Honda PCX 125 2021: Η ολοκαίνουρια γενιά του μικρού θρύλου

Νέος κινητήρας, πλαίσιο, εργονομία και εξοπλισμός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/11/2020

Το μικρό PCX 125 ήταν από την πρώτη μέρα το αγαπημένο μας scooter ανεξαρτήτως κατηγορίας (ειδικά το 150 που δυστυχώς δεν έρχεται στην Ευρώπη πια…) και συνέχιζε να είναι έως σήμερα, χάρη στην απίστευτη ευκολία που προσφέρει στην καθημερινή χρήση. Όχι μόνο γιατί καίει ελάχιστη βενζίνη, αλλά και γιατί έχει μικρό μέγεθος και ταυτόχρονα πλούσιους χώρους. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη πως κατάφερε να πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα στην Ευρώπη και με την νέα γενιά του 2021 θα έχει αντίστοιχα λαμπρό εμπορικό μέλλον. Ο κινητήρας είναι καινούριος με τέσσερεις βαλβίδες αντί για δύο και φυσικά έγινε Euro 5.

Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ο νέος κινητήρας έχει μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλου και μικρότερη διαδρομή προς όφελος της ευστροφίας και η σχέση συμπίεσης αυξήθηκε στο 11,5:1. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη δύναμη και καλύτερες επιδόσεις, κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή την κατηγορία κυβισμού όπου και το ένα αλογάκι κάνει μεγάλη διαφορά. Γύρω από αυτό τον νέο κινητήρα, υπάρχει ένα ολοκαίνουριο ατσάλινο πλαίσιο που χάρη στο σχήμα του οι σχεδιαστές μπόρεσαν και αύξησαν κατά 2,4 λίτρα τον ήδη μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που χωράει άνετα ένα full-face κράνος, χωρίς να αυξηθεί το ύψος της σέλας, παραμένοντας στα μόλις 764mm.

Την ίδια στιγμή το ρεζερβουάρ είναι 8,1 λίτρα και σε συνδυασμό με την μικρή κατανάλωση, η αυτονομία ξεπερνά τα 350 χιλιόμετρα στην πραγματική ζωή (385km υπόσχεται η Honda). Οι νέες αναρτήσεις περιλαμβάνουν δύο πίσω αμορτισέρ με μεγαλύτερη ωφέλιμη διαδρομή για να μην τερματίζουν εύκολα στις μεγάλες λακκούβες και τα ελαστικά φάρδυναν κατά ένα πόντο μπροστά και πίσω (110/70-14 και 130/70-13). Το συνολικό βάρος δεν ξεπερνά τα 130 κιλά, κάτι πολύ σημαντικό για την ευκολία οδήγησης του PCX 125.

Καινούρια είναι και η εργονομία της θέσης οδήγησης, λόγω επανασχεδιασμού της ποδιάς, που τώρα προσφέρει 30mm μεγαλύτερο μήκος και πλάτος στο πάτωμα για να βάζεις τα πόδια σου εκεί που σε βολεύει καλύτερα. Επίσης μας αρέσει που η σχεδίαση του νέου Full LED προβολέα επέστρεψε στην απλότητα, όπως και η 3D αισθητική του πίσω φαναριού.

Σε επίπεδο εξοπλισμού, το νέο PCX 125 απέκτησε traction control που όσο κι αν ακούγεται υπερβολή, είναι απαραίτητο για όλα τα scooter που έχουν κιβώτιο CVT και μια θήρα USB στο ντουλαπάκι για να φορτίζεις το smartphone.

Ο ψηφιακός LCD πίνακας οργάνων έχει τις βασικές ενδείξεις, αλλά δυστυχώς η Honda αντί για ένδειξη αυτονομίας επιμένει να έχει ένδειξη μέσης κατανάλωσης που δεν χρησιμεύει σε κάτι… Το σύστημα εκκίνησης έγινε Key-less κα από το τηλεχειριστήριο μπορείς να κλειδώνεις και να ξεκλειδώνεις τη σέλα, ακόμα και το extra Top Case των 30 λίτρων. Το ABS είναι στάνταρ (στα 125 δεν είναι υποχρεωτικό) αλλά μόνο για το εμπρός δισκόφρενο. Δυστυχώς πίσω παραμένει το ταμπούρο χωρίς ABS και είναι το μόνο σημείο που μπορεί να δεχτεί αυστηρή κριτική το PCX 125.   

Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες