Με άξονα τελικής μετάδοσης και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της BMW

Για να κρατήσουν την παράδοση στην εποχή της σιωπής…
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/6/2021

Μέχρι στιγμής, όλα τα ηλεκτρικά δίκυκλα ακολουθούν δύο σχεδιαστικές πλατφόρμες. Τα μικρής απόδοσης scooter έχουν τον ηλεκτροκινητήρα μέσα στον πίσω τροχό, ενώ τα μεγαλύτερης απόδοσης έχουν τον ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από τη βάση του ψαλιδιού (εκεί που είναι το κιβώτιο ταχυτήτων στις συμβατικές μοτοσυκλέτες) και η μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό γίνεται με ιμάντα.

Η καθολική χρήση του ιμάντα από όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρικών μοτοσυκλετών υψηλής απόδοσης, έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν παράγουν μεταλλικούς θορύβους, αλλά και με την ικανότητά τους να απορροφούν ομοιόμορφα την αρχική “κλωτσιά” των ηλεκτροκινητήρων, προφέροντας πολιτισμένη λειτουργία και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις αλυσίδες.

Αν χρησιμοποιούσαν αλυσίδες, το μόνο που θα άκουγες όταν τις οδηγούσες θα ήταν ο έντονος μεταλλικός θόρυβος της αλυσίδας, ενώ η διάρκεια ζωής των κρίκων της θα ήταν περιορισμένη, λόγω της μέγιστης ροπής που έχουν οι ηλεκτροκινητήρες από μηδέν στροφές. Επίσης η πιθανότητα να κοπεί ξαφνικά η αλυσίδα είναι εξίσου αυξημένη.

Όλα αυτά τα ακολουθεί κατά γράμμα η BMW στα ηλεκτρικά scooter που έχει παρουσιάσει ως μελλοντικά concept, όμως για τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της θέλει να πρωτοτυπήσει και να κρατήσει όσο είναι δυνατόν την παράδοση του άξονα τελικής μετάδοσης.

Έτσι στην πατέντα που κατοχύρωσε, ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος σε διαμήκη διάταξη και όχι εγκάρσια, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως η κίνηση στον πίσω τροχό μεταφέρεται με άξονα. Στο κέντρο του πίσω τροχού βρίσκεται ο μειωτήρας στροφών του ηλεκτροκινητήρα.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι έχουν σκεφτεί να κάνουν για τις ροπές δυνάμεων που θα δημιουργεί η περιστροφή του ηλεκτροκινητήρα κατά την οδήγηση. Στους τελευταίας γενιάς διαμήκεις κινητήρες μοτοσυκλετών, αυτές οι ροπές δυνάμεων του στροφάλου έχουν σχεδόν εξουδετερωθεί από την αντίστροφη περιστροφή των αξόνων του κιβωτίου ταχυτήτων. Όμως στα ηλεκτρικά δεν υπάρχει ούτε βολάν, ούτε φυσικά κιβώτιο ταχυτήτων (αν και η μοτοσυκλέτα που ετοιμάζει η Kawasaki θα έχει).

Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στο δρόμο όταν μεταβάλλονται οι στροφές του ηλεκτροκινητήρα.

Τουλάχιστον φαίνεται πως οι κατασκευαστές ψάχνουν να βρουν τρόπους να προσδώσουν χαρακτήρα στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες τους, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στην εποχή της ηλεκτροκίνησης όπου ΟΛΑ τα εξαρτήματα είναι κοινά….  

Royal Enfield Goan Classic 350 - Ινδικό μονοκύλινδρο bobber με Ape Hanger τιμόνι! [VIDEO]

Με βάση το Classic αλλά με μοναδική στιλιστική ταυτότητα, και σε τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς
Royal Enfield Goan Classic 350
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Η σειρά των μονοκύλινδρων μοτοσυκλετών της Royal Enfield αποκτά και νέο μέλος, που βασίζεται στο Classic 350, με κάποιες σημαντικές όμως διαφορές όπως το Ape Hanger τιμόνι, τους τροχούς 19 και 16 ιντσών και το φαρδύτερο πίσω ελαστικό, τα λευκά φιλέτα στα λάστιχα, στο χαμηλό πίσω φτερό και στη διαφορετική εξάτμιση.

Στην καρδιά της μοτοσυκλέτας χτυπά ο γνωστός μονοκύλινδρος κινητήρας J-platform των 349 κ.εκ. με απόδοση 20,2 hp / 6.100 rpm και 2,75 kgm / 4.000 rpm, ενώ εδώ είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε αλουμινένιες ζάντες με ακτίνες και tubeless ελαστικά σε μοτοσυκλέτα 350 κ.εκ. της RE.

Το κιβώτιο είναι 5 σχέσεων, όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της κοινής βάσης, ενώ η ψύξη του κινητήρα γίνεται με αέρα και με ψυγείο λαδιού. Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.400 mm, το ύψος σέλας στα χαμηλά 750 mm, το ρεζερβουάρ στα 13 λίτρα, και το βάρος με 90% γεμάτο ρεζερβουάρ στα 197 κιλά.

Τα φώτα είναι full-LED, και οι διαστάσεις των ελαστικών ανακοινώνονται στα 100/90-19 και 130/90-16. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο πίσω αμορτισέρ, και στα φρένα έχουμε έναν δίσκο 300 mm μπροστά κι έναν 270 mm πίσω, με στάνταρ το δικάναλο ABS.

Goan Classic

Στα όργανα έχουμε την κλασική οθόνη της σειράς με το αναλογικό κοντέρ που μέσα του περιλαμβάνει ψηφιακή οθόνη με ικανό όγκο πληροφορίας, ενώ το tripper ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Η μοτοσυκλέτα έκανε το ντεμπούτο της σε τέσσερις χρωματικούς συνδυασμούς (1. Purple Haze 2. Shack Black 3. Trip Teal 4. Rave Red) δίπλα στο Scram 440 στο φεστιβάλ Motoverse της RE, όμως αντίθετα με το Scram εδώ είχαμε πλήρη παρουσίαση, με τις πωλήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ινδία.

Τώρα αναμένουμε να δούμε αν η Goan Classic έρθει και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ετικέτες