Suzuki DR-Z 4S και DR-Z 4SM 2025: Φτιαγμένα 100% στην Ιαπωνία!
Τα περιμένουμε μετά το καλοκαίρι στην Ελλάδα!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
19/2/2025
Η Suzuki έκανε την έκπληξη στην EICMA ανακοινώνοντας την αναβίωση ενός δημοφιλέστατου μοντέλου και την είσοδο της, εκ νέου, σε δύο κατηγορίες ταυτόχρονα οι οποίες έχουν τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα δεσμεύουν ένα υπολογίσιμο μερίδιο στις σημαντικές αγορές Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας.
Η δεύτερη έκπληξη έρχεται τώρα με την επιβεβαίωση στο MOTO πως οι μοτοσυκλέτες αυτές έχουν χτίσει στο 100% την γραμμή παραγωγής τους στο εργοστάσιο της Suzuki στην Ιαπωνία!
Το γεγονός πως οι μοτοσυκλέτες αυτές είναι “Made in Japan” το είχαμε αναδείξει τον περασμένο Νοέμβριο όταν τις περιεργαστήκαμε από κοντά στην EICMA.
Είχαμε φωτογραφίσει τότε την σήμανση στο πλαίσιο, όπως και είχαμε περιεργαστεί τις λεπτομέρειες της κατασκευής του, ψάχνοντας εκείνο το στοιχείο που θα μας έδειχνε το αντίθετο.
Εκείνο λοιπόν που περιμέναμε να αποσαφηνίσουμε, ήταν πως η γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία δεν θα είναι με την μέθοδο “knock down”, δεν κατασκευάζεται δηλαδή η μοτοσυκλέτα αλλού, σε άλλη χώρα και στέλνεται έπειτα για συναρμολόγηση στην Ιαπωνία μόνο και μόνο για να αποκτήσει ιθαγένεια.
Ο κινητήρας αυτός είναι επίσης κατασκευής Ιαπωνίας και έχει αποδείξει την αξιοπιστία του καθώς δεν είναι ένα νέο σχέδιο, απλά έχει δεχτεί τις κατάλληλες τροποποιήσεις για περνά τις Euro5+ προδιαγραφές.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως οι εταιρείες μπορούν να χτίσουν την γραμμή παραγωγής τους οπουδήποτε, διατηρώντας ένα δεδομένο κριτήριο ποιότητας όταν το θέλουν, χωρίς να μπορείς να ξεχωρίσεις την προέλευση αν δεν έχεις την πληροφορία. Ωστόσο παραμένει ένα κριτήριο αξιοπιστίας για μία μερίδα του κοινού, η προέλευση του μοντέλου που αγοράζουν, όπως φυσικά επηρεάζεται και το κόστος παραγωγής.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν αναμένεται να είναι τα νέα τετρακοσάρια της Suzuki τα πιο προσιτά από οικονομική πλευρά, αλλά αντιθέτως θα τοποθετούνται λίγο ψηλότερα από τον άμεσο ανταγωνισμό τους.
Η Suzuki έχει πολλά εργοστάσια εκτός Ιαπωνίας, είναι η ισχυρότερη μάρκα της Κίνας επίσης σε έως 250 κυβικά μέσω της Haojue με την οποία έχει στρατηγικά τοποθετηθεί και στην Αφρική. Παράγει επίσης και την Hayabusa σε εργοστάσιο στην Ινδία για την τοπική αγορά με την μέθοδο knock down, εισάγοντας δηλαδή τον κινητήρα έτοιμο από την Ιαπωνία, το πλαίσιο κτλ, ενώ παράλληλα τοπικοί προμηθευτές αντικαθιστούν αρκετά από τα περιφερειακά μειώνοντας το κόστος και διατηρώντας την ποιότητα για μία αρκετά ακριβή μοτοσυκλέτα για τα δεδομένα εκείνης της αγοράς.
Κι όμως, παρά την πληθώρα επιλογών και με δεδομένο πως το μοντέλο αυτό έχει ήδη μεγάλη ζήτηση και εντός Ιαπωνίας, η Suzuki κράτησε την παραγωγή εκεί.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη, ούτε έχει καθοριστεί η τιμή πώλησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει λίγο ακόμη με δεδομένο πως οι μοτοσυκλέτες αυτές έρχονται βαθιά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Απαγόρευση μοτοσυκλετών στο Nürburgring! Χάσαμε άλλο ένα κάστρο
Για όλο το 2025 θα γίνουν χαριστικά δύο track-day με μοτοσυκλέτες
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
20/2/2025
Η κλασσική διαδρομή του Nürburgring που ήταν ανοικτό με σύστημα διοδίων και έμπαινε όποιος ήθελε πληρώνοντας τον γύρο, κλείνει για τις μοτοσυκλέτες μετά από μία συζήτηση που κρατά χρόνια αλλά ποτέ δεν είχε οδηγήσει σε αποτέλεσμα.
Οι μοτοσυκλέτες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην βιωσιμότητα του Nürburgring, ειδικά κατά την περίοδο της χρεοκοπίας του έως την εξεύρεση χρηματοδότησης, όπως και στα χρόνια της πανδημίας. Ωστόσο την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί τα supercar και η παραδοσιακή διαδρομή της πίστας έχει περάσει σε ένα νέο επίπεδο όπου πλέον αντί για φτιαγμένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, βλέπεις νέα supercar με επίσης νέο κόσμο στο τιμόνι τους. Έχουν αυξηθεί και τα ατυχήματα και έχει ανέβει κατακόρυφα και η επικινδυνότητα, την ίδια στιγμή που οι μοτοσυκλέτες συνεχίζουν να αποτελούν συντριπτική μειοψηφία.
Το MOTO είναι το μόνο ελληνικό μέσο με μεγάλη εμπειρία στην κλασσική, μεγάλη διαδρομή του Nürburgring, καθώς υπάρχει και μία κανονική πίστα στην οποία οι μοτοσυκλέτες θα μπορούν να λάβουν μέρος πιο συχνά. Η πίστα αγώνων θα ανοίξει 38 φορές μέσα στο 2025 και ορισμένες ώρες από αυτές τις ημέρες θα αφοσιωθούν στις μοτοσυκλέτες χωρίς όμως σταθερό και γνωστό πρόγραμμα. Αν συγκεντρώσουν συμμετοχές, τότε θα δημιουργούν ενότητες μοτοσυκλετών, μέσα στην ημέρα.
Ο μοτοσυκλετιστής είχε πάντα ένα γρήγορο αυτοκίνητο να τον καταδιώκει στην είσοδο των στροφών (φωτό: Από συγκριτικό του ΜΟΤΟ)
Στην παραδοσιακή διαδρομή όμως, εκείνη που κυρίως επισκέπτονται όσοι πηγαίνουν στο Nürburgring και ήταν ανοικτή όλα τα απογεύματα εκτός των ημερών που υπήρχαν track day ή δοκιμές πρωτότυπων και αγωνιστικών αυτοκινήτων, θα μπορούν να μπουν μόνο αυτοκίνητα!
Τα εξαιρετικά δημοφιλή «tourist rides» όπου απλά πήγαινες με το όχημά σου, οποιοδήποτε και αν ήταν αυτό, ακόμη και το βανάκι της εταιρείας που εργάζεσαι φορτωμένο με εργαλεία, κι έμπαινες αγοράζοντας γύρους, τώρα θα συνεχίσουν χωρίς τις μοτοσυκλέτες!
Για αυτές θα δεσμευτούν μόνο δύο ημερομηνίες, 30-31 Ιουλίου και 13-14 Αυγούστου με συγκεκριμένα track-day με πλοηγούς και κατάταξη σε γκρουπ βάση ικανότητας, όπου θα κινούνται μόνο μοτοσυκλέτες!
Καταρχάς να αποσαφηνίσουμε πως το Nürburgring ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία για μοτοσυκλετιστές και τα τελευταία χρόνια γινόταν ακόμη πιο επικίνδυνο για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω.
Προσωπικά εγώ, έχω βρεθεί στο Nürburgring πέντε φορές μέσα σε μία δεκαετία και συνολικά το ΜΟΤΟ έχει βρεθεί τις διπλάσιες σε μία περίοδο που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες. Τις δύο από τις πέντε φορές βρέθηκα σε πολύ επικίνδυνη αναμέτρηση με supercar, όπως έγινα και μάρτυρας ατυχημάτων μεταξύ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Όπως έχουμε περιγράψει λοιπόν μέσα από την αρθρογραφία στο ΜΟΤΟ για τις δοκιμές και τα συγκριτικά που έχουμε πραγματοποιήσει στο Nürburgring, η συνύπαρξη αυτοκινήτων και μοτοσυκλετιστών με μία τεράστια απόκλιση σε εμπειρία αναβατών και οδηγών, καθώς και η επικινδυνότητα της πίστας που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για λάθος, συνθέτουν ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον για τις μοτοσυκλέτες!
Ο φόβος στα φρένα είναι πάντα πίσω σου στο Nürburgring!
Η λύση όμως που είχαμε προτείνει στους υπεύθυνους ασφαλείας του Nürburgring, όλοι όσοι φτάσαμε να συζητάμε μαζί τους και ιδιαίτερα οι Γερμανοί συνάδελφοι, κρατώντας ένα κοινό μέτωπο, ήταν να μπαίνουν οι μοτοσυκλέτες όλες μαζί με απλώς ένα πεντάλεπτο διακοπής για τα αυτοκίνητα! Έτσι και αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις δεύτερο γύρο στα “tourist rides” είναι αναγκαστικό να βγεις στο μέσο της μεγάλης ευθείας. Γκρουπάροντας λοιπόν τις μοτοσυκλέτες που πηγαίνουν κάθε φορά εκεί και με ένα κατά ελάχιστο αριθμό συμμετοχής που θα προκύπτει κάθε φορά από το πόσοι θα βρίσκονται εκεί, θα μπορούσαν οι μοτοσυκλέτες να μπαίνουν μόνες τους σε ένα παράθυρο χρόνου με τα αυτοκίνητα αμολημένα πίσω τους, απλά περιμένοντας περισσότερο από το συνηθισμένο.
Αυτές οι εικόνες θα είναι πλέον συλλεκτικές...
Αυτή η λύση δεν είχε προταθεί για να εξαλείψει τον κίνδυνο αλλά για να τον περιορίσει κρατώντας τους γρήγορους με μοτοσυκλέτες μακριά από τον κίνδυνο των αυτοκινήτων.
Μην ξεχνάτε πως το Nürburgring δεν είναι μία κανονική πίστα αλλά λογίζεται ως ένας ιδιωτικός δρόμος με διόδια όπου την ώρα των “tourist rides” ισχύουν βασικές έννοιες του ΚΟΚ για την προσπέραση και την προτεραιότητα, όχι όμως και το όριο ταχύτητας.
Από τεχνικής πλευράς η διοίκηση του Nürburgring μπορεί να πραγματοποιήσει την λύση αυτή με ευκολία καθώς έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην τεράστια διαδρομή που ξεπερνά τα είκοσι χιλιόμετρα (20.832μ) καθώς και σημάνσεις έτοιμες για απαγόρευση ή όχι των μοτοσυκλετών, καθότι ήδη περιόριζε την κίνησή τους μαζί με τα αυτοκίνητα όταν υπήρχε μεγάλη αναμονή και άσχημες καιρικές συνθήκες με ομίχλη, ή/και χιόνι. Δεν είναι δύσκολο να πας στο Nürburgring και στην είσοδο να έχει απλά μουντό καιρό αλλά να χιονίζει στα μισά της διαδρομής!
Από τεχνικής πλευράς υπάρχουν ήδη όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα μικρό παράθυρο για τις μοτοσυκλέτες, θέληση δεν υπάρχει
Ωστόσο με την άνοδο των συμμετοχών και την μεγάλη αναμονή στα “tourist rides” η πίστα επέλεξε απλά να ξεμπερδεύει με τον «βραχνά» των μοτοσυκλετών προς μεγάλη χαρά των οδηγών αυτοκινήτων.
Μπορεί τώρα όλο αυτό να μοιάζει μακρινό για εμάς εδώ στην Ελλάδα αλλά δεν μας αφήνει τελείως ανεπηρέαστους ως πολίτες της Ε.Ε. Για αρχή δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που επισκέπτονταν το Nürburgring και άλλοι τόσοι που είχαν όνειρο να το κάνουν αυτό κάποια στιγμή. Ένα όνειρο που δεν έχει σβήσει τελείως αλλά θα πρέπει να γίνει συγκριμένη ημέρα του χρόνου κι αυτό αν βρεθεί διαθεσιμότητα στις ορδές των Γερμανών αναβατών που θα δεσμεύσουν θέση.
Κι έπειτα είναι άλλο ένα κάστρο που χάνεται, άλλο ένα σημείο του χάρτη που οι μοτοσυκλετιστές περνούν σε 2η μοίρα με την πρώτη ευκαιρία. Όταν η πίστα είχε οικονομικά προβλήματα, προσκαλούσε τους αναβάτες να την επισκεφτούν και διαφήμιζε και τις γεμάτες με στροφές διαδρομές γύρω από το Nürburgring, θέλοντας να το δούμε ως μία εκδρομή, συνδυάζοντας την κλασσική διαδρομή με την επίσκεψη στην περιοχή!
Τώρα που γεμίζουν όμως οι ημέρες με supercar, οι μοτοσυκλέτες περνούν σε δεύτερη μοίρα…