Honda Rebel 1100 2021: Τα ιαπωνικά cruiser των 70ies αναστήθηκαν

Μια δεύτερη ευκαιρία στα αυτόματα cruiser
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/11/2020

Με το νέο Rebel 1100 η Honda δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην ιδέα που είχε τη δεκαετία του ’70 να κατασκευάσει για την αγορά των ΗΠΑ μια σειρά μοτοσυκλετών με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Πολλές πρωτοποριακές ιδέες στο χώρο της μοτοσυκλέτας αποτυγχάνουν, όχι γιατί δεν δουλεύουν σωστά από μηχανολογική άποψη, αλλά γιατί τη χρονική στιγμή που παρουσιάζονται το κοινό δεν είναι έτοιμο να τις δεχτεί. Τα παλιά τα χρόνια η διαδικασία της οδήγησης ήταν μέρος της οδηγικής απόλαυσης και ειδικά στην κατηγορία των cruiser που δεν υπάρχει η ηδονή των επιδόσεων, η διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων σου έδινε την χαρά να κάνεις “κάτι” μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Τώρα όμως ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο γεμάτο “ευκολίες” όπου οτιδήποτε περιλαμβάνει σωματική κόπωση είναι κακό πράγμα και η αυτόνομη οδήγηση στα αυτοκίνητα θεωρείται επίτευγμα, έστω κι αν στην πραγματικότητα είναι φτηνότερο και ευκολότερο να παίρνεις ραδιοταξί που δεν χρειάζεται ούτε να αγοράσεις αυτοκίνητο και να πληρώνεις εφορία και σέρβις, ούτε να αγχώνεσαι αν θα χαλάσει ή που θα το παρκάρεις.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, το νέο Rebel 1100 που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Africa Twin 1100 και φυσικά έχει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DCT, είναι απόλυτα επίκαιρο. Η Honda τονίζει την ευστροφία του κινητήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού και τις καλύτερες επιδόσεις που προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή, χάρη στο cruise control και το αυτόματο κιβώτιο ο αναβάτης δεν θα χρειάζεται να κοπιάζει σωματικά.

 Υπάρχει και έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο, αλλά η ιαπωνική εταιρεία δίνει όλο της το βάρος στο DCT, διότι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να περνάς ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, οπότε η αυτόματη έκδοση του Rebel 1100 έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε συνθήκες “σταμάτα-ξεκίνα” κάθε δύο μέτρα.

 Ένα άλλο πλεονέκτημα του μοντέρνου δικύλινδρου εν σειρά σε σχέση με τους παραδοσιακούς αμερικάνικους V2 είναι το μικρό μήκος και η απουσία πίσω κυλίνδρου, που επέτρεψε στους σχεδιαστές να τοποθετήσουν πολύ χαμηλά τη σέλα, μόλις στα 70cm από το έδαφος. Η σέλα του συνεπιβάτη αφαιρείται πολύ εύκολα και το βάρος είναι μόλις 223 κιλά, που είναι μακράν το μικρότερο από κάθε άλλο cruiser αυτού του κυβισμού.

Φυσικά η τεχνολογία των ηλεκτρονικών είναι σε υψηλό επίπεδο, με ρυθμιζόμενο Traction σε τρία επίπεδα ευαισθησίας και τρία επίπεδα για την απόκριση του ψεκασμού ride-by-wire.  Τα φώτα είναι LED και η ψηφιακή οθόνη των οργάνων έχει μαύρη πλάκα για να ταιριάζει με το υπόλοιπο dark-look. Το νέο Rebel 1100 συνοδεύει μια αρκετά μεγάλη λίστα αξεσουάρ, που περιλαμβάνει φαίρινγκ τιμονιού σαν του Harley Street Glide, σέλες με πολυτελή καλύμματα που θυμίζουν δέρμα, σχάρα που αντικαθιστά τη σέλα του συνεπιβάτη, αυτοκόλλητες λωρίδες κ.α.

 

Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες