Η Honda αναπτύσσει την ΑΙ απ’ το Iron Man!

Νέες πατέντες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/9/2019

Για όσους δεν έχουν δει κάποια ταινία από τα Iron Man ή μια απ’ τις υπόλοιπες της Marvel που πρωταγωνιστεί ο ομώνυμος ήρωας (αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος που να μην έχει δει έστω και μια) θα περιγράψουμε όσο πιο απλά γίνεται το τι είναι η ΑΙ (ή αλλιώς ο Jarvis) του σούπερ ήρωα: Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργήσει ο Tony Stark (εφευρέτης και χειριστής της στολής του Iron Man), το  οποίο είναι συνδεδεμένο με το σπίτι του, το εργαστήριό του αλλά και με τη στολή του. Ο αρχικός ρόλος του Jarvis στην πρώτη ταινία ήταν να παρέχει πληροφορίες στον Stark είτε γραπτά είτε μιλώντας του, όμως όσο έβγαιναν τα επόμενα Iron Man αποκτούσε όλο και περισσότερες δυνατότητες, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να κάνει διάγνωση στον Stark όχι μόνο παθολογικής φύσεως, αλλά και ψυχιατρικής. Κοινώς να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του Stark και το στρες που βιώνει από διάφορες καταστάσεις.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Honda και τις μοτοσυκλέτες; Εξηγούμαστε ευθύς αμέσως. Η Honda, κατέθεσε ορισμένες πατέντες που κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, δηλαδή ενός λογισμικού συστήματος “τεχνητής νοημοσύνης” που θα υπάρχει στη μοτοσυκλέτα μας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τις επιδόσεις της και πολλά άλλα με βάση τη ψυχολογική μας διάθεση. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Μέσω της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας και όχι μόνο. Αναφερόμαστε στα smartphone, smartwatch και όλες τις “έξυπνες” οικιακές συσκευές οι οποίες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω του ίντερνετ.

Αυτό που θα κάνει θεωρητικά το λογισμικό της Honda είναι πως θα δημιουργεί ένα “προφίλ” του αναβάτη όταν είναι ήρεμος. Έπειτα, μέσα από τα δεδομένα που θα λαμβάνει από τις “έξυπνες” συσκευές, όπως τι είδους ταινία έχουμε δει (από εκεί μπορεί να προκύψει και πόσες ώρες έχουμε μείνει ξύπνιοι και έως τι ώρα), τι έχουμε φάει σήμερα καθώς και να μετρήσει τους παλμούς της καρδιάς μας μέσα απ’ το smartwatch, θα καθορίζει αν πρέπει να μεταβάλλει διάφορες παραμέτρους όπως την απόδοση της μοτοσυκλέτας, τη συμπεριφορά των αναρτήσεων και την επέμβαση του ABS, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια του αναβάτη. Παράλληλα, γίνεται λόγος πως το σύστημα θα είναι όπως και η Alexa της Amazon και η Siri της Apple, έχοντας τη δυνατότητα να μιλά στον αναβάτη αντί να του εμφανίζει γραπτά μηνύματα.

Επίσης, η Honda κάνει λόγο στις πατέντες πως θα αναγνωρίζει διάφορα συναισθήματα όπως αυτά της θλίψης, της χαράς αλλά και της κούρασης. Ακόμη, θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει και την απόχρωση των ενδείξεων με βάση τη διάθεση και έτσι σε περίπτωση που κάποιος καβαλά τη μοτοσυκλέτα του νευριασμένος, το σύστημα θα χρησιμοποιεί ένα πιο απαλό και χαλαρωτικό χρώμα στις ενδείξεις, ώστε υποσυνείδητα να τον ηρεμεί. Κατά ποσό θα δουλέψει ή όχι είναι ένα θέμα που χωράει πολύ συζήτηση. Επιπρόσθετα, το πόσο θα επηρεάζει το λογισμικό αυτό τις λειτουργίες της μοτοσυκλέτας με βάση τη διάθεσή μας, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά όπως: Γιατί να μειώσει τις επιδόσεις όταν λάβει μήνυμα ότι φάγαμε μεγάλη ποσότητα παγωτού, που για ορισμένους είναι συνώνυμο με τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης…; Και το βασικότερο κατά πόσο θα είναι ορθή ή όχι η “διάγνωση” του λογισμικού; Σίγουρα για να δουλέψει σωστά κάτι τέτοιο χρειάζεται σειρές ολόκληρες από αλγόρυθμους που θα μπορούν να αναλύουν ορθά τα δεδομένα και να μην παρερμηνεύουν καταστάσεις, ενώ παράλληλα η δημιουργία του “προφίλ” κάθε αναβάτη θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά διότι κάθε άνθρωπος αποτελεί τελείως διαφορετική οντότητα.

Για τη Honda το εδάφιο της τεχνητής νοημοσύνης μόνο άγνωστο δεν είναι, διότι ένα από τα παρακλάδια της εξειδικεύεται στην ρομποτική, οπότε θεωρούμε πως αν παρουσιάσει κάποιο λογισμικό σαν αυτό, τότε σίγουρα δεν θα είναι πρόχειρα μελετημένο.

Malcolm Smith - Απεβίωσε στα 83 του ο “διασημότερος μοτοσυκλετιστής των ΗΠΑ”

Συμπρωταγωνιστής του Steve McQueen στο ντοκιμαντέρ "On Any Sunday"
Malcolm Smith racer died
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/11/2024

Μια εξέχουσα προσωπικότητα των δύο τροχών, ειδικά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Malcolm Smith άφησε ποικιλοτρόπως το σημάδι του στον κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Επιτυχημένος αγωνιζόμενος, ιδιοκτήτης συνεργείου και έκθεσης μοτοσυκλέτας, έμπορος ανταλλακτικών, χορηγός, φιλάνθρωπος, ηθοποιός και πολλά ακόμη, ο Malcolm Smith ήταν πάνω από όλα ένας χαμογελαστός άνθρωπος που χαιρόταν κάθε λεπτό της ζωής του και ήθελε να προσφέρει, σύμφωνα με τα όσα λένε εκείνοι που τον γνώριζαν και αυτό είναι που κάνει την "προσφορά" του στον κόσμο της μοτοσυκλέτας ακόμη πιο σημαντική.

Malcolm Smith racer died

Ο "πιο αγαπημένος μοτοσυκλειστής της Αμερικής" απεβίωσε στα 83 του χρόνια χτυπημένος από Parkinson, τη νόσο που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής του.

Για τα κατορθώματά του στους αγώνες ο Smith έχει μπει στo ΑΜΑ Motorcycle Hall of Fame, στο Off-Road Motorsports Hall of Fame και στο Motorsports Hall of Fame America, ενώ έχει κερδίσει το βραβείο επιτευγμάτων "Spirit of the Entrepreneur".

Ο Καναδοαμερικανός γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1941 και από μικρή ηλικία τον κέντριζε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και ιδιαίτερα οι δύο τροχοί. Σε ηλικία 14 ετών, το 1956, ο Smith έκανε την είσοδό του στα αγωνιστικά δρώμενα στις ΗΠΑ με μια δικύλινδrη 500άρα Matchless. 

Malcolm Smith racer died
Steve McQueen στα αριστερά, Mert Lawwill στο κέντρο και ο Smith στα δεξιά

Μετά από 10 χρόνια ήρθαν και οι πρώτες σημαντικές διακρίσεις, όπου από το 1966 και μέχρι το 1976 ο Smith κατέκτησε 8 χρυσά μετάλλια στο International Six Days Enduro, ενώ κέρδισε 3 φορές με αυτοκίνητο και 2 φορές με μοτοσυκλέτα τον αγώνα Baja 1000. 

Η επιτυχημένη πορεία του Smith συνέχισε και στον αγώνα Baja 500, τον οποία κέρδισε μία φορά με μοτοσυκλέτα και τρεις με αυτοκίνητο.

Οι νίκες για τον Καναδοαμερικανό δεν σταμάτησαν εκεί αφού κέρδισε και τον αγώνα Mint 400 στη Νεβάδα το 1970 και το ράλι Roof of Africa το 1975. Τερμάτισε τέταρτος στο Paris-Dakar με αυτοκίνητο το 1988, ενώ έχει κερδίσει το Atlas Rallye στο Μαρόκο το 1987.

Malcolm Smith

Εκτός από τους αγώνες ο Smith ασχολήθηκε και με τις επιχειρήσεις και σε ηλικία μόλις 20 ετών το 1961 διατέλεσε διευθυντής service στην Αντιπροσωπεία K&N Motorcycles στο Riverside, την οποία και αγόρασε μετά από 6 χρόνια. 

Το 1967, ίδρυσε την Malcolm Smith Motorsports, ενώ το 1972 ήρθε η ίδρυση της Malcolm Smith Racing Products (MSR), η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή εξοπλισμού αναβατών και διάφορων ανταλλακτικών και αξεσουάρ.

Από τις αρχές της δεκαετίας '80, ο Malcolm άρχισε να ασχολείται περισσότερο με την εταιρεία του και δεν έπαιρνε πλέον τόσο συχνά μέρος σε αγώνες.

Ο Malcolm Smith παντρεύτηκε το 1983 με την συνεργάτιδα του Joyce, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, τους Alexander, Ashley, Louise και Joel. Το 2009, η αντιπροσωπεία του βραβεύτηκε από το περιοδικό Dealernews ως η κορυφαία στην Αμερική. To 2014 ο Smith και η γυναίκα του αποφασίσανε να βγούνε στη σύνταξη, δίνοντας τα ηνία στα παιδιά τους.

Malcolm Smith

Ο Smith είχε και φιλανθρωπικό έργο ιδρύοντας το 1998 το Malcom Smith Motosports Foundation, έναν οργανισμό βασισμένο στην αγωνιστική κοινότητα με στόχο να προσφέρει βοήθεια στο παιδικό χωριό El Oasis της Baja, τoν τόπο με τον οποίο σύνδεσε το όνομά του μέσω των αγωνιστικών του επιτυχιών.

Αυτό που έκανε τον Smith γνωστό έξω από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας ήταν η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ του 1971 "On Any Sunday" του Bruce Brown, στο πλευρό του αστέρα της μεγάλης οθόνης Steve McQueen και του Αμερικανού πρωταθλητή flat track Mert Lawwill. Το ντοκιμαντέρ πήρε και το Όσκαρ στην κατηγορία του το 1972, ενώ αυτή δεν ήταν η μοναδική εμφάνιση του Smith στη μεγάλη οθόνη με μετέπειτα συμμετοχές σε ταινίες αλλά και ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων το "Dirt" (1979) και το "On Any Sunday II" (1981).

Malcolm Smith

Πηγή έμπνευσης για χιλιάδες μοτοσυκλετιστές και αγωνιζόμενους ως προς τον τρόπο ζωής του, ο Smith πέθανε στο σπίτι του στο Riverside της Καλιφόρνια, στις 26 Νοεμβρίου, περιτριγυρισμένος από την ευρύτερη οικογένεια του (όπως ήλπιζε ότι θα γίνει όταν έφτανε εκείνη η ώρα), η οποία ζήτησε αντί για λουλούδια να γίνουν δωρεές στο ίδρυμα του Καναδοαμερικανού.

Malcolm Smith
Από το ISDE του 1969
Malcolm Smith

 

Ετικέτες