Το νέο Triumph Speed Triple 1200 RS!

Εξέλιξη σε τρεις άξονες!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/1/2021

Η Triumph παρουσίασε το εντελώς καινούργιο –από όλες τις πλευρές- Speed Triple 1200RS, το οποίο ξεκίνησε από λευκό χαρτί για να φέρει την "επανάσταση" –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία- που βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες: Την δύναμη και τις επιδόσεις, την συμπεριφορά και την τεχνολογία.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, που όπως κάθε τι πάνω στο Speed Triple είναι εντελώς καινούργιο, διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 1.160cc και η εξέλιξή του έχει βασιστεί πάνω στο πρόγραμμα της Triumph για τα Moto2, όπου είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων για την κατηγορία. Ο αυξημένης χωρητικότητας κινητήρας έχει μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλων και κοντύτερη διαδρομή στροφάλου, προκειμένου να ανεβάζει περισσότερες στροφές, ενώ είναι η πρώτη φορά που σε κινητήρα υψηλών επιδόσεων της Triumh, γίνεται χρήση ενδιάμεσων κοκορακίων, αντί για καπελώτα. Η απόδοσή του φτάνει στους 180 ίππους στις 10.750 στροφές και τα 12,7kgm στις 9.000 αντίστοιχα. Βελτιωμένη είναι και η ελαστικότητά του, με το όριο περιστροφής να έχει αυξηθεί κατά 650 στροφές, φτάνοντας τις 11.500.

Πιο αναλυτικά, η σχεδίαση όλων των μερών του κινητήρα έχει γίνει με γνώμονα την αύξηση της δύναμης και της μείωσης των μαζών. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί το συνολικό βάρος κατά εφτά κιλά. Οι διαστάσεις του είναι επίσης μικρότερες σε σχέση με τον προκάτοχό του –παρά την μεγαλύτερη χωρητικότητα- προσφέροντας έτσι μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στον επιθετικό χαρακτήρα, τις επιδόσεις και τον έλεγχο.

Ο συνδυασμός των μεγεθών και της απόδοσης, δημιουργούν ένα νέο ρεκόρ στην δυναστεία των Speed Triple σε ό,τι αφορά τον λόγο κιλών ανά ίππο, με την βελτίωση να ξεπερνά το 25% συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες γενιές και το 50% συγκριτικά με το πρώτο Speed Triple του 1994. Χάρη επίσης στην επανασχεδιασμένη εισαγωγή και την αναπνοή του κινητήρα, μαζί με το νέο σύστημα της εξάτμισης, το νέο Speed Triple απελευθερώνει και το… καλύτερο soundtrack –σύμφωνα με την Triumph- που έχει βγει ποτέ από τα τελικά των εξατμίσεων της οικογένειας, χωρίς να έχει χάσει την χαρακτηριστική χροιά των τρικύλινδρων κινητήρων. Βελτιωμένη όμως είναι και η ευστροφία του κινητήρα, καθώς λόγω της μειωμένης αδράνειας των ελαφρύτερων κινούμενων μερών κατά 12%, ο ρυθμός που ανεβάζει στροφές είναι πολύ πιο γρήγορος, ενώ έχει αυξηθεί και ο λόγος της συμπίεσης φτάνοντας στο 13,2:1

Ο υποβοηθούμενος και μονόδρομος συμπλέκτης είναι κι αυτός ελαφρύτερος, με λιγότερους δίσκους, λόγω των νέων υλικών κατασκευής που χρησιμοποιεί, με ευεργετικά αποτελέσματα και στην αίσθηση. Από την αρχή σχεδιασμένο είναι και το κιβώτιο των έξι σχέσεων, με πιο μικρές διαστάσεις και με πιο "γλυκιά" λειτουργία, αλλά και με διαφορετικό γρανάζωμα για κάθε σχέση.

Οι επιδόσεις ενισχύονται επίσης τόσο από το νέο σύστημα ανάφλεξης που χρησιμοποιεί μπουζί με δύο ακίδες για αύξηση της αξιοπιστίας στους υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής του κινητήρα, όσο και από το μειωμένο βάρος του συστήματος ψύξης, το οποίο χρησιμοποιεί και ένα άριστο χωροταξικά τοποθετημένο ψυγείο λαδιού.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, αυτό είναι σχεδιασμένο επίσης από την αρχή, δημιουργώντας ένα σύνολο πιο "σφιχτό" που πετυχαίνει καλύτερη συγκέντρωση των μαζών. Συμβάλλει επίσης και στην συνολική μείωση του βάρους, καθώς με τα ανακοινωμένα 198 κιλά, το νέο Speed Triple είναι κατά 10 κιλά ελαφρύτερο από την προηγούμενη γενιά. Το ίδιο το χυτό αλουμινένιο πλαίσιο είναι κατά 17% ελαφρύτερο με περισσότερο προσθόβαρη κατανομή.

Το τιμόνι είναι κατά 13mm πιο φαρδύ, προσφέροντας καλύτερο μοχλό, ενώ διαφορετική είναι και η τοποθέτηση των μαρπσιέ που βρίσκονται λίγο πιο μέσα, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση των ποδιών στην άσφαλτο, χωρίς να θυσιάζεται ο χώρος που τους αναλογεί. Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή που αφορά την άνεση, έχει να κάνει με τη σέλα που απέχει 830mm από το έδαφος, η οποία έχει διαφορετικό προφίλ και πάχος αφρώδους, αλλά και πιο επίπεδη επιφάνεια.

Τις αναρτήσεις τις έχει αναλάβει η Öhlins, με το πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι NIX30 μπροστά και το επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ ΤΤΧ36 πίσω. Το σετάρισμα των αναρτήσεων έγινε με γνώμονα το χαμηλότερο βάρος της μοτοσυκλέτας και τις αυξημένες επιδόσεις, καθώς και τα νέα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη συμπεριφορά τόσο στον δρόμο όσο και στις πίστες για τα track days, σύμφωνα πάντα με την Triumph. Μάλιστα, απατώντας σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ένα πακέτο ημι-ενεργητικών αναρτήσεων, οι μηχανικοί της Triumph απάντησαν πως οι συγκεκριμένες αναρτήσεις είναι ιδανικές για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, ενώ το κοινό που στοχεύουν είναι άνθρωποι που θέλουν να έχουν αυτή την αμφίδρομη σχέση με την μοτοσυκλέτα τους, ρυθμίζοντας μόνοι τους τις αναρτήσεις.

Αντίστοιχα υψηλού επιπέδου είναι και η απόδοση των φρένων της Brembo με την κορυφαία σειρά Stylema, με ακτινικές monoblock δαγκάνες μπροστά και δίσκους 320mm, ενώ πίσω υπάρχει μία δαγκάνα δύο εμβόλων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το σύστημα των φρένων διαθέτει συνδυασμένη λειτουργία, για μεγαλύτερη σταθερότητα στις δυνατές επιβραδύνσεις.

Το πακέτο των κορυφαίων περιφερειακών συμπληρώνεται από τα Metzeler Racetec RR ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα οποία αποτελούν την ναυαρχίδα της Metzeler για το δρόμο. Παράλληλα, έχουν ομολογκαριστεί από το εργοστάσιο και τα Pirelli Diablo Supervorsa SC2 για οδήγηση σε πίστα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται καμία αλλαγή στα ηλεκτρονικά συστήματα του Speed triple, όπως τονίζουν οι άνθρωποι της Triumph.

Και μιας και κάνουμε λόγο για τα ηλεκτρονικά του νέου τρικύλινδρου, θα πρέπει να αναφέρουμε την νέα TFT οθόνη 5'' για τα όργανα, η οποία είναι σχεδιασμένη από την αρχή, τόσο ως hardware όσο και ως software και interface, με δυνατότητα περισσότερων ρυθμίσεων εν κινήσει σε σχέση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα το επίπεδο επέμβασης του traction control.

Όλες οι πληροφορίες είναι ευανάγνωστες και υπάρχουν δύο διαφορετικά "θέματα" για την προβολή τους, με την κατασκευή του τζαμιού να εκμηδενίζει τις αντανακλάσεις του φωτός.

Στον στάνταρ ηλεκτρονικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται το σύστημα "My Triumph Connectivity" για διασύνδεση με το smartphone του αναβάτη, με δυνατότητα πλοήγησης στροφή-στροφή, έλεγχο της GoPro κάμερας, και διαχείριση των κλήσεων και της μουσικής του τηλεφώνου, μέσω της εφαρμογής "My Triumph".

Ο κατάλογος των ηλεκτρονικών συστημάτων του νέου Speed Triple είναι ιδιαίτερα πλούσιος, με το quickshifter (δύο κατευθύνσεων) και το βελτιωμένο cornering ABS να βρίσκονται μέσα σ' αυτόν. Η νέα μονάδα MIB-EVO της Continental (και όχι της Bosch που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές) με ενσωματωμένη την IMU έξι αξόνων ελέγχει την λειτουργία του cornering ABS και το σύστημα ρυθμίζεται από την TFT οθόνη με δύο προεπιλεγμένες δυνατότητες (Road και Track). Τα επίπεδα παρέμβασης του cornering ABS συνδυάζονται με τα αντίστοιχα riding modes, αλλά ο αναβάτης αν θέλει μπορεί να τα ρυθμίσει και ανεξάρτητα.

Η IMU ελέγχει ταυτόχρονα και το cornering traction control, με τέσσερα επίπεδα παρέμβασης (Rain, Road, Sport Και Track), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης. Όπως και με το ABS, οι λειτουργίες του traction control είναι συνδυασμένες με τα αντίστοιχα riding modes, αλλά μπορούν να ρυθμιστούν και ανεξάρτητα.

Το front-wheel lift control (ο έλεγχος της σούζας) είναι ένα ακόμη ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτει στάνταρ το Speed Triple 1200 RS, με νέους αλγόριθμους που καταγράφουν τα δεδομένα από την IMU, για πιο προοδευτικό έλεγχο. Υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση για κάθε riding mode, που προσαρμόζει τα δεδομένα ανάλογα με τις συνθήκες και τις προτιμήσεις του αναβάτη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα riding modes, η Triumph προσφέρει πέντε επιλογές (Rain, Road, Sport, Track και Rider) χάρη στον ηλεκτρονικό έλεγχο του γκαζιού (ride by wire). To νέο, βελτιωμένο "Track" mode έχει προγραμματιστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό (για το ABS και το traction control) προσφέροντας παράλληλα ένα ασφαλές πλαίσιο για διασκέδαση μέσα στην πίστα. Στον χάρτη "Rain" η απόδοση του κινητήρα περιορίζεται στους 100 ίππους, με την μέγιστη επέμβαση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Είναι αυτονόητο, φυσικά, ότι όλα τα φώτα του νέου Speed Triple 1200 RS είναι τεχνολογίας LED, με DRL για τον μπροστινό προβολέα, ενώ τα φλας διαθέτουν λειτουργία αυτόματης ακύρωσης. Παράλληλα, είναι παρούσα και η τεχνολογία keyless για τον διακόπτη, που περιλαμβάνει επίσης το κλείδωμα του τιμονιού και της τάπας του ρεζερβουάρ. Ως δικλείδα ασφάλειας, μιας και στο παρελθόν σχεδόν όλα τα εργοστάσια έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα δυσλειτουργίας αντίστοιχων συστημάτων, υπάρχει πάνω στο κλειδί το κουμπί που απενεργοποιεί την keyless λειτουργία.

Στάνταρ επίσης είναι και το cruise control και ο οπίσθιος φωτισμός των διακοπτών, ενώ τα θερμαινόμενα γκριπ ανήκουν στην λίστα των after market αξεσουάρ. Η μπαταρία ιόντων λιθίου συμβάλλει κι αυτή στην συνολική μείωση του βάρους, καθώς είναι κατά 60% πιο ελαφριά, που μεταφράζεται σε 2,3 κιλά λιγότερα!

Στον τομέα της εμφάνισης έχει γίνει ολικός επανασχεδιασμός με νέα στοιχεία όπως το μπροστινό φτερό από ανθρακονήματα, η βαμμένη ποδιά, το κάλυμμα του μονόσελου και η εντελώς διαφορετική ουρά. Οι αλουμινένιοι τροχοί είναι κι αυτοί νέοι, με μπράτσα σε σχήμα "V" σε μαύρο χρώμα.

Το νέο Speed Triple 1200 RS θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς: Μαύρο με κόκκινα και ασημί γραφικά ή ασημί ματ με μαύρα, ασημί και κίτρινα γραφικά. Προς το παρόν δεν θα υπάρξει άλλη έκδοση πέραν της RS.

Κάτι όμως που δεν πολυδιαφημίζουν οι άνθρωποι της Triumph, είναι ότι πάνω στον συγκεκριμένο κινητήρα θα βασιστεί και η επόμενη γενιά των Tiger 1200.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Αντιπρόσωπος:
ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.
Τιμή:
18.290
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (mm):
2.090
Μεταξόνιο (mm):
1.445
Ύψος σέλας (mm):
830
Ίχνος (mm):
104,7
Γωνία κάστερ (˚):
23,9
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Αλουμινένιο περιμετρικό δύο δοκών
Πλάτος (mm):
792
Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):
198
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, υγρόψυκτος, τρικύλινδρος εν σειρά, με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
90 x 60,8
Χωρητικότητα (cc):
1.160
Σχέση συμπίεσης:
13,2:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
180 / 10.750
Ροπή (kg.m/rpm):
12,7 / 9.000
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
155,1
Τροφοδοσία:
Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
3 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός πολύδισκος, υποβοηθούμενος και μονόδρομος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Με γρανάζια / -
Τελική μετάδοση / σχέση:
Με αλυσίδα / -
 
ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ
 
Κενή
Γεμάτη
Θεωρητικά
-
1,1
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ένα αμορτισέρ Öhlins ΤΤΧ36
Διαδρομή (mm):
120
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
6,00 x 17''
Ελαστικό:
Metzeler Racetec RR K3 190/55 ZR17
ΦΡΕΝΟ
Δίσκος 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και cornering ABS
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Ohlins NIX30
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
120/43
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
3,50 x 17''
Ελαστικό:
Metzeler Racetec RR K3 120/70 ZR17
ΦΡΕΝΟ
Δύο δίσκοι 320mm με ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες Stylema Brembo και cornering ABS
 
 
 
 
 

Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες