Ducati Monster 2021: Ένα και μοναδικό και... τέλος τα αερόψυκτα

Σκέτο Monster… χωρίς “αριθμούς”
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/12/2020

Επανεκκίνηση ή αν θέλετε αλλαγή πορείας αποφάσισε να κάνει η Ducati το 2021 για τα Monster… συγνώμη ΤΟ Monster. Έτσι απλά, χωρίς να συνοδεύεται από αριθμούς που δηλώνουν τον κυβισμό του, το νέο Monster ουσιαστικά καταργεί όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Μπαίνοντας στο site της Ducati θα δεις πως ακόμα υπάρχει το 1200/1200S, όμως αν προχωρήσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα δεις πως είναι Euro 4. Άρα το νέο “σκέτο” Monster θα είναι το μόνο που θα υπάρχει στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά; Ρωτήσαμε την ελληνική αντιπροσωπεία και μας είπαν πως το 1200/1200S θα υπάρχει και του χρόνου στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση έτσι ξεκίνησε η ιστορία των Monster το 1993. Με το πρώτο αερόψυκτο 900 να είναι το ένα και μοναδικό μοντέλο, μέχρι να εμφανιστεί αρκετά χρόνια μετά το προσιτό οικονομικά 600 και να δημιουργήσει τους φανατικούς Monsteristi!

Περίπου τόσα κυβικά όσο το πρώτο 900 έχει και το καινούριο, αφού ο κινητήρας του είναι ίδιος με του Multistrada 950 και Hypermotard 950. Κάπου εδώ τελειώνουν οι φιλοσοφικές σχέσεις με το παρελθόν, αφού ο υγρόψυκτος κινητήρας των 937 κυβικών και 111 ίππων στις 9.250 στροφές είναι μέσα σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο, για πρώτη φορά στην ιστορία των Monster! Το υποπλαίσιο είναι από συνθετικά υλικά - ουσιαστικά είναι από ίνες fiberglass. Η Ducati δίνει ένα εντυπωσιακά χαμηλό βάρος (χωρίς λάδια/ψυκτικό/βενζίνη) που είναι μόλις 166 κιλά και 188 κιλά γεμάτο υγρά.

Καθώς η αποστολή του νέου Monster είναι να καλύψει ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα κοινού από το προηγούμενο 821, οι Ιταλοί έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εργονομία της θέσης οδήγησης και τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, κυρίως στην καθημερινή χρήση.

Υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλεις το νέο Monster με τρία διαφορετικά ύψη σέλας. Το στάνταρ είναι 820mm, με την χαμηλή σέλα είναι 800mm και αν θέλεις κατεβαίνει στα 775mm με την χαμηλή σέλα και το kit μείωσης των διαδρομών των αναρτήσεων.

Το νέο πλαίσιο έχει μεγαλύτερο κόψιμο τιμονιού για ευελιξία μέσα στην πόλη και το τιμόνι έχει έρθει πιο κοντά στο σώμα του αναβάτη, αποφορτίζοντας τα χέρια. Επίσης η απόσταση των μαρσπιέ από τη σέλα μεγάλωσε για να μην λυγίζουν υπερβολικά τα γόνατα. Η Ducati υπόσχεται πως η σωματική επαφή του αναβάτη με το νέο Monster θα είναι πιο “χαλαρή” και ξεκούραστη στις χαμηλές ταχύτητες. Φυσικά θα υπάρχει και έκδοση A2 με μειωμένη ιπποδύναμη για να καλύψει και αυτό το κοινό.

Σε επίπεδο εξοπλισμού οι ομοιότητες με το Hypermotard είναι παραπάνω από εμφανείς, αφού διαθέτει την ίδια έγχρωμη TFT οθόνη των 4,3” και τα ίδια ηλεκτρονικά ενεργητικής ασφάλειας. Οι διαφορές είναι στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού, όπου μπορείς να προσθέσεις θερμαινόμενα γκριπ και είναι συμβατό με το Ducati Ducati Multimedia System. Αν επιλέξεις την έκδοση Plus, τότε θα έχεις ένα μικρό φαίρινγκ τιμονιού και κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη. Βέβαια η Ducati έχει ετοιμάσει ήδη μια τεράστια γκάμα αξεσουάρ που περιλαμβάνει τα πάντα, ώστε να μετατρέψεις όπως θέλεις εσύ το Monster σου, είτε βελτιώνοντας απλώς την εμφάνιση, είτε τις επιδόσεις, είτε την άνεση, είτε τα δυναμικά χαρακτηριστικά του. Εξατμίσεις, ζάντες, τμήματα ρεζερβουάρ και δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα εξαρτήματα μπορούν να αντικατασταθούν με όποιο σου αρέσει περισσότερο από την λίστα του καταλόγου της Ducati Performance. Για το 2021, το νέο Monster θα είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα  (ένα κόκκινο και δύο μαύρα).

Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες