Παρίσι: Στα 30km/h το όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους

Βασικός στόχος η κατάργηση της χρήσης αυτοκινήτων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

19/7/2021

Το κέντρο της πόλης του Παρισιού είναι έναν απέραντο μποτιλιάρισμα και η δήμαρχος της πόλης κυρία Hidalgo έχει αποφασίσει να μειώσει στο ελάχιστο τη χρήση αυτοκινήτων από τους κατοίκους. Από το 2015 που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της έχει πάρει μερικές τολμηρές αλλά και παράξενες αποφάσεις, όπου όλες τους βασίζονται στη λογική πως αν γίνει κόλαση η ζωή των οδηγών, τότε θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και θα πηγαίνουν στις δουλειές τους με τα ΜΜΜ και ποδήλατα.

Μέχρι στιγμής έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων diesel Μέσα στο Παρίσι – όχι επειδή ρυπαίνουν περισσότερο από τα βενζινοκίνητα, αλλά επειδή το 90% των ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων είχαν κινητήρες diesel όταν τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση, οπότε οι κάτοικοι της πόλης έπρεπε να τα πουλήσουν και να αγοράσουν καινούρια με κινητήρες βενζίνης ή να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν για τις αστικές μετακινήσεις τους. Φυσικά οι πλούσιοι αγόρασαν αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και συνέχισαν να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης, ενώ οι φτωχοί το έριξαν στο… περπάτημα.

Κάτι σαν τα ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ στον δακτύλιο της Αθήνας που όποιος έχει λεφτά αγοράζει δύο αυτοκίνητα και μπαίνει στο κέντρο κάθε μέρα.

Το δεύτερο μέτρο που έλαβε η δήμαρχος, ήταν να καταργήσει ένα νόμο του 1967 που επέβαλε στους κατασκευαστές κατοικιών να φτιάχνουν μία κλειστή θέση στάθμευσης για κάθε διαμέρισμα που κατασκευάζουν. Το σκεπτικό της δημάρχου ήταν πως αν δεν έχεις που να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου, τότε δεν θα αγοράσεις ή τέλος πάντων δεν θα χρησιμοποιείς καθημερινά το αυτοκίνητό σου.

Μέσα σε λίγα χρόνια μόνο το 30% των κατοικιών του Παρισιού είχε μία θέση στάθμευσης για αυτοκίνητο, όταν στην υπόλοιπη Γαλλία το 80% των σπιτιών έχουν δική τους θέση στάθμευσης. Φυσικά κερδισμένοι για άλλη μια φορά από αυτό το μέτρο βγήκαν οι εργολάβοι που μπόρεσαν πλέον να κατασκευάζουν περισσότερα διαμερίσματα στο ίδιο οικόπεδο και οι ιδιοκτήτες γης, αφού οι τιμές πώλησης και ενοικίασης σπιτιών με χώρο στάθμευσης ή σκέτων χώρων στάθμευσης εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Παρά το γεγονός πως τα “πρωτοποριακά” μέτρα της δημάρχου δεν έχουν αλλάξει την συνολική εικόνα της κίνησης στο κέντρο του Παρισιού, η ίδια συνεχίζει το πλάνο της, αυτή τη φορά μειώνοντας το όριο ταχύτητας στα 30km/h από 50km/h σε όλους (σχεδόν) τους δρόμους του Παρισιού.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα μέτρα, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30km/h δεν επηρεάζει την πραγματική ζωή των κατοίκων, διότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι… ακινητοποιημένοι στο μποτιλιάρισμα! Ακόμα και τα δίκυκλα δυσκολεύονται να κινηθούν στο Παρίσι. Οπότε και στα 200km/h να έβαζε το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, πάλι με 10km/h μέση ωριαία θα κινούνται τα οχήματα…

Malcolm Smith - Απεβίωσε στα 83 του ο “διασημότερος μοτοσυκλετιστής των ΗΠΑ”

Συμπρωταγωνιστής του Steve McQueen στο ντοκιμαντέρ "On Any Sunday"
Malcolm Smith racer died
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/11/2024

Μια εξέχουσα προσωπικότητα των δύο τροχών, ειδικά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Malcolm Smith άφησε ποικιλοτρόπως το σημάδι του στον κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Επιτυχημένος αγωνιζόμενος, ιδιοκτήτης συνεργείου και έκθεσης μοτοσυκλέτας, έμπορος ανταλλακτικών, χορηγός, φιλάνθρωπος, ηθοποιός και πολλά ακόμη, ο Malcolm Smith ήταν πάνω από όλα ένας χαμογελαστός άνθρωπος που χαιρόταν κάθε λεπτό της ζωής του και ήθελε να προσφέρει, σύμφωνα με τα όσα λένε εκείνοι που τον γνώριζαν και αυτό είναι που κάνει την "προσφορά" του στον κόσμο της μοτοσυκλέτας ακόμη πιο σημαντική.

Malcolm Smith racer died

Ο "πιο αγαπημένος μοτοσυκλειστής της Αμερικής" απεβίωσε στα 83 του χρόνια χτυπημένος από Parkinson, τη νόσο που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής του.

Για τα κατορθώματά του στους αγώνες ο Smith έχει μπει στo ΑΜΑ Motorcycle Hall of Fame, στο Off-Road Motorsports Hall of Fame και στο Motorsports Hall of Fame America, ενώ έχει κερδίσει το βραβείο επιτευγμάτων "Spirit of the Entrepreneur".

Ο Καναδοαμερικανός γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1941 και από μικρή ηλικία τον κέντριζε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και ιδιαίτερα οι δύο τροχοί. Σε ηλικία 14 ετών, το 1956, ο Smith έκανε την είσοδό του στα αγωνιστικά δρώμενα στις ΗΠΑ με μια δικύλινδrη 500άρα Matchless. 

Malcolm Smith racer died
Steve McQueen στα αριστερά, Mert Lawwill στο κέντρο και ο Smith στα δεξιά

Μετά από 10 χρόνια ήρθαν και οι πρώτες σημαντικές διακρίσεις, όπου από το 1966 και μέχρι το 1976 ο Smith κατέκτησε 8 χρυσά μετάλλια στο International Six Days Enduro, ενώ κέρδισε 3 φορές με αυτοκίνητο και 2 φορές με μοτοσυκλέτα τον αγώνα Baja 1000. 

Η επιτυχημένη πορεία του Smith συνέχισε και στον αγώνα Baja 500, τον οποία κέρδισε μία φορά με μοτοσυκλέτα και τρεις με αυτοκίνητο.

Οι νίκες για τον Καναδοαμερικανό δεν σταμάτησαν εκεί αφού κέρδισε και τον αγώνα Mint 400 στη Νεβάδα το 1970 και το ράλι Roof of Africa το 1975. Τερμάτισε τέταρτος στο Paris-Dakar με αυτοκίνητο το 1988, ενώ έχει κερδίσει το Atlas Rallye στο Μαρόκο το 1987.

Malcolm Smith

Εκτός από τους αγώνες ο Smith ασχολήθηκε και με τις επιχειρήσεις και σε ηλικία μόλις 20 ετών το 1961 διατέλεσε διευθυντής service στην Αντιπροσωπεία K&N Motorcycles στο Riverside, την οποία και αγόρασε μετά από 6 χρόνια. 

Το 1967, ίδρυσε την Malcolm Smith Motorsports, ενώ το 1972 ήρθε η ίδρυση της Malcolm Smith Racing Products (MSR), η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή εξοπλισμού αναβατών και διάφορων ανταλλακτικών και αξεσουάρ.

Από τις αρχές της δεκαετίας '80, ο Malcolm άρχισε να ασχολείται περισσότερο με την εταιρεία του και δεν έπαιρνε πλέον τόσο συχνά μέρος σε αγώνες.

Ο Malcolm Smith παντρεύτηκε το 1983 με την συνεργάτιδα του Joyce, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, τους Alexander, Ashley, Louise και Joel. Το 2009, η αντιπροσωπεία του βραβεύτηκε από το περιοδικό Dealernews ως η κορυφαία στην Αμερική. To 2014 ο Smith και η γυναίκα του αποφασίσανε να βγούνε στη σύνταξη, δίνοντας τα ηνία στα παιδιά τους.

Malcolm Smith

Ο Smith είχε και φιλανθρωπικό έργο ιδρύοντας το 1998 το Malcom Smith Motosports Foundation, έναν οργανισμό βασισμένο στην αγωνιστική κοινότητα με στόχο να προσφέρει βοήθεια στο παιδικό χωριό El Oasis της Baja, τoν τόπο με τον οποίο σύνδεσε το όνομά του μέσω των αγωνιστικών του επιτυχιών.

Αυτό που έκανε τον Smith γνωστό έξω από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας ήταν η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ του 1971 "On Any Sunday" του Bruce Brown, στο πλευρό του αστέρα της μεγάλης οθόνης Steve McQueen και του Αμερικανού πρωταθλητή flat track Mert Lawwill. Το ντοκιμαντέρ πήρε και το Όσκαρ στην κατηγορία του το 1972, ενώ αυτή δεν ήταν η μοναδική εμφάνιση του Smith στη μεγάλη οθόνη με μετέπειτα συμμετοχές σε ταινίες αλλά και ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων το "Dirt" (1979) και το "On Any Sunday II" (1981).

Malcolm Smith

Πηγή έμπνευσης για χιλιάδες μοτοσυκλετιστές και αγωνιζόμενους ως προς τον τρόπο ζωής του, ο Smith πέθανε στο σπίτι του στο Riverside της Καλιφόρνια, στις 26 Νοεμβρίου, περιτριγυρισμένος από την ευρύτερη οικογένεια του (όπως ήλπιζε ότι θα γίνει όταν έφτανε εκείνη η ώρα), η οποία ζήτησε αντί για λουλούδια να γίνουν δωρεές στο ίδρυμα του Καναδοαμερικανού.

Malcolm Smith
Από το ISDE του 1969
Malcolm Smith

 

Ετικέτες