Michelin - Κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών στη Σουηδία

Σε συνεργασία με τις εταιρείες Antin και Enviro και με σχέδιο κατασκευής παρόμοιων εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη
Ανακύκλωση ελαστικών
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/2/2024

Η Michelin μαζί με την Antin και την Enviro ανακοίνωσαν την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους στη Σουηδία. Το έργο θα βασίζεται στη μοναδική τεχνολογία πυρόλυσης της Enviro με δυνατότητα εξαγωγής πρώτων υλών από προϊόντα πολλαπλών συστατικών. Θα κατασκευαστεί στην Uddevalla της Σουηδίας ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει περίπου 35.000 τόνους μεταχειρισμένων ελαστικών ετησίως

Ο όγκος των ελαστικών που φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους και στη συνέχεια απορρίπτονται συνεχίζει να αυξάνεται, και πλέον ανέρχεται ετησίως σε 3,5 εκατομμύρια τόνους μόνο στην Ευρώπη. Η κοινοπραξία Michelin-Antin-Enviro ιδρύθηκε για να αναπτύξει την ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ελαστικών σε όλη την Ευρώπη, παράγοντας βιώσιμες πρώτες ύλες. Τα κυριότερα από αυτά τα υλικά που παράγονται είναι η ανακτημένη αιθάλη και τα έλαια που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ελαστικών και στην πετροχημική βιομηχανία. Με την αντικατάσταση της “παρθένας” αιθάλης με το ανακτημένο υλικό της κοινοπραξίας, είναι δυνατή η μείωση των εκπομπών που προκύπτουν από τη χρήση της συμβατικής αιθάλης κατά περισσότερο από 90%.

Enviro

Η Antin και η Enviro συνήψαν την κοινοπραξία τον Μάρτιο του 2023 για την κατασκευή μιας σειράς εργοστασίων σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές γεωγραφικές περιοχές. Η Antin είναι μέτοχος πλειοψηφίας της κοινοπραξίας, η Michelin μέτοχος μειοψηφίας και η Enviro έχει δικαίωμα προαίρεσης να γίνει σημαντικός μέτοχος μειοψηφίας. Η Michelin υποστήριξε τη δημιουργία αυτής της κοινής επιχείρησης μεταξύ της Enviro και της Antin, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε το 2020, όταν η Michelin έγινε μέτοχος της Enviro για να υποστηρίξει την ωρίμανση αυτής της τεχνολογίας.

Enviro

Το πρώτο εργοστάσιο, με έδρα το Uddevalla της Σουηδίας, έχει λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις. Η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει και το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του 2025. Εκτός από την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας, η κοινοπραξία υπέγραψε σειρά πολυετών συμβάσεων σχετικά με την προμήθεια ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους, καθώς και ανακτημένης αιθάλης και ελαίου πυρόλυσης.

Enviro

Στο πλαίσιο αυτό, η Michelin συνεχίζει την προσέγγισή της για την ενεργό υποστήριξη της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ελαστικών και δεσμεύεται να συνεργαστεί για τις μελλοντικές εξελίξεις αυτής της κοινοπραξίας. Ως παράδειγμα, η Michelin έχει υπογράψει πολυετή συμφωνία προμήθειας όσον αφορά την αιθάλη και το πετρέλαιο πυρόλυσης.

Michelin

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η κοινοπραξία σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη με στόχο συνολική ετήσια δυναμικότητα ανακύκλωσης ενός εκατομμυρίου τόνων μεταχειρισμένων ελαστικών. Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου της Uddevalla, η κοινοπραξία θα αναλάβει την κατασκευή πρόσθετων εργοστασίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διασφαλίσει την ταχεία εξάπλωση αυτής της τεχνολογίας. Η Antin και η Enviro έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης για την κατασκευή αυτών των εργοστασίων.

Enviro

Η έναρξη αυτού του φιλόδοξου βιομηχανικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, απηχεί απόλυτα τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου Michelin για την επίτευξη 100% ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών μέχρι το 2050, μειώνοντας τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ελαστικών του

DAKAR NIGHT - Μεγάλη προσέλευση για τις Εμπειρίες Dakar

Μεγάλη επιτύχια η εκδήλωση της Πέτρος Πετρόπουλος με τον Βασίλη Μπούδρο και τα φίλτρα DNA
Dakar night
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/3/2025

Η εκδήλωση Dakar Night σε συνδιοργάνωση της HUSQVARNA Greece και DNA Filters πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Central Store της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Husqvarna.

"Με αναφορά στην καινοτομία και ανάπτυξη των φίλτρων DNA αλλά χωρίς "φίλτρο" λόγου και πολιτικά ορθές τοποθετήσεις, με backstage ιστορίες, αναφορές σε προβλήματα και λύσεις, εμπειρίες malle moto και συμβουλές για μελλοντικούς επίδοξους αγωνιζόμενους σε ράλλυ.

Η εκδήλωση Dakar Night σε συνδιοργάνωση της HUSQVARNA Greece και DNA Filters πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Central Store της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ με τη συμμετοχή κόσμου που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει περιπέτεια, rally, και off road αγώνες, αλλά και κόσμου που είχε την ευκαιρία για την πρώτη επαφή με τον κόσμο του Dakar Rally, μέσα από τα μάτια του Βασίλη Μπούδρου, τιμώμενου καλεσμένου της βραδιάς.

Ο Έλληνας αγωνιζόμενος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απέκτησε μέσα από την προετοιμασία του για τον δυσκολότερο αγώνα offroad μοτοσυκλέτας, πώς η συνεργασία του με την DNA Filters οδήγησε στην καινοτομία και εξέλιξη των φίλτρων που χρησιμοποίησε στον αγώνα, αλλά και τους λόγους που το κόστος αγοράς των μοτοσυκλετών HUSQVARNA FE 450 Rally αξίζουν, δεδομένης της τεχνολογικής και μηχανολογικής υπεροχής και της αίσθησης που προσφέρουν, όταν η οδήγηση αρχίζει να ξεπερνά τα 120χλμ/ώρα στην έρημο.

Από την πλευρά της DNA Filters, ο κ. Κ. Νικολαϊδης μίλησε γι’ αυτή τους τη συνεργασία, από την πρώτη συμμετοχή του Βασίλη και όλα τα βήματα εξέλιξης, υποστήριξης και ανάπτυξης των φίλτρων αλλά και του προσωπικού αγώνα του Βασίλη, με το ιδιαίτερο πάθος κάποιου που νοιάζεται ειλικρινά για το αποτέλεσμα όχι μόνο του προϊόντος, αλλά και της εμπειρίας χρήσης του. Όπως ανέφερε, ακόμα και στα MotoGP, υπάρχουν μοτοσυκλέτες αγωνιζόμενων που τρέχουν με φίλτρα DNA, ακόμη κι αν δεν φέρουν αυτοκόλλητα με το λογότυπο.

Αντίστοιχα, δόθηκε χρόνος στους καλεσμένους να ρωτήσουν τον Βασίλη για στιγμές του μέσα στον αγώνα, έχοντας την ευκαιρία να ακούσουν backstage ιστορίες που αναδεικνύουν ότι το Rally Dakar είναι ένας σκληρός αγώνας, που τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ούτε ο τερματισμός, ούτε η συντροφικότητα, ούτε η υποστήριξη.

Η σκληρότητα της ερήμου, το τίμημα της μοναξιάς σε λάθος επιλογές, οι απαιτήσεις για να φτάσεις να τρέξεις αυτόν τον αγώνα και οι επιλογές που πρέπει να κάνεις για να τον τερματίσεις, ήταν κάποια από τα σημεία που στάθηκε ο Βασίλης, μοιραζόμενος τις εμπειρίες του, και κλείνοντας με την ειλικρινή του πρόθεση να βοηθήσει και να στηρίξει όποιον άλλο Έλληνα αναβάτη ενδιαφέρεται να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι προς το Dakar Rally."

Ετικέτες