Καθόλου καθαρά δεν θα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από την στιγμή που ο μεγαλύτερος προμηθευτής μπαταριών, η Panasonic αναγκάζεται να θέσει σε παραγωγή ένα μεγάλο λιγνιτωρυχείο στο Κάνσας, όπου πρόσφατα εγκαινίασε υπερσύγχρονο εργοστάσιο μπαταριών EV.
Η Panasonic είχε μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ όμως πέρσι ολοκλήρωσε ένα νέο εργοστάσιο στο Κάνσας που κόστισε το αστρονομικό ποσό των 4δις δολαρίων. Ταυτόχρονα ο βασικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κάνσας είχε προγραμματίσει την διακοπή λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, πάγιο αίτημα των κατοίκων το οποίο όμως όχι απλά δεν μετατίθεται σε νέα ημερομηνία, αλλά δεν προβλέπεται πλέον να κλείσει!
Το εργοστάσιο της Panasonic απαιτεί έως και 250MW, έχει δηλαδή τις απαιτήσεις μίας μικρής πόλης και η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ανανεώσιμες πηγές. Εξ αρχής η επιλογή τοποθεσίας και η τεράστια αυτή επένδυση, έγινε με στόχο το εργοστάσιο λιγνίτη, πράγμα που η τοπική κοινωνία ανακάλυψη τώρα τι μπορεί να σημαίνει για εκείνους!
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς η επιτροπή ενέργειας του Κάνσας ζήτησε να αυξηθούν τα τιμολόγια του οικιακού ρεύματος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της παραγωγής των μπαταριών EV!
Μετά από επίπονες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας έφτασαν σε μία συμφωνία για την αύξηση στο κόστος του οικιακού ρεύματος αλλά πηγές εικάζουν πως είναι προσωρινή και όταν το εργοστάσιο θα ξεκινήσει της εργασίες του σε πλήρη έκταση, το 2025, οι τιμές θα αυξηθούν ξανά.
Το Κάνσας έχει υψηλή παραγωγή σε ανανεώσιμες πηγές, όπως φυσικά υπάρχει και ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας, Wolf Creek που καλύπτει τις τοπικές ανάγκες. Το λιγνιτωρυχείο λοιπόν θα συνεχίσει να υπάρχει επειδή προστέθηκε το EV εργοστάσιο της Panasonic.
Την ίδια στιγμή η Ιαπωνική εταιρεία θα λάβει μία κρατική χρηματοδότηση που υπερκαλύπτει το κόστος κατασκευής του εργοστασίου καθώς και μία τριετία του κόστους λειτουργίας καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ωθούν τον αναγκαστικό εξηλεκτρισμό των οχημάτων.
Το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς, η βίαιη μετάβαση πριν την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Θα έπρεπε να είχαμε επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς όμως να καίμε δάση ή να ξεριζώνουμε εκτάσεις για να την καλύψουμε, θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να συλλέγουμε την ενέργεια και να την αποθηκεύουμε πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτό που ισχύει τώρα, πριν προχωρήσουμε στους τρόπους που μπορούμε να την καταναλώσουμε καλύτερα. Με τα οχήματα να συμπεριλαμβάνονται στους τρόπους κατανάλωσης, κάνουμε περισσότερα βήματα για το τέλος παρά για την αρχή του ζητήματος με στόχο να δημιουργηθεί αναγκαιότητα και όλο αυτό το ντύνουμε με τον μανδύα της πράσινη ενέργειας, που όπως φαίνεται είναι κατάμαυρη…
Το εργοστάσιο της Panasonic θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά οι κάτοικοι έχουν πάψει να το αντιμετωπίζουν τελείως θετικά