Ξεκινά και στην Ισπανία η σήμανση τυφλών σημείων, ήδη υποχρεωτική στην Γαλλία

Εφαρμόζεται και στην Γερμανία
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/10/2021

Το νέο σήμα που θα τοποθετείται πάνω σε φορτηγά, van και απορριμματοφόρα, παρουσίασε η διεύθυνση συγκοινωνιών της Ισπανίας, ορίζοντας με ακρίβεια τα σημεία τοποθέτησης και το είδος των οχημάτων που θα το χρησιμοποιούν.

Το σήμα αυτό τοποθετείται προς ενημέρωση των μοτοσυκλετιστών, ποδηλατών και πεζών ακόμη, πες ο οδηγός του οχήματος που προσπερνούν ή που κινούνται παράλληλα μαζί του, δεν τους βλέπει. Το σκεπτικό είναι να μάθουν όλοι οι παραπάνω πως αν βλέπουν το σήμα τότε σημαίνει πως ο οδηγός δεν τους βλέπει.

Μέχρι όλα τα οχήματα στους δρόμους να έχουν εξοπλιστεί με ραντάρ ανίχνευσης για τα τυφλά σημεία, καθώς και κάμερες, χρειάζεται προσοχή και από τους υπόλοιπους και όχι μόνο από τους οδηγούς των φορτηγών.

Το μέτρο αυτό μάλιστα είναι υποχρεωτικό στην Γαλλία από 1/1/2021 και ήδη γνωστό στους οδηγούς φορτηγών που πραγματοποιούν δρομολόγια στο εξωτερικό, και για αυτό άλλωστε τα αυτοκόλλητα αυτά μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί και στην Ελλάδα.

Οι Ισπανοί ωστόσο δεν έκαναν υποχρεωτική την χρήση του, τουλάχιστον προς το παρόν. Η διεύθυνση συγκοινωνιών καταστάλαξε σε ένα σχέδιο και έδωσε οδηγίες για την σωστή τοποθέτηση.

Ο λόγος είναι τα αυξημένα τροχαία τώρα που η μορφή της κινητικότητας αλλάζει. Στις πόλεις βλέπουμε λοιπόν πολλά πατίνια και μικρά ηλεκτρικά σκούτερ και πολλά περισσότερα van κτλ. Οι «μισοί» μεταφέρουν αγαθά που «οι άλλοι μισοί» ψωνίζουν χρησιμοποιώντας ποδήλατο, σκούτερ, πατίνι κτλ…

Στην Ισπανία το 2020 σκοτώθηκαν 145 πεζοί, 134 μοτοσυκλετιστές και 21 αναβάτες ποδηλάτου. Το 80% θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε ορατότητα στο τυφλό σημείο, ή αν υπολόγιζε κανείς το τυφλό σημεία κατά την προσπέραση. Η σήμανση του τυφλού σημείου είναι κάτι που κράτησαν και οι Άγγλοι μετά το Brexit και εφαρμόζεται στην μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου.

Αναζητούνται αυτόπτες μάρτυρες για θάνατο αναβάτη μοτοσυκλέτας σε τροχαίο δυστύχημα στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας

Το συμβάν έγινε στις 20/9/24 στο ύψος της Μεταμόρφωσης
Τροχαίο δυστύχημα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2024

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά πληροφορίες για θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που έγινε λίγο πριν την έξοδο της Αττική οδού, πάνω στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής: "Την Παρασκευή 20-9-2024 και περί ώρα 14:00, επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, στο ύψος της χ/θ 15,000 (προ της εξόδου προς Αττική Οδό) στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, δίκυκλη μοτοσυκλέτα εξετράπη της πορείας της για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο και ανετράπη επί του οδοστρώματος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού του, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες μετά υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο πλαίσιο διενεργούμενης προανάκρισης και για τη μόρφωση πληρέστερης εικόνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το εν λόγω τροχαίο ατύχημα, παρακαλούνται τυχόν αυτόπτες μάρτυρες να επικοινωνήσουν με το Γ’ Τμήμα Τροχαίας Β/Α Αττικής στο τηλέφωνο: 2102854400.