DNA: DCR-018 Ντεμπούτο στην EICMA 2018

Στον δρόμο για το Μιλάνο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/10/2018

Η DCR-018 τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς την Διεθνή Έκθεση Μοτοσυκλέτας του Μιλάνου! Η μοτοσυκλέτα αυτή με τον κινητήρα Boxer της BMW R9T Racer, που φτιάχνεται εδώ στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια, θα βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το περίπτερο του εργοστασίου της BMW στην EICMA.

Εμείς για άλλη μια φορά έχουμε την μεγάλη τιμή να παρακολουθούμε από κοντά τον σχεδιασμό και την κατασκευή της DCR-018 και στην τελευταία επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της DNA, μπορέσαμε να αγγίξουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα πρώτα εξαρτήματα του πλαισίου, αλλά και τα custom-made μηχανικά μέρη της που ήρθαν από το εξωτερικό. Όπως είναι λογικό, με την διεθνή αναγνώριση που έχει η DNA, πολλές εταιρείες του εξωτερικού έδειξαν θερμό ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στη δημιουργία της DCR-018. Η Akrapovic είναι φυσικά μία από αυτές και όπως είχε κάνει πέρσι για την DCR-017, έτσι και φέτος  σχεδίασε μια μοναδική εξάτμιση τιτανίου, ειδικά για την DCR-018. Επίσης τα φρένα, οι αναρτήσεις και ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα (τεχνολογίας can bus) είναι custom made και δεν προέρχονται από κάποια άλλη μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ειδικά στην περίπτωση των οργάνων και των ηλεκτρονικών, η DCR-018 θα έχει ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που έχουμε δει πάνω σε μοτοσυκλέτα.

Από αισθητικής άποψης, στην DCR-018 θα κυριαρχεί στις λεπτομέρειες το σχήμα της κερήθρας, όπως αντίστοιχα κυριαρχούσε το σχήμα του δακτυλικού αποτυπώματος στην DCR-017. Στην DNA αρέσει να παντρεύει την υψηλή τεχνολογία με μια συνολική σχεδίαση που έχει αναφορές στο παρελθόν και η DCR-018 δεν αποτελεί εξαίρεση. Προς το παρόν δεν μας επιτρέπουν να σας δείξουμε την τελική μορφή που θα έχει η μοτοσυκλέτα, όμως μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα έχει πολλές πρωτότυπες σχεδιαστικές ιδέες που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλη μοτοσυκλέτα.   

Η DNA του Μάριου και Ντίνου Νικολαΐδη έχει ήδη την εμπειρία της κατασκευής της DCR-017 από πέρσι, οπότε φέτος έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις όποιες καθυστερήσεις και αναποδιές. Διότι σε ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο project, που πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εσένα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάτι θα στραβώσει στην πορεία. Από ένα απλό λάθος στην αποστολή ενός εξαρτήματος από το εξωτερικό, έως την δαιδαλώδη και παρανοϊκή γραφειοκρατία των ελληνικών τελωνείων, η παραμικρή αναποδιά μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο καθυστερήσεων. Βέβαια στην περίπτωση της DCR-018, τέτοιου είδους καθυστερήσεις είναι περιορισμένες στο ελάχιστό, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαρτημάτων της κατασκευάζεται από την ίδια την DNA. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και αυστηρά καθορισμένα. Την ημέρα της επίσκεψής μας, οι εργαλειομηχανές σκάλιζαν το τελευταίο κομμάτι την ενιαίας ουράς-υποπλαίσιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κυρίως πλαισίου και της βάσης του μονόμπρατσου ψαλιδιού/άξονα ήταν ήδη έτοιμα.

Στην περίπτωση του άξονα του ψαλιδιού η DNA αποφάσισε να… φυσήξει το γιαούρτι, επιλέγοντας τα πιο ανθεκτικά ρουλεμάν που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Αυτή άλλωστε είναι η γενική φιλοσοφία σχεδιασμού της DCR-018 σε κάθε της σημείο της, καθώς η DNA έχει πρόθεση να συμμετέχει και σε αγώνες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμμονή του Μάριου να συρματασφαλίσει κάθε βίδα ( οι περισσότερες από αυτές είναι τιτανίου) που υπάρχει πάνω στην DCR-018, παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο.

Κάτι τέτοια είναι που μας κάνουν να θαυμάζουμε την δουλειά του Ντίνου και του Μάριου. Δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας ανθρώπους που να κάνουν μόνο το καλύτερο που μπορούν…  

Honda ACTIVA e: και QC1 - Δυο νέα ηλεκτρικά Scooter αποκλειστικά για την Ινδία [VIDEO]

Αποτελούν το 12ο και 13ο δίκυκλο από τα 30 ηλεκτρικά που έχει βάλει στόχο να κυκλοφορήσει η ιαπωνική εταιρεία ως το 2030
Honda Activa E: και QC1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/11/2024

Η Honda ανακοίνωσε δύο νέα ηλεκτρικά scooter στην Ινδία. Το ACTIVA e:, το οποίο χρησιμοποιεί δύο αφαιρούμενες μπαταρίες Honda Mobile Power Pack e και το χαμηλότερου budget QC1, το οποίο διαθέτει μια μη αφαιρούμενη μπαταρία.

Το ACTIVA e: είναι ένα ηλεκτρικό μοντέλο με κυβισμό κινητήρα ισοδύναμο με κινητήρα εσωτερικής καύσης των 110κ.εκ, εξοπλισμένο με δύο αφαιρούμενες μπαταρίες λιθίου Honda Mobile Power Pack e: των 3 kWh, ως πηγή ενέργειας.  Η έμπνευση για τον σχεδιασμό του πηγάζει από το best-seller στην Ινδία βενζινοκίνητο Scooter ACTIVA 125. Τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 4,2 kW (5,6 Hp) με μέγιστη ισχύ 6,0 kW (8 Hp), θεωρητική αυτονομία χιλιομέτρων κοντά στα 102 χιλιόμετρα (σε ιδανικές συνθήκες) και ανακοινώσιμη τελική ταχύτητα 80χλμ/ώρα. Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το Riding mode που τους ταιριάζει ανάμεσα από τα τρία που διαθέτει -Eco, Standard και Sport, ενώ έχει και όπισθεν.

Activa TFT οθόνη

Στα όργανα το ACTIVA e: είναι εξοπλισμένο με έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών με μεγάλο όγκο πληροφορίας, όπως το ποσοστό της μπαταρίας, ρολόι, ολικό-μερικό χιλιομετρητή, ταχύμετρο, και την υπηρεσία Honda RoadSync Duo, για διαχείριση κλήσεων, μηνυμάτων και πλοήγησης και άλλα συνδέοντας το σκούτερ με το Smartphone, μέσω Bluetooth. Εκτός από τα LED φωτιστικά σώματα που διαθέτει, έχει και φώτα ημέρας DRL, θύρα USB, Keyless σύστημα, και ικανούς αποθηκευτικούς χώρους. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται πλαϊνό και ένα κεντρικό σταντ, αλλά και χειρολαβές συνεπιβάτη.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και πίσω δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, ενώ στον τομέα των φρένων έχει έναν δίσκο μπροστά με δαγκάνα ενός εμβόλου και πίσω ταμπούρο, με το ACTIVA e: να έχει και σύστημα CBS. Οι τροχοί των 12 ιντσών είναι από χυτό αλουμίνιο.  

To ACTIVA e: έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ινδίας -Bangalore, Delhi National Capital Region και Mumbai- την άνοιξη του 2025. Σε αυτές τις τρεις πόλεις, η Honda θα προσφέρει την υπηρεσία κοινής χρήσης μπαταριών Honda e:Swap, που παρέχεται από τη Honda Power Pack Energy India Private Limited (HEID), η οποία είναι μια θυγατρική εταιρεία στην Ινδία, που χρησιμοποιεί το Honda Mobile Power Pack e:, απαλλάσσοντας τους πελάτες από την ανησυχία της εξάντλησης της μπαταρίας και της αναμονής για φόρτιση.

QC1

Το QC1, είναι ένα σκούτερ με πιο βασικά περιφερειακά από το ACTIVA e:, που θα κυκλοφορήσει μόνο στην ινδική αγορά την άνοιξη του 2025. Τροφοδοτείται από μια μη αφαιρούμενη μπαταρία λιθίου 1,5 kWh, που φορτίζεται από το 0 στο 100% σε 6,5 ώρες και από το 0-80% σε 4,3 ώρες. Ο ηλεκτροκινητήρας του έχει μέγιστη ισχύ 1,8 kW (2,4 Hp), με αυτονομία 80 χιλιομέτρων και ανακοινώσιμη τελική ταχύτητα τα 50χλμ/ώρα. Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το Riding mode που τους ταιριάζει ανάμεσα από τα δύο που διαθέτει -Eco και Normal.

Το οικονομικό ινδικό e-scooter της Honda είναι εξοπλισμένο με μια LCD οθόνη των 5 ιντσών απεικονίζοντας όλες τις απαραίτητες ενδείξεις όπως χαμηλή στάθμη μπαταρίας, ρολόι, ολικό-μερικό χιλιομετρητή, ταχύμετρο και άλλα. Εκτός από τα LED φωτιστικά σώματα που διαθέτει, έχει και φώτα ημέρας DRL Μονό και διπλό σταντ αλλά και χειρολαβές συνεπιβάτη ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό. Επίσης, στο μπροστινό εσωτερικό μέρος της ποδιάς διαθέτει USB θύρα Type C και θήκη για τοποθέτηση μικροαντικειμένων, ενώ κάτω από τη σέλα έχει διαθέσιμο χώρο 26 λίτρων.

To QC1 είναι εξοπλισμένο μπροστά με συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση, ενώ στον τομέα των φρένων έχει ταμπούρα τόσο πίσω όσο και εμπρός (!), και φέρει σύστημα CBS. Οι τροχοί των 12 και 10 ιντσών  είναι από χυτό αλουμίνιο.

Η μπαταρία των ACTIVA e: και QC1 έχει εγγύηση 3 ετών ή 50.000 χλμ. ενώ η εγγύηση για όλα τα υπόλοιπα μέρη του scooter είναι επίσης 3 έτη.

Ετικέτες