Kymco DT X360: Το πρώτο "Adventure Crossover" σκούτερ της Kymco

Για όσους αναζητούν την περιπέτεια…
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/11/2020

Η Kymco τολμά να κάνει πρώτη το βήμα σε αχαρτογράφητα νερά, και με αυτόν τον όρο εννοούμε τα… adventure scooters της μεσαίας κατηγορίας. Μέχρι τώρα είχαμε το X-ADV της Honda, που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην έννοια "scooter", ως μοναδικό πρεσβευτή της adventure φιλοσοφίας ανεξαρτήτου κατηγορίας. Η Kymco λοιπόν τόλμησε να διαφοροποιηθεί, διεκδικώντας τον χαρακτηρισμό του πρωτοπόρου στην μεσαία κατηγορία κυβικών, με το DT X360. Πρόκειται ουσιαστικά για το adventure scooter που γράφαμε πως ετοιμάζει η Kymco, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο teaser video του εργοστασίου με ένα scooter που έκανε παντιλίκια στο χώμα!

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Kymco, υπάρχει ένα στερεότυπο ότι τα scooters προορίζονται μόνο για αστική μετακίνηση και οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούν μόνο ως ένα μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Παρ' όλα αυτά, στην Kymco πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που οδηγούν scooters αναζητούν το διαφορετικό και νιώθουν την ανάγκη να βγουν ακόμη και έξω από την κύκλο της ασφάλειάς τους, στρέφοντας το βλέμμα τους σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Γι' αυτούς ακριβώς τους αναβάτες η εταιρεία από την Ταϊβάν παρουσίασε το DT X360, που ξεχωρίζει χάρη στον παντός δρόμου χαρακτήρα του. Με βασικό στοιχείο την όρθια θέση οδήγησης όπως των on-off μοτοσυκλετών και το χαρακτηριστικό ρύγχος που έχει γίνει πλέον συνώνυμο των περισσότερων adventure bikes, το DT X360 δηλώνει από την εμφάνιση κιόλας ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό. Το τιμόνι είναι αρκετά φαρδύ και ίσιο, προσφέροντας έναν ικανοποιητικό μοχλό, που σε συνδυασμό με τους ελαφριάς κατασκευής τροχούς και τα on-off ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, προσθέτουν πόντους δυνατοτήτων για οδήγηση σε χωματόδρομους. Η απόσταση από το έδαφος πάντως δεν δείχνει τόσο μεγάλη, ώστε να ξεχνάς τελείως οποιαδήποτε πέτρα ή κροκάλα θα βρεθεί στο δρόμο σου.

Ο πίνακας οργάνων είναι μια έγχρωμη οθόνη LED, αρκετά εντυπωσιακή ομολογουμένως, ενώ το DT X360 διαθέτει και keyless τεχνολογία. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού είναι το traction control, το οποίο όμως η Kymco δεν ανακοινώνει εάν θα έχει και την δυνατότητα απενεργοποίησης.

Ο κινητήρας του είναι ένα τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες, με χωρητικότητα 320,6cc και τροφοδοσία από ψεκασμό. Η απόδοσή του φτάνει τους 28,4 ίππους στις 7.250 στροφές και η ροπή τα 3kgm στις 5.750 στροφές αντίστοιχα. Το συνολικό βάρος του DT X360 φτάνει τα 194 κιλά γεμάτο, ενώ η απόσταση της σέλας από το έδαφος είναι στα 800mm, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση ακόμη και σε πιο κοντούς αναβάτες. Οι διαστάσεις των τροχών είναι στις 14 ίντσες μπροστά και 13 ίντσες πίσω, με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 12,5 λίτρων γεγονός που υπονοεί έναν ικανοποιητικό χώρο κάτω από τη σέλα, ο οποίος χωράει με άνεση δύο κράνη. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δύο αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα υπάρχουν δισκόφρενα τόσο μπροστά όσο και πίσω.

 

Το άρθρο συνοδεύεται από ένα πλούσιο photo gallery για το νέο DT X360

 

Royal Enfield Scram 440  - Υπερκυβισμένος κινητήρας, αρκετές ακόμα αλλαγές

Βελτιώσεις σε πλαίσιο, τροχούς, κιβώτιο, προβολέα, κ.α.
Royal Enfield Scram 440
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Εξωτερικά το Scram 440 δείχνει ολόιδιο με το 410, με τις εξωτερικές αλλαγές να εντοπίζονται κυρίως στον αριθμό που αναγράφεται στο ρεζερβουάρ και αναφέρεται στον κυβισμό του κινητήρα, και στο διαφορετικό όργανο, καθώς το νέο 440 διαθέτει μόνο την κεντρική οθόνη οργάνων από το παλαιότερο, χωρίς τη δεύτερη του tripper, ενώ ΔΕΝ είναι η πλήρως ψηφιακή στρογγυλή οθόνη που είδαμε πρώτα στο Himalayan 450.

Ελαφρώς μπερδεμένη κρίνεται η επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί ο υγρόψυκτος Sherpa του Himalayan 450 με τους 40 hp στο νέο SCRAM 440, αλλά μια νέα υπερκυβισμένη έκδοση του 411, με ελάχιστα βελτιωμένη απόδοση σε ελαφρώς χαμηλότερες στροφές. Συγκεκριμένα από τους 23,9 hp / 6.500 rpm και τα 3,26 kgm / 4.250 rpm του Scram 411, ανεβαίνουμε στους 25,4 hp / 6.250 rpm και στα 3,46 kgm / 4.000 rpm στο Scram 450. Νέο είναι το κιβώτιο που από πέντε σχέσεις προηγουμένως, έχει πλέον έξι.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου το παλαιότερο δίδυμο των στρογγυλών οργάνων δίνει τη θέση του σε ένα στρογγυλό όργανο χωρίς το δεύτερο μικρότερο του tripper, ενώ και εδώ περιέργως -για να μείνει χαμηλά η τιμή μάλλον- η Enfield ΔΕΝ χρησιμοποιεί το πλήρως ψηφιακό όργανο του Himalayan 450 με τη συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και πλοήγηση με χάρτες.

Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή προέρχονται από τον ινδικό τύπο, καθώς η Royal Enfield δεν έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου. 

Το πλαίσιο βασίζεται στου Scram 411, είναι όμως ενισχυμένο για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία -και για να μπορείτε να το φορτώσετε άφοβα με top-box-, ενώ οι Ινδοί δημοσιογράφοι αναφέρονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα έμβολα στη δαγκάνα της Bybre μπροστά, ενώ το ABS μπορεί και να απενεργοποιηθεί.

Στην ακριβότερη έκδοση νέοι είναι οι τροχοί των 19 και 17 ιντσών με μπράτσα, που πλέον είναι αλουμινένοι και φέρουν tubeless ελαστικά, ενώ οι αγοραστές των εκδόσεων με τις ακτίνες μπορούν αν θέλουν να βάλουν τους χυτούς με τα μπράτσα ως aftermarket αξεσουάρ.

Νέος, και LED είναι ο στρογγυλός προβολέας, με δυνατότερης έντασης λαμπτήρες, ενώ ίδιο παραμένει το ρεζερβουάρ.

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στις αναρτήσεις, με το συμβατικό πιρούνι των 41 mm να παραμένει, όπως παραμένει και μονό αμορτισέρ πίσω.

Η αναλυτική παρουσίαση της μοτοσυκλέτας θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Ετικέτες