχει δίχρωμο ρεζερβουάρ σε τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων, με χρώμιο στο τιμόνι και την εξάτμιση, καθώς και sissy-bar για τη σέλα του συνεπιβάτη. Η κορυφαία έκδοση Supernova, έχει επιπλέον της Stellar ζελατίνα πάνω από τον προβολέα, δύο δικούς της χρωματικού συνδυασμούς και ειδικές σέλες.


 

Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες