Το παπί που δουλεύει κάτω από το νερό!

Πόσο βαθιά κολυμπάει το CT 125
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/2/2021

Το CT 125 της Honda δεν έρχεται στην Ελλάδα, είναι όμως το απόλυτο παπί-εργαλείο και ένας από τους μύθους που το συνοδεύει, είναι η ικανότητά του να δουλεύει κάτω από την επιφάνεια του νερού!

 

Το ειδικά σχεδιασμένο φιλτροκούτι και η εξίσου ειδικά σχεδιασμένη εξάτμιση, επιτρέπουν στο CT 125 να διασχίζει ποτάμια με βάθος έως και 70 πόντους, αλλά και να δουλεύει κάτω από την επιφάνεια του νερού για μερικά δευτερόλεπτα!

Το φιλτροκούτι έχει εσωτερικά σύστημα αποχέτευσης ώστε να φεύγουν όσα νερά καταφέρουν να μπουν μέσα από το ύψος των 70cm που είναι η είσοδος του αέρα. Στο ίδιο ύψος είναι και το τελικό της εξάτμισης, οπότε το CT 125 είναι εντελώς “απαραβίαστο” από τα νερά έως αυτό το ύψος.

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine (και όχι μόνο αυτό) αποφάσισε να δοκιμάσει τις υποβρύχιες δυνατότητες του CT 125 στην πράξη και μάλιστα μετά το τεστ, έλυσε τον κινητήρα για να δει αν υπάρχουν ζημιές.

Όπως ξέρουμε, αν μπει νερό στο φιλτροκούτι την ώρα που δουλεύει ο κινητήρας, μετά από λίγο εισχωρεί και στον θάλαμο καύσης. Τα υγρά δεν συμπιέζονται, οπότε το έμβολο δεν μπορεί να ανέβει και ο κινητήρας σβήνει (στην καλύτερη περίπτωση) ή στραβώνει και σπάει η μπιέλα, καταστρέφοντας τον κινητήρα. Καθώς όμως η κεφαλή καίει, το νερό έχει στην αρχή μορφή ατμού και ο κινητήρας παρουσιάζει αρρυθμία πριν παραδώσει εντελώς το πνεύμα. Έτσι αν πατήσεις το kill-switch όταν νοιώσεις αυτές τις αρρυθμίες, μπορείς να προλάβεις την καταστροφή του κινητήρα. Τα νερά φυσικά θα έχουν μπει μέσα στο θάλαμο καύσης και θα πρέπει να τα βγάλεις, όμως θα έχεις σώσει τα ζωτικά εξαρτήματα του κινητήρα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του Young Machine, το CT 125 πέρασε με άνεση από νερό βάθους 64cm χωρίς να σβήσει (που λόγω της ταχύτητας του παπιού δημιουργούσε κυματισμό, σηκώνοντας στιγμιαία το νερό πάνω από το όριο των 70cm.

Και το ίδιο κατάφερε να κάνει για μερικά δευτερόλεπτα όταν βρέθηκε ολόκληρο κάτω από το νερό.

Ανοίγοντας τον κινητήρα, βρέθηκαν μικρές ποσότητες νερού μέσα στο φιλτροκούτι και την εξάτμιση, αλλά όχι σε σημείο που να επηρεάζουν τη λειτουργία του κινητήρα.

Ως τελικό συμπέρασμα, οι Ιάπωνες συνάδερφοι επιβεβαίωσαν την ικανότητα του CT 125 να περνά μέσα από το νερό και μάλιστα να βυθίζεται ολόκληρο μέσα σε αυτό για μικρά χρονικά διαστήματα χωρίς να σβήνει, όμως κρατάνε μια επιφύλαξη για τις συνέπειες που θα έχει αυτό σε βάθος χρόνου, κυρίως από την διάβρωση που θα προκληθεί στα μεταλλικά μέρη.

Σε κάθε περίπτωση, το CT 125 απέδειξε για άλλη μια φορά τις ικανότητές του και τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του.   

Royal Enfield Goan Classic 350 - Ινδικό μονοκύλινδρο bobber με Ape Hanger τιμόνι! [VIDEO]

Με βάση το Classic αλλά με μοναδική στιλιστική ταυτότητα, και σε τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς
Royal Enfield Goan Classic 350
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Η σειρά των μονοκύλινδρων μοτοσυκλετών της Royal Enfield αποκτά και νέο μέλος, που βασίζεται στο Classic 350, με κάποιες σημαντικές όμως διαφορές όπως το Ape Hanger τιμόνι, τους τροχούς 19 και 16 ιντσών και το φαρδύτερο πίσω ελαστικό, τα λευκά φιλέτα στα λάστιχα, στο χαμηλό πίσω φτερό και στη διαφορετική εξάτμιση.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπά ο γνωστός μονοκύλινδρος κινητήρας J-platform των 349 κ.εκ. με απόδοση 20,2 hp / 6.100 rpm και 2,75 kgm / 4.000 rpm, ενώ εδώ είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε αλουμινένιες ζάντες με ακτίνες και tubeless ελαστικά σε μοτοσυκλέτα 350 κ.εκ. της RE.

Το κιβώτιο είναι 5 σχέσεων, όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της κοινής βάσης, ενώ η ψύξη του κινητήρα γίνεται με αέρα και με ψυγείο λαδιού. Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.400 mm, το ύψος σέλας στα χαμηλά 750 mm, το ρεζερβουάρ στα 13 λίτρα, και το βάρος με 90% γεμάτο ρεζερβουάρ στα 197 κιλά.

Τα φώτα είναι full-LED, και οι διαστάσεις των ελαστικών ανακοινώνονται στα 100/90-19 και 130/90-16. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο πίσω αμορτισέρ, και στα φρένα έχουμε έναν δίσκο 300 mm μπροστά κι έναν 270 mm πίσω, με στάνταρ το δικάναλο ABS.

Goan Classic

Στα όργανα έχουμε την κλασική οθόνη της σειράς με το αναλογικό κοντέρ που μέσα του περιλαμβάνει ψηφιακή οθόνη με ικανό όγκο πληροφορίας, ενώ το tripper ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Η μοτοσυκλέτα έκανε το ντεμπούτο της σε τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς (1. Purple Haze 2. Shack Black 3. Trip Teal 4. Rave Red) δίπλα στο Scram 440 στο φεστιβάλ Motoverse της RE, όμως αντίθετα με το Scram εδώ είχαμε πλήρη παρουσίαση, με τις πωλήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ινδία.

Τώρα αναμένουμε να δούμε αν η Goan Classic έρθει και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ετικέτες