Honda CB1000 Hornet 2025 - Sport σχεδίαση και νέο ατσάλινο πλαίσιο δύο δοκών [VIDEO]
Σε δύο εκδόσεις standard και SP - 4κύλινδρος 1000άρης κινητήρας με 150 hp στη βασική έκδοση & 155 hp στην SP
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
15/10/2024
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην περσινή EICMA και τώρα η Honda ανακοινώνει και τον ερχομό επί ευρωπαϊκού εδάφους του CB1000 Hornet που έρχεται για να αυγατίσει τα μοντέλα της οικογένειας.
Σπορ η σχεδίαση του CB1000 Hornet που ακολουθεί τις ιαπωνικές τάσεις στην κατηγορία με τη γυμνή μοτοσυκλέτα της Honda να μην πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα ακολουθώντας πιο "συντηρητικά" μονοπάτια.
Ο εν σειρά 4κύλινδρος κινητήρας του βασίζεται σε εκείνον του CBR1000RR Fireblade και αποδίδει 150,2 hp και 10,6 κιλά ροπής στις 11.000 και 9.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, αρκετά μακριά από τα κορυφαία σύγχρονα streetfighter.
Έκδοση SP
Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 17 λίτρων και η κατανάλωση κατά το πρότυπο WMTC βρίσκεται στα 5,9 λτ./100 χλμ., προφανώς όταν ο αναβάτης δεν κυνηγά τη σκιά του. Παράλληλα η Honda κάνει λόγο για σφιχτή κλιμάκωση του κιβωτίου, ενώ στην έκδοση SP η ισχύς ανεβαινει στους 155 hp και η ροπή στα 10,9 κιλά στις 11.000 και 9.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ενώ ανεβαίνει και το βάρος στα 212 γεμάτα κιλά από τα 211 της στάνταρ έκδοσης. Η απόδοση αυξάνεται λόγω μιας νέου τύπου πεταλούδας που υπάρχει στο τελικό και ανοίγει πλήρως μετά τις 5.700 σ.α.λ.
Το πλαίσιο είναι νέο, ατσάλινο δύο δοκών και το ψαλίδι αλουμινένιο, με το μεταξόνιο να φτάνει στα 1.455 χλστ. και την κάστερ και το ίχνος να βρίσκονται στις 25 μοίρες και τα 98 χλστ. αντίστοιχα, ενώ το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 809 χλστ.
Στον τομέα των αναρτήσεων βλέπουμε ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41mm SFF-BP για τη βασική έκδοση, ενώ το ίδιο πιρούνι στην έκδοση SP είναι ρυθμιζόμενο. Από την ίδια εταιρεία προέρχεται και το αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου του και την απόσβεση επαναφοράς, με την πίσω ανάρτηση να φέρει και μοχλικό. Στην έκδοση SP την ανάρτηση αναλαμβάνει η Ohlins για το πίσω τροχό με το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ TTX36.
Στα φρένα το κύριο έργο της επιβράδυνσης έχουν αναλάβει δύο δίσκοι 310 χλστ. και ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Nissin που, στην έκδοση SP, δίνουν τη θέση τους στις επίσης ακτινικές τετραπίστονες Stylema της Brembo.
Όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα της Honda είναι παρόντα στο CB1000 Hornet με τον αναβάτη να έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα οδήγησης (Rain, Standard και Sport) που επηρεάζουν τη λειτουργία του κινητήρα (τρία επίπεδα απόδοσης και φρένου κινητήρα) αλλά και των συστημάτων (traction control και Wheelie control τεσσάρων σταδίων), όπως και δύο που μπορεί να εξατομικεύσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.
Τέλος, η πληροφόρηση του αναβάτη γίνεται μέσω οθόνης TFT πέντε ιντσών που έχει δυνατότητα συνδεσιμότητας με κινητό και ελέγχεται από το νέο χειριστήριο της Honda στο αριστερό γκριπ.
BMW R 12 G/S: Η R 80 G/S ζει ξανά! - H τιμή της στην Ελλάδα [VIDEO]
Επιστροφή στις ρίζες για τη next level νέο-ρετρό Adventure μοντέλο των Βαυαρών
Από τον
Κώστα Γκαζή
28/3/2025
Μετά την R 12 S που αποτίει φόρο τιμής στο R 90 S, τώρα η BMW παρουσιάζει την R 12 G/S που πατάει στην ίδια βάση αλλά με On-Off προσανατολισμό, και εμπνέεται από μια ακόμη θρυλική μοτοσυκλέτα, την R 80 G/S που ξεκίνησε την τρέλα με τα μεγάλα On-Off.
Κι αν το R 80 G/S φαινόταν τότε μεγάλο και βαρύ το 1980, τι να πούμε το 2025 για τα κτηνώδη Adventure μοντέλα που έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό υπερβολής που πλέον δυσκολεύονται να πείσουν και τον πιο πιστό στον Θεό Marketing αναβάτη… και πώς να πας στο χώμα με μια μοτοσυκλέτα που πλησιάζει τα 300 κιλά (285 κιλά ζυγίσαμε το R 1300 GS Adventure), και πώς να κινηθείς στην πόλη όταν το πλάτος πλησιάζει αυτό μιας γουρούνας, και πώς να ελέγξεις κυβισμούς που φτάνουν και ξεπερνούν τα 1.300 κ.εκ. και ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα 150 άλογα;!
Το 2014, κάποιοι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι μέσα στην BMW αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση στο κυνήγι του Ολυμπιακού συνθήματος Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) που μας έφερνε συνεχώς πιο κοντά σε μοτοσυκλέτες που οδηγούνται μόνο από γίγαντες και όταν πέσουν κάτω θέλουν μια περιουσία για να φτιαχτούν, για να παρουσιάσουν το υπέροχο R NineT. Μια πολύ πιο εύκολη, ελαφριά, μαζεμένη μοτοσυκλέτα, με έμφαση στην απλότητα και σχεδιαστική έμπνευση από το παρελθόν της εταιρείας με τον έλικα.
Κι αν τα R 1250 και πλέον R 1300 GS, αλλά και τα R 1250 R και R 1250 RT συνεχίζουν να χαράζουν εξαιρετική εμπορική πορεία, ένα μέρος του αγοραστικού κοινού ξεκίνησε να πιστεύει πως μπορεί να υπάρχει κι άλλος δρόμος, και οι πωλήσεις των σύγχρονων ρετρό μοντέλων της BMW έπεισαν και τους σχεδιαστές της εταιρείας να συνεχίσουν και αυτό το μονοπάτι.
Κάπως έτσι στα τέλη του 2024 παρουσιάστηκε το υπέροχο R 12 S, η σύγχρονη εκδοχή του εμβληματικού R 90 S, κομπλέ με παρόμοιο πορτοκαλί χρώμα, και τώρα σειρά έχει το R 12 G/S, με τον αριθμό του τίτλου του να χαρακτηρίζει τον κυβισμό του δικύλινδρου boxer κινητήρα με τα 1.200 ονομαστικά και τα 1.170 πραγματικά κυβικά, και με τα αρχικά G/S να αφορούν στις λέξεις Gelände / Straße, που σημαίνουν Off-Road / Street.
Πριν καταπιαστούμε με το νέο R 12 G/S, να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία -τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε άλλη περίπτωση- η BMW λανσάρει το νέο της μοντέλο με φωτογραφίες που έχουν ρετουσαριστεί ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ μέσω τεχνητής νοημοσύνης, σε σημείο που να ξεφεύγουν εντελώς από τον ρεαλισμό -ένα πιο δειλό πρώτο βήμα είχε γίνει στη φωτογράφηση του R 12 S!
Σημάδια των καιρών, άποψη που φέρνει στο μυαλό κόμικ, ίσως παράλληλα και περιορισμός του budget -φωτογράφοι, φώτα, κλπ.
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η νέα γερμανική συνταγή για ένα G/S “εποχής”.
Η R 12 G/S έχει όλα τα κλασικά δομικά στοιχεία με τα οποία άφησε εποχή η R 80 G/S. Ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, άξονας τελικής μετάδοσης που παίζει τον ρόλο και του -μονόμπρατσου- ψαλιδιού, Boxer δικύλινδρος κινητήρας, μεγάλος τροχός 21 ιντσών μπροστά, τροχοί με ακτίνες που στο νέο μοντέλο πιάνουν στο γείσο της ζάντας, tubeless ελαστικά, ίσια σέλα, ψηλό φτερό, και στρογγυλό προβολέα με μασκούλα.
Χρωματικά η BMW παρέχει τη μοτοσυκλέτα σε τρεις εκδόσεις, την πιο φθηνή έκδοση σε μαύρο ματ χρώμα, και τις πιο ακριβές σε δυο εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Ο ένας είναι ο κλασικός της R 80 G/S, σε λευκό, κόκκινο και μπλε με τις ίδιες ρίγες στο ρεζερβουάρ και την ίδια κόκκινη σέλα και ο άλλος περιλαμβάνει τριχρωμία χρυσού, κόκκινου και μαύρου.
Το ύψος σέλας κυμαίνεται ανάμεσα στα 860 και τα 895 ανάλογα τη σέλα και το πακέτο αξεσουάρ (βλ. Enduro Package Pro), ενώ ο στάνταρ τροχός πίσω είναι 17 ιντσών με δυνατότητα αλλαγής του στις 18 ίντσες.
Ο αεροελαιόψυκτος boxer κινητήρας των 1.170 κ.εκ. αποδίδει 109 hp / 7.000 rpm με ροπή 11,72 kgm / 6.500 rpm, ενώ η 2 σε 1 εξάτμιση βγαίνει στα αριστερά της μοτοσυκλέτας, με κλίση προς τα πάνω.
Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα riding modes “Rain”, “Road” και “Enduro”, όπως επίσης και το Dynamic Traction Control (DTC), το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί για εκτός δρόμου χρήση. Επίσης, η 12 G/S είναι στάνταρ εξοπλισμένη με το σύστημα engine drag torque control (MSR). Το Shift Assistant Pro, που διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός από το εργοστάσιο για τη νέα BMW R 12 G/S, επιτρέπει τις αλλαγές ταχυτήτων χωρίς τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη. Σωστή η κίνηση να είναι βιδωτό το υποπλαίσιο, τα μαρσπιέ έχουν ελαστικά παρεμβύσματα που αφαιρούνται για εκτός δρόμου χρήση, ενώ στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας υπάρχουν δυο άγκιστρα για να δέσετε κάποια αποσκευή.
Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Marzocchi, εύκολα και με το χέρι με ρυθμιστές έργα-τέχνης στο πιρούνι, απαρτίζονται από ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45 mm διαδρομής 210 mm (πλήρως ρυθμιζόμενο), και από μονό αμορτισέρ πίσω με σύστημα Paralever διαδρομής 200 mm με ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτισης.
Για την πέδηση έχουμε δυο δίσκους 310 mm μπροστά με δαγκάνες δυο εμβόλων της Brembo και έναν ακόμα δίσκο πίσω 265 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου. Το δικάναλο ABS Pro με cornering χαρακτηριστικά απόδοσης ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.
Στα όργανα βρίσκουμε ένα στρογγυλό κοντέρ αναλογικών ενδείξεων με μια μικρή ένθετη LCD ψηφιακή οθόνη για τα υπόλοιπα, ενώ δίπλα στην οθόνη υπάρχει και θύρα 12 V για μικροσυσκευές.
Εντυπωσιακή είναι η DRL LED “υπογραφή” σε σχήμα Χ του στρογγυλού προβολέα μπροστά, ενώ τα φώτα είναι full-LED.
Το ρεζερβουάρ χωράει 15,5 λίτρα καυσίμου, ενώ το βάρος της R 12 G/S ανακοινώνεται στα 229 κιλά έτοιμη για βόλτα.
Φυσικά όταν κάναμε λόγο για απλές και λιτές μοτοσυκλέτες, αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε χαμηλές τιμές, άλλωστε για την BMW μιλάμε, και η R 12 G/S είναι ένα status-symbol μοντέλο με κορυφαίο εξοπλισμό και τρομερή προσοχή στη λεπτομέρεια, με την τιμή της να ξεκινά από τα 12.289,96 ευρώ στην Ελλάδα. Εμείς παίξαμε με το configurator, προσθέτοντας όλα τα αξεσουάρ της εταιρείας, αλλά και 5 χρόνια service, και το πακέτο έφτασε τα 25.315,52 ευρώ.