Aprilia SXR 125 και SXR 160: Με εντυπωσιακό εξοπλισμό

Ξαναμπαίνει στο παιχνίδι
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/7/2020

Η μητρική Piaggio έχει ξεγυμνώσει την γκάμα των scooter της Aprilia, όμως τώρα κάνει στροφή 180⁰ και μάλιστα με ένα νέο μοντέλο που στοχεύει στην κορυφή των μικρομεσαίων scooter. Το νέο SXR θα έχει δύο εκδόσεις κυβισμού στα 125cc με 9,6 ίππους (για την Α1 κατηγορία στην Ευρώπη) και στα 165cc με 11 ίππους. Ο κινητήρας έχει τρεις βαλβίδες (δύο εισαγωγής και μία εξαγωγής), τροφοδοσία ψεκασμού και θα περνά τις νέες προδιαγραφές BS6 της Ινδίας που είναι πλέον ίδιες με τις δικές μας Euro 5.

Άρα η άφιξή του στην Ευρώπη θα είναι καθαρά θέμα εμπορικής απόφασης της Piaggio και όχι θέμα τεχνικών προδιαγραφών όπως ίσχυε για πολλά μοντέλα scooter και παπιών τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρα από την άκρως μοντέρνα και σπορ εξωτερική εμφάνιση με πολλά στοιχεία από την superbike RSV4, το SXR έχει εξίσου εντυπωσιακό εξοπλισμό, με την μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT (διαγώνιος 210mm) να το ξεχωρίζει από τον άμεσο ανταγωνισμό των Honda PCX 125 και Yamaha NMAX 125. Τα δισκόφρενα εμπρός-πίσω έχουν ABS και στη μικρή έκδοση των 125cc, υπάρχει θύρα φόρτισης USB και όλα τα φώτα είναι LED.


 

CFMOTO 800 MT-X: Πρώτες φωτογραφίες των μοντέλων προπαραγωγής!

Έρχεται η πιο offroad έκδοση του 800MT
cfmoto_800mtx_motomag
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/9/2024

Πιστό στην εμφάνιση του πρωτότυπου που είδαμε πέρσι στην EICMA, φαίνεται πως μένει και η έκδοση παραγωγής του 800MT-X που ετοιμάζεται να βγει στην αγορά ως μοντέλο 2025.

Η τελική μορφή της μοτοσυκλέτας είχε διαρρεύσει βέβαια μερικούς μήνες μετά την EICMA, από την γραφειοκρατική διαδικασία για την δέσμευση του ονόματος, ωστόσο από αυτό το στάδιο μέχρι και την παραγωγή, μπορούν κάλλιστα να γίνουν αλλαγές.

Με νέες φωτογραφίες που ήρθαν στην επιφάνεια, φαίνεται πως και το τελικό μοντέλο θα είναι όπως αυτό που είδαμε από κοντά στην EICMA, τουλάχιστον ως προς την εμφάνιση και με μικρές αλλαγές από εκεί και πέρα, όπως για παράδειγμα στα φρένα που είναι της J. Juan, θυγατρικής της Brembo και όχι της ίδιας της Brembo όπως φορούσε το πρωτότυπο.

Παραμένει επίσης το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι που τουλάχιστον στην όψη φαίνεται στιβαρό, καθώς και η κάθετα τοποθετημένη έγχρωμη TFT οθόνη 8 ιντσών που ήδη έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της CFMOTO.

Πιο σημαντικό όλων όμως είναι το ρεζερβουάρ, το οποίο χρησιμοποιεί μία λύση κατασκευής που πρώτη φορά είδαμε στην μοτοσυκλέτα το 2019 και στο πρώτο 790 Adventure. Ως μέθοδος κατασκευής υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας και πολλά χρόνια και στην αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο δεν είχε έρθει στην μοτοσυκλέτα μέχρι το πρώτο 790 Adventure, με την ιστορία που ταυτόχρονα έφερε και θα θυμούνται οι αναγνώστες του ΜΟΤΟ. Η KTM είχε τότε σχεδιάσει με τον κατασκευαστή την γραμμή παραγωγής κρατώντας για δύο χρόνια την αποκλειστικότητα. Η Yamaha έχει επίσης χρησιμοποιήσει την ίδια λύση και παράλληλα και τον ίδιο κατασκευαστή με την KTM για το μεταγενέστερο Tenere 700 World Raid.

https://www.motomag.gr/news/epikairotita/eicma-2023-cfmoto-mtx-kai-trikylindro-supersport-675

Το πλεονέκτημα είναι η ενιαία κατασκευή του ρεζερβουάρ σε ένα τμήμα χωρίς κολλήσεις με μέγιστη αξιοποίηση της εσωτερικής χωρητικότητας, έτσι ώστε να μπορεί να φτιαχτεί ένα ρεζερβουάρ που αγκαλιάζει τον κινητήρα και δεν προσθέτει ύψος στην μοτοσυκλέτα αλλά αντιθέτως ευνοεί την κατανομή βάρους χαμηλά.

Φαίνεται λοιπόν πως το 800 MT-X θα φέρει όλα αυτά τα νέα στοιχεία σε ένα σύνολο που προσβλέπει στην OFF Road χρήση με τροχούς ΄21 ιντσών, προστατευτικά παντού και ίσια, ενιαία σέλα με δυνατότητες φόρτωσης.

CFMOTO 800 MT-X: Έτοιμα τα μοντέλα προπαραγωγής!

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη από το πρωτότυπο, περιμένουμε επίσης και τα ηλεκτρονικά της Bosch, ευελπιστώντας εδώ για την εύρυθμη λειτουργία τους από την CFMOTO, ενώ η φωτογραφία που υπάρχει από το πλαίσιο, δηλώνει 235 κιλά βάρος γεμάτο, το οποίο πρέπει να δούμε πως επαληθεύεται στην πράξη, και πάντα με δεδομένο πως το MT-X θα έχει μεγάλη χωρητικότητα ρεζερβουάρ.

CFMOTO 800 MT-X: Έτοιμα τα μοντέλα προπαραγωγής!

Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες ως προς την απόδοσή του, αναμένεται όμως να είναι από 90 ίππους και πάνω με τουλάχιστον 8kg.m ροπής, στα επίπεδα δηλαδή του 800MT και ίσως παραπάνω. Αντίστοιχα δεν υπάρχει αυτή την στιγμή το πλαίσιο της τιμής του, αναμένεται όμως να κινείται στα ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ στα καταστήματα θα πρέπει να το περιμένουμε μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2025

CFMOTO 800 MT-X: Έτοιμα τα μοντέλα προπαραγωγής!CFMOTO 800 MT-X: Έτοιμα τα μοντέλα προπαραγωγής!

 

Ετικέτες