Honda - Σταματά την παραγωγή του θρυλικού Super Cub των 50 κυβικών

Μετά από 66 χρόνια αδιάκοπης παραγωγής, το θρυλικό παπί οδεύει προς το τέλος της καριέρας του
motomagHonda – Σταματά η παραγωγή του θρυλικού Super Cub των 50 κυβικών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/6/2024

Όπως όλα δείχνουν, οι ρύποι είναι η αιτία που η Honda σκοπεύει να οδηγήσει το πιο διάσημο και πιο μοσχοπουλημένο της δίκυκλο σε παύση της παραγωγής, κλείνοντας μαζί και την πόρτα μίας εποχής, στην οποία η ονομασία Super Cub γράφτηκε με χρυσά γράμματα.

Μπορεί εμείς εδώ στην Ευρώπη να έχουμε από χρόνια ξεχάσει την έκδοση των 50 κυβικών για το Super Cub από τις εκθέσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Ιαπωνία. Εκεί, στην χώρα που πρωτοξεκίνησε να κατασκευάζεται το μακρινό 1958, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Honda, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κοσμεί τις εκθέσεις των εμπόρων, όχι μονάχα ως ένα σύμβολο της ιστορίας, αλλά ένα παπί που μπορείς να αποκτήσεις καινούργιο. Η αλλαγή, ωστόσο, των κανονισμών ρύπων και η αυστηροποίησή τους στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που έρχονται να πλησιάσουν τα δικά μας Euro, φαίνεται ότι αναγκάζει το Big H να διακόψει την παραγωγή της έκδοσης των 50 κυβικών.

Honda – Σταματά η παραγωγή του θρυλικού Super Cub των 50 κυβικών

Το Super Cub σε όλες του τις εκδόσεις μετρά πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ως το πιο μοσχοπουλημένο, αλλά και διάσημο μοντέλο στην γκάμα της Honda. Υπήρξε το κέντρο μίας εκ των πιο κλασσικών διαφημίσεων του ιαπωνικού εργοστασίου, με τίτλο “You meet the nicest people on a Honda”, ενώ εδώ και 66 χρόνια έχει διδάξει πολλούς νεαρούς αναβάτες να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Το πρώτο Super Cub που κατασκευάστηκε ήταν αυτό των 50 κυβικών, με την ιδέα να έρχεται όταν οι ιδρυτές της Honda, Soichiro Honda και Takeo Fujisawa, ταξίδεψαν μέχρι την Γερμανία. Εκεί, είδαν την δημοφιλία που είχαν στην μεταπολεμική Ευρώπη οι μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες και τα παπιά, βλέποντας ένα κενό που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ιδανικά η Honda.

Honda – Σταματά η παραγωγή του θρυλικού Super Cub των 50 κυβικών

Ακολούθησαν στην πορεία οι εκδόσεις των 65, 70, 90, 100, 110 και 125 κυβικών. Σε όλα του τα χρόνια το Super Cub διατήρησε τον υγρό, πολύδισκο φυγοκεντρικό συμπλέκτη, με τον οποίο οι 3 ή 4 σχέσεις του κιβωτίου άλλαζαν χωρίς την χρήση συμπλέκτη. Η ευκολία και η ευχρηστία που χάριζε η συγκεκριμένη τεχνολογία, σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος, έκαναν το Super Cub ιδιαίτερα αγαπητό σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων, είτε για τις προσωπικές τους μετακίνησεις, είτε ακόμα και για επαγγελματική χρήση.

Δυστυχώς, όλα τα καλά κάποτε τλειώνουν, και οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τους ρύπους που αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά στην Ιαπωνία, οδηγούν τη Honda στην απόφαση να σταματήσει την έκδοση του Super Cub που ξεκίνησε την ένδοξη πορεία της οικογένειας αλλά και της εταιρείας, αυτή των 50 κυβικών, 66 ολόκληρα χρόνια μετά την παρουσίασή της στο Tokyo Motor Show. Οι μόνες εκδόσεις που αναμένεται να παραμείνουν στην παραγωγή είναι αυτές των 110 και 125 κυβικών, με την εκεί αρμόδια υπηρεσία να εξετάζει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της κατηγορίας διπλωμάτων, επιτρέποντας σε όσους έχουν ΑΜ άδεια οδήγησης -όπως την ξέρουμε εδώ- να μεταπηδήσουν στην Α1, δίνοντάς τους την ευκαιρία να οδηγούν δίκυκλα με περισσότερα κυβικά.

Ετικέτες

Suzuki V-Strom 800 DE - Παρθενική και επιτυχημένη εμφάνιση στο Hellas Rally 2024

Η πορεία του ειδικά προετοιμασμένου V-Strom 800 DE, στα χέρια του αναβάτη του, Πάνου Κακολύρη
motomagSuzuki V-Strom 800 DE – Παρθενική εμφάνιση στο Hellas Rally 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/6/2024

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki βρέθηκε για πρώτη φορά στο Hellas Rally Raid, με τον Πάνο Κακολύρη καβάλα σε ένα ελαφρώς τροποποιημένο V-Strom 800 DE, καθώς στόχος της ομάδας ήταν η μοτοσυκλέτα να μείνει όσο πιο κοντά στην εργοστασιακή της μορφή γίνεται, ώστε να δοκιμαστεί αν αντέχει στις σκληροτράχηλες συνθήκες ενός αγώνα ράλι.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας δοκιμασίας, υπήρξαν σκέλη στα οποία αναβάτης και μοτοσυκλέτα συνεργάστηκαν εξαιρετικά, τερματίζοντας στην πρώτη δεκάδα γενικής και την πρώτη τριάδα της κατηγορίας του. Παρ’ όλ’ αυτά, η περιπέτεια του Hellas Rally Raid 2024 συνοδεύτηκε από ατυχία, με την ομάδα να καλείται να αποδείξει την ετοιμότητα και την ψυχραιμία της, στα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία.

Suzuki V-Strom 800 DE – Παρθενική εμφάνιση στο Hellas Rally 2024

Το τελικό αποτέλεσμα έφερε την δικαίωση για την ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε., τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Suzuki στην Ελλάδα, αλλά και την ομάδα που στήθηκε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Hellas Rally Raid 2024. Ο στόχος επετεύχθη, με το V-Strom 800 DE και τον Πάνο Κακολύρη να φτάνουν μέχρι τον τερματισμό.

Η μοναδική αυτή εμπειρία γέμισε την ομάδα της Suzuki που ταξίδεψε μέχρι την Ιτέα, με εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις. Όπως σε κάθε περιπέτεια, έτσι κι εδώ η αγωνία κράτησε το χέρι του ενθουσιασμού, περπατώντας μαζί μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια του ορεινού όγκου της Στερεάς Ελλάδας και βορείου τμήματος της Πελοποννήσου.

Στο κανάλι στο YouTube της Suzuki Moto Greece μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της ομάδας, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μέσα από τον φακό τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Ετικέτες