ΑΜΑ Supercross 2026, 7oς Γύρος: Πρώτες νίκες για Hunter Lawrence και Pierce Brown, αλαλούμ με τις σημαίες

Στο βάθρο στη πρώτη εμφάνιση μετά τον τραυματισμό του ο Jo Shimoda
Lawrence wins
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/2/2026

Ο έβδομος γύρος του 2026 Monster Energy SMX World Championship στο Arlington προσέφερε στον Hunter Lawrence την κατάκτηση της πρώτης του νίκης στα 450 κυβικά και στον Pierce Brown την επικράτηση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν SMX 250 East με εντάσεις σε μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστροφή

450SMX  Ο Hunter Lawrence στο προσκήνιο

Ο Hunter Lawrence (Honda HRC Progressive) πέτυχε την πολυαναμενόμενη πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία, στην 26η εκκίνησή του στην 450. Ο Αυστραλός, που είχε ήδη τέσσερις δεύτερες θέσεις στους έξι πρώτους γύρους, επιβεβαίωσε ότι φέτος με την απουσία του τραυματία αδερφού του δεν αρκείται σε ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά διεκδικεί νίκες και τον τίτλο.

Πρώτος έστριψε ο Cooper Webb, με τον Ken Roczen να απαντά άμεσα και να περνά επικεφαλής στον πρώτο γύρο. Ο Lawrence κινήθηκε στρατηγικά στην τρίτη θέση, ενώ ο Eli Tomac ξεκίνησε μόλις 11ος.

AMA SMX 2026 Rnd 7

Ο Tomac πραγματοποίησε εντυπωσιακή αντεπίθεση στους πρώτους γύρους, φτάνοντας γρήγορα στην τετράδα και μετατρέποντας τον τελικό των 20 λεπτών + 1 γύρου σε μάχη τεσσάρων αναβατών. Με περίπου 13 λεπτά να απομένουν, ο Lawrence άρχισε να πιέζει τον Roczen, κρατώντας σταθερό ρυθμό και αποφεύγοντας λάθη σε μια ιδιαίτερα απαιτητική πίστα.

Στα τελευταία έξι λεπτά, η ένταση κορυφώθηκε. Ο Lawrence επιτέθηκε ξανά και κατάφερε τελικά να περάσει στην κορυφή. Ο Tomac εκμεταλλεύτηκε τις μάχες πίσω του και ανέβηκε δεύτερος, με τον Webb να ανακτά την τρίτη θέση μετά από σκληρές μονομαχίες.

AMA SMX 2026 Rnd 7

Στον τερματισμό, ο Lawrence πήρε τη νίκη με διαφορά 2,8 δευτερολέπτων από τον Tomac, με τον Webb τρίτο και τον Roczen τέταρτο.

Η επιτυχία αυτή τον καθιστά τον πέμπτο διαφορετικό νικητή σε επτά αγώνες και του δίνει προβάδισμα τεσσάρων βαθμών από τον Tomac στη βαθμολογία. Ο Webb ακολουθεί στους -16 και ο Roczen στους -18.

250SX East - Λύτρωση για τον Pierce Brown

Η πρεμιέρα στα 250SX πρόσφερε επίσης δραματικές εξελίξεις. Ο Jo Shimoda (Honda HRC Progressive) πήρε το holeshot στον πρώτο του αγώνα μετά από σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη τον Νοέμβριο και έδειχνε απόλυτα συγκροτημένος στην κορυφή εδραιώνοντας προβάδισμα 3 δευτερολέπτων.

AMA SMX 2026 Rnd 7

Ωστόσο, η εμφάνιση κόκκινων προειδοποιητικών φωτών τον ανάγκασε να επιβραδύνει και να μην καθαρίσει το άλμα, χάνοντας όλη την ορμή του. Οι Pierce Brown και Daxton Bennick δεν επιβράδυναν, διατήρησαν κανονικό ρυθμό φεύγοντας σε άλμα με τον Brown να βρίσκεται ξαφνικά επικεφαλής.

Ο Shimoda αντεπιτέθηκε, πίεσε μέχρι τον τελευταίο γύρο, όντας ταχύτερος σε σημεία αλλά όχι αρκετά για να ανακτήσει την πρωτοπορία και δοκίμασε εσωτερική προσπέραση λίγο πριν το φινάλε, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ο Brown πήρε τη νίκη με 2,4 δευτερόλεπτα διαφορά, με τον Bennick τρίτο.

Αμφιλεγόμενη απόφαση

Η ομάδα της Honda (HRC Progressive) έκανε αμέσως ένσταση, ζητώντας την τιμωρία του Brown. Ωστόσο, η AMA αποφάσισε ότι δεν υπήρξε παράβαση στην λογική ότι επρόκειτο για προειδοποιητικό φως και όχι σημαία που επιβάλλει την απαγόρευση άλματος.

Πρωτοφανής θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε λόγω της ασυνέπειας της AMA στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας, η οποία “τιμώρησε” τους αναβάτες που επέδειξαν υπευθυνότητα. Μετά το συμβάν της κατηγορίας 250SX, ο Jo Shimoda έχασε τη νίκη όταν συμμορφώθηκε με τα κόκκινα προειδοποιητικά φώτα, επιτρέποντας στον Pierce Brown να τον προσπεράσει και να κερδίσει χωρίς να δεχτεί ποινή, με την AMA να ισχυρίζεται ότι το φως από μόνο του δεν αρκούσε χωρίς τη σημαία του Ερυθρού Σταυρού.

Η αντίφαση έγινε εξοργιστική αργότερα στα 450SX, όταν ο Hunter Lawrence συμμορφώθηκε με προειδοποιητική σημαία, αλλά οι Eli Tomac και Cooper Webb συνέχισαν να σε άλμα κανονικά χωρίς να τιμωρηθούν, με τους κριτές αυτή τη φορά να αλλάζουν το σκεπτικό τους υποστηρίζοντας ότι η σημαία δεν ήταν αρκετή επειδή δεν αναβόσβηναν τα κόκκινα φώτα.

Αυτή η ολιγωρία των κριτών, που ουσιαστικά ευνόησε όσους αγνόησαν τα σήματα κινδύνου εις βάρος εκείνων που προστάτεψαν την ασφάλεια των τραυματισμένων αναβατών, προκάλεσε γενική κατακραυγή από τις ομάδες και απαίτηση για άμεσο ανασχηματισμό του συστήματος προειδοποίησης και επισήμανσης των ζητημάτων ασφαλείας.

AMA SMX 2026 Rnd 7

Για τον ίδιο τον Brown πάντως, η επιτυχία αυτή είχε ιδιαίτερο βάρος καθώς ήταν η πρώτη του νίκη σε 33 συμμετοχές και ήρθε έναν χρόνο μετά τον σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός για το υπόλοιπο του 2025, όταν είχε χάσει τη νίκη στον αντίστοιχο εναρκτήριο αγώνα.

Με τη νίκη αυτή, ο Brown φορά για πρώτη φορά στην καριέρα του την κόκκινη πινακίδα του πρωτοπόρου στα 250 SMX East, με τρεις βαθμούς διαφορά από τον Shimoda και πέντε από τον Bennick.

AMA SMX 2026 Rnd 7

Η βραδιά στο Arlington επιβεβαίωσε ότι το 2026 εξελίσσεται σε μία από τις πιο απρόβλεπτες και ανταγωνιστικές σεζόν των τελευταίων ετών. Νέοι νικητές, πολλοί διεκδικητές για τα πρωταθλήματα και μάχες μέχρι την καρό σημαία διαμορφώνουν το σκηνικό μιας σεζόν Supercross που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον.

 

MXGP: Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Romain Febvre αφήνει την Kawasaki για τη Ducati

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγο μετά το διαζύγιο με την Kawasaki
Febvre
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/7/2026

Ο εν ενέργεια Παγκόσμιος Πρωταθλητής του MXGP, Romain Febvre ανακοινώθηκε από τη Ducati για τις επόμενες δύο σεζόν.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του Borgo Panigale, οι δρόμοι του Romain Febvre και της Kawasaki είχαν και επίσημα χωρίσει με τη συνεργασία τους να ολοκληρώνεται στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Γάλλος εντάχθηκε στην Kawasaki το 2020, το 2021 και το 2023 τερμάτισε δεύτερος στην κορυφαία κατηγορία MXGP, ενώ πέρυσι κατάφερε να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο του τίτλο.

Febvre

Romain Febvre: Σε λίγους μήνες θα έρθει η ώρα να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Kawasaki, μετά από τόσες πολλές σεζόν με τα πράσινα χρώματα και φυσικά, πολλές αναμνήσεις, πολλά καλά αποτελέσματα και πολλές επιτυχίες που πετύχαμε μαζί. Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου θα παραμείνει για πάντα συνδεδεμένο με την Kawasaki· ήμασταν μαζί για επτά χρόνια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην καριέρα ενός αναβάτη. Πετύχαμε τον απόλυτο στόχο μας, που ήταν ο παγκόσμιος τίτλος πέρυσι, αφού παλέψαμε για τον τίτλο το 2021 – την πρώτη μου σεζόν με την Kawasaki – και το 2023.

"Πάντα είχα υπέροχους ανθρώπους γύρω μου από τη στιγμή που υπέγραψα με την Kawasaki. Αναπτύξαμε μια νέα μοτοσυκλέτα το 2023 και χάσαμε τον τίτλο για λίγους μόνο βαθμούς. Δυστυχώς, το 2024 υπέστην τραυματισμό, αλλά τελικά κατακτήσαμε τον τίτλο. Φέτος αγωνιζόμαστε και πάλι για θέσεις στο βάθρο· φυσικά, ο στόχος είναι να κερδίσουμε ξανά ένα GP απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, αλλά είμαστε εδώ και η κινητοποίησή μου παραμένει πάντα η ίδια: να αγωνίζομαι για το καλύτερο!

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου από την πρώτη μέρα, την πρώην ομάδα KRT του Thierry Chizat Suzzoni και τη νέα ομάδα KRT με τον Antti Pyrhonen και φυσικά την Ιαπωνία που μου έδειξε εμπιστοσύνη και με υποδέχτηκε πάντα με θετική διάθεση. Του χρόνου θα ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου, θα αναλάβω μια νέα πρόκληση και αυτό είναι που χρειάζομαι στην ηλικία μου για να αποδώσω. Όμως η σεζόν δεν έχει τελειώσει και μέχρι τον τελευταίο αγώνα θα δώσω φυσικά τον καλύτερό μου εαυτό.”

Λίγο μετά τις παραπάνω δηλώσεις, η Ducati Corse Off-Road ανακοίνωσε ότι ο Romain Febvre θα αγωνιστεί για την ομάδα Red Bull Ducati Factory MXGP για τις επόμενες δύο σεζόν.

Ο 34χρονος πρωταθλητής από τη Γαλλία έχει στο ενεργητικό του δύο παγκόσμιους τίτλους MXGP (2015 και 2025) και δύο δεύτερες θέσεις το 2021 και το 2023, καθώς και μια τρίτη θέση στη βαθμολογία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MX2 το 2014. Ο Febvre έχει επίσης κατακτήσει 26 νίκες σε Grand Prix, 97 θέσεις στο βάθρο και τέσσερις επιτυχίες στο Motocross των Εθνών με την εθνική ομάδα της Γαλλίας (2015, 2016, 2017, 2023).