Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 5ος Αρχαία Ολυμπία: Δυναμικό ξεκίνημα με θέαμα

Η βροχή ήταν μικρότερο πρόβλημα από αυτό που αναμενόταν
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 5ος Αρχαία Ολυμπία: Δυναμικό ξεκίνημα με θέαμα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/8/2024

Υπό την απειλή έντονων καιρικών φαινομένων από τις αρχές με τους ντόπιους να διαβάζουν καλύτερα τα καιρικά φαινόμενα από το 112 και να ενημερώνουν αντίστοιχα, η πρώτη ημέρα του 5ου αγώνα με τις δοκιμές, την κατάταξη και τους πρώτους αγώνες των μικρών κατηγοριών, κύλισε ομαλά μέχρι που ήρθε τελικά η βροχή πολύ πιο αργά και ακύρωσε τους πρώτους αγώνες της OPEN-Senior, μία απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση καθώς σε αυτές τις συνθήκες η πρόσφυση εξαφανίζεται.

Με την βροχή να κρατιέται, οι δοκιμές και η κατάταξη της MX1 μας έδωσε αρκετό θέαμα με τον Κουζή #338TM να είναι αρχικά εμπρός και να ξεχωρίζει με το διαφορετικό και άνετο στιλ οδήγησης και τον Κρητικό #160 KTM να πιέζει και τελικά να περνά εμπρός και να κάνει την διαφορά με ταχύτερο χρόνο.

Φανταστική οδήγηση από δύο κορυφαίους αναβάτες με πολύ όμορφα περάσματα, γεμάτα θέαμα. Συγχαρητήρια αξίζει ο Ράδος #97 GASGAS που προσπαθεί να ανακάμψει από τραυματισμό και παρόλο αυτά κατάφερε μία τέταρτη θέση! Στην τρίτη ο εξαιρετικός Γεωργίου #121 που χάρισε πολύ θέαμα στους λίγους θεατές που βρέθηκαν σήμερα εκεί με τον Καρακη #123 να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Στην MX2 καμία έκπληξη από τον κορυφαίο Λυρίου #161 Fantic, που είχε σήμερα ξεκάθαρα τον καλύτερο ρυθμό, αντανακλάται αυτό και από τον ταχύτερο γύρο που σημείωσε και ήταν ο μόνος κάτω από το 1:45, όπως φυσικά και από τα περάσματα στα άλματα που χάριζε θέαμα. Δεύτερος ο Ζούνης #37 Yamaha με τον εξαιρετικά γρήγορο και πιο έμπειρο από την ηλικία του, Κανάκη Μάριο #49KTM να κρατά την τρίτη θέση με τον δεύτερο όμως πιο γρήγορο γύρο μετά τον Λυρίου. Ο Μερκούρης #111 KTM με μοτοσυκλέτα 125 ήταν στην 4η θέση της γενικής μέσα στην ΜΧ2 όπως και ο Ταμβάκος #66 Yamaha στην 6η θέση. Στην πέμπτη γενικής και 4η της ΜΧ2 ο Κοσμάς Σπύρος #322KTM.

Πρόβλημα στην εκκίνηση αντιμετώπισε ο Γανωτής #141 Yamaha και ο Φωτάκης #307 KTM και έχασαν πολύτιμο χρόνο.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 5ος Αρχαία Ολυμπία: Δυναμικό ξεκίνημα με θέαμα

Στην MX85 οι δύο πρώτοι χάρισαν φανταστική μάχη και εικόνα από ένα όμορφο μέλλον, ο Χατζημαβασιλείου #111 KTM επικράτησε του Χατζακη #21 Yamaha με εκπληκτικό συναγωνισμό και τον Κουκαλιωτη #125 να συμπληρώνει το βάθρο στην τρίτη θέση με διαφορά από τους δύο πρώτους αλλά και από όλους τους υπόλοιπους πίσω του.

Στην MX65 ο Φωτόπουλος #911 Yamaha που τερμάτισε στη δεύτερη θέση ήταν σταθερά πρώτος μέχρι την στιγμή που ο Τρακαδας #2KTM πέρασε στην αντεπίθεση και πήρε την νίκη. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Αρωνης #55 GASGAS με συνολικά τρεις νεαρούς αναβάτες εκτός στον πρώτο αγώνα.

Στον αγώνα επίδειξης της ΜΧ50 ξεχώρισε ο νεαρός Βούλγαρος αναβάτης Radi Prisadov που έχει αέρα παγκοσμίου και τις ελπίδες για ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, σε σημείο που το όνομά του θα μπορούσε να γίνει ευρύτατα γνωστό.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 5ος Αρχαία Ολυμπία: Δυναμικό ξεκίνημα με θέαμα

Στην MXWOMEN η Λάμπρου #7 Yamaha ανέβηκε έως την 6η θέση της γενικής και φυσικά ξεχώρισε στην κατηγορία της, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι σταθερά γρήγορη αναβάτρια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει.

Περιμένουμε αύριο δυναμικούς αγώνες με καλύτερες συνθήκες.

Αποτελέσματα - Κατάταξη και πρώτες φωτογραφίες

MXGP 2024, Τουρκία – Prado στην κορυφή, μείωσε τη διαφορά από Gajser

Πρωταθλήτρια στις Γυναίκες η 17χρονη Lotte Van Drunen
MXGP Τουρκία 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

9/9/2024

O 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, έρχεται με έναν Luca Coenen της MX2 να είναι άπιαστος όλο το διήμερο και τον Jorge Prado να κερδίζει την μεγάλη κατηγορία  με τους Έλληνες να νοιώθουν υπερήφανοι με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Κουζή στην MXGP.

Στο Afyon της Τουρκίας διεξάχθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ο 18ος γύρος του MXGP. Οι συνεχόμενες μάχες που γινόντουσαν στα τούρκικα χώματα και ο αέρας που επικρατούσε, o οποίος συντελούσε στο γρήγορο στέγνωμα της πίστας, έδωσαν άλλη πνοή στην εξέλιξη του πρωταθλήματος και οι Τούρκοι οπαδοί απόλαυσαν μοναδικές μάχες της μεγάλης κατηγορίας. 

MXGP Τουρκία 2024

MXGP
Ο Jorge Prado κέρδισε την 47η νίκη της καριέρας του, για την Red Bull GASGAS Factory Racing, μειώνοντας το προβάδισμα του Tim Gajser της Team HRC σε μόλις 14 πόντους. Ο Jeffrey Herlings προσπάθησε αρκετά αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο, έτσι είναι 53 βαθμούς πίσω από την κορυφή, σε θέση όπου θα χρειαστεί πολλή τύχη για να αλλάξουν τα δεδομένα και να τον δούμε σε καλύτερη θέση για το Πρωτάθλημα στους επόμενους δύο αγώνες που μένουν. Σημαντική ήταν είναι και η συμμετοχή του Έλληνα πολυπρωταθλήτη Παναγιώτη Κουζή, ο οποίος έτρεξε με TM “βλέποντας” την 21η θέση. 

Ο Jorge Prado δήλωσε: “Παρόλο που έκανα ένα μικρό λάθος, ο αγώνας πήγε πολύ καλά κερδίζοντας σημαντικούς βαθμούς, αναμένοντας τους επόμενους δύο τελευταίους γύρους της σεζόν.” 

MXGP Τουρκία 2024

Ο Tim Gajser είπε: “Η δεύτερη θέση με έφερε στο βάθρο, όπου αυτός ήταν και ο στόχος μας ως ομάδα. Δυσκολεύτηκα λίγο να βρω τις κατάλληλες γραμμές, αλλά ήμουνα πάντα εκεί, περιμένοντας πότε θα κάνει ένα λάθος ο Prado, για να επωφεληθώ. Οδήγησε όμως πολύ καλά και αρκέστηκα στους βαθμούς της δεύτερης θέσης. Είμαι ευχαριστημένος και αναμένω τον επόμενο αγώνα.”

Ο πρωτοπόρος Tim Gajser έχει 910 βαθμούς, ακολουθεί ο Jorge Prado με 896 και έρχεται στην τρίτη θέση ο Jeffrey Herlings με 857 βαθμούς.

MX2
Στην MX2 ο Lucas Coenen επέστρεψε στις νίκες και πάλι για τη Nestaan Husqvarna Factory Racing, καθώς είχε πολύ γρήγορο ρυθμό και τις δύο μέρες που του εξασφάλιστε την πρώτη θέση. Πλησίασε τον συναθλητή του Kay de Wolf και κράτησε έτσι ζωντανές τις ελπίδες του για το Πρωτάθλημα. Ο Kay έφερε στην ομάδα του μία 4η θέση το Σάββατο και μια 2η τη Κυριακή. Ο Simon Laengenfelder, την πρώτη ημέρα βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ τη δεύτερη ημέρα τερμάτισε στην 4η θέση. Μετά από μια καλή εμφάνιση που είχε στον πρώτο αγώνα ο Haarup Mikkel, πέτυχε την 6η θέση και μελέτησε ακόμα καλύτερα τους αντιπάλους του, τερματίζοντας στον δεύτερο αγώνα στην 3η θέση μετά από μια ωραία μάχη με τον Simon. Η πεντάδα έκλεισε με τους Everts Liam με 3η θέση και 5η στον δεύτερο αγώνα και του Adamo Andrea 5η και 9η αντίστοιχα. 

MXGP Τουρκία 2024

Για τις νίκες του ο Lucas Coenen είπε: “Έκανα αρκετά λάθη και δυσκολεύτηκα πολύ, αλλά ακολουθώντας τις γραμμές του Simon και μετά του Kay de Wolf λειτούργησε προς όφελός μου”. 

Από την πλευράτου ο Kay de Wolf δήλωσεε: “Ένοιωθα πολύ καλά αλλά αντιμετώπισα δυσκολίες από τον πρώτο αγώνα. Η πίστα ήταν αρκετά ολισθηρή και δεν μπόρεσα να φέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά είμαι αρκετά ευχαριστημένος και περιμένω τον επόμενο γύρο.”
“Το τερέν είχε διαφορά από την μια μέρα στην άλλη και όντως στριμωγμένος από τους άλλους αναβάτες, ήταν δύσκολες οι προσπεράσεις. Πάμε στην Κίνα χαρούμενοι και με καλύτερες προσδοκίες!”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Simon Laengenfelder.

Στο Πρωτάθλημα μπροστάρης είναι ο Kay de Wolf με 873 βαθμούς, ακολουθεί ο Lucas Coenen με 829 και η τριάδα ολοκληρώνεται με τον Simon Laengenfelder με 774 βαθμούς.

WMX
Η αυλαία έπεσε για το Παγκόσμιο Γυναικείο Πρωτάθλημα Γυναικών που αγωνίστηκαν με υψηλές θερμοκρασίες περθιβάλλοντος. Ο συναγωνισμός των Kiara Fontanesi της FontaMX, της Daniella Guillen και της Charli Cannon προσέφερε στους θεατές πλούσιο θέαμα, με τις αναβάτριες να δημιουργούν μοναδικές στιγμές και έντονο συναγωνισμό για την κατάκτηση των πέντε πρώτων θέσεων. Η 17χρονη πρωτοπόρος Lotte van Drunen της De Baets Yamaha MX-Team, ήταν 17 βαθμούς μπροστά από την συναγωνίστρια της, Daniela Guillen και έχοντας καταφέρει να τερματίσει στην 5η θέση γενικής, στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια FIM WMX.

MXGP Τουρκία 2024

Η νεαρή αναβάτρια είπε για το επίτευγμά της: “ Δεν μπορώ να το πιστέψω, είμαι μόλις 17 ετών και κατάφερα το απίστευτο. Μετά από πολύ προσωπική δουλειά από εμένα και των ανθρώπων που είναι δίπλα μου, μπορώ να πω ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Οι εκκινήσεις μου δεν ήταν καλές, κάποια αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αλλά είμαι πραγματικά υπερήφανη που ολοκληρώθηκε έτσι η σεζόν.”

Από την πλευρά της η Guillen δήλωσε:  “Αρχικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη Lotte. Για εμένα ήταν ‘ένα πολύ ωραίο διήμερο που τελείωσα το πρωτάθλημα σε αυτή την θέση, έχοντας πολύ καλό ρυθμό. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τη μητέρα μου και την αδερφή μου που ήταν δίπλα σε όλο αυτό.”

Τέλος η Kiara Fontanesi είπε: “ Ήθελα ειλικρινά να κερδίσω το GP, αλλά δεν θα έπαιζε κάποιον καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Οπότε, είμαι πολύ χαρούμενη για την εξέλιξή του, είναι ο πρώτος αγώνος που δεν ήταν στο πλευρό μου τα παιδιά μου και το μόνο που θέλω να τους πω είναι, Ciao!”