Honda - Δουλεύει σε Lane Keep Assist σύστημα για μοτοσυκλέτα

Όχι μόνο θα σε επαναφέρει στη λωρίδα σου, αλλά θα στρίβει το τιμόνι αποφεύγοντας εμπόδια!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2022
Όπως φαίνεται από πατέντες που κατέθεσε η Honda, οι Ιάπωνες ετοιμάζουν ένα ηλεκτρονικό βοήθημα Lane Keep Assist, σύστημα που έχουμε δει μέχρι σήμερα μόνο στον χώρο του αυτοκινήτου, το οποίο σε περίπτωση που κρίνει πως ο αναβάτης έχει αφαιρεθεί και αλλάζει λωρίδα δίχως να έχει βγάλει φλας, θα παίρνει στιγμιαία τον έλεγχο για να επαναφέρει τη μοτοσυκλέτα στη λωρίδα που κινούνταν προηγουμένως.
 
Πώς θα πετύχουμε τον στόχο του Vision Zero, του οράματος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Honda, που κάνει λόγο για μηδενικούς (ή σχεδόν μηδενικούς όπως λέει η Ε.Ε.) θανάτους από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2050; Μα φυσικά με το να πάρουμε τον έλεγχο των οχημάτων από τον άνθρωπο. Ενδιάμεσο στάδιο αυτής της μεγάλης αλλαγής, αποτελούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που “βοηθούν” τον αναβάτη να καταλάβει το λάθος του και κάποιες φορές του το διορθώνουν. 
 
Σε αυτή τη φιλοσοφία των ABS, Traction Control, Wheelie Control, Rear Lift Control, Adaptive Cruise Control και λοιπών βοηθημάτων ελέγχου, έρχεται τώρα να προστεθεί και το σύστημα Lane Keep Assist (LKAS) της Honda.
Η ιδέα είναι πως όπως και στα αυτοκίνητα, το συγκεκριμένο LKAS θα ελέγχει την κίνηση της μοτοσυκλέτας μέσω καμερών και ραντάρ, αναγνωρίζοντας τη σήμανση του δρόμου ώστε να καταλαβαίνει σε ποια λωρίδα κινείστε.
Αν για κάποιο λόγο αφαιρεθείτε και ξεκινήσετε να αλλάζετε λωρίδα, το σύστημα θα αναγνωρίζει την αθέλητη αυτή κίνηση, δίνοντας εντολή σε μια συσκευή που θυμίζει σταμπιλιζατέρ τιμονιού να επαναφέρει τη μοτοσυκλέτα στη λωρίδα που κινούνταν προηγουμένως. 
 
Πώς θα καταλαβαίνει το LKAS πως ο αναβάτης αλλάζει λωρίδα αθέλητα και όχι ηθελημένα; Μέσω ελέγχου της ροπής που ασκεί στο τιμόνι εκείνος. Αν αυτή είναι έντονη, το σύστημα θα καταλαβαίνει πως η κίνηση είναι εκούσια, αν η ροπή που ασκεί είναι μικρή, τότε η αλλαγή πορείας θα είναι ακούσια.
Το σύστημα θα μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αν οι κινήσεις του τιμονιού προκαλούνται από ανωμαλίες του οδοστρώματος, όπου δεν θα επεμβαίνει.
Αντίθετα τώρα από τα αυτοκίνητα, όπου το σύστημα απλώς στρίβει το τιμόνι προς την επιθυμητή κατεύθυνση για να κεντράρει το όχημα πάλι στη λωρίδα, το LKAS της Honda θα χρησιμοποιεί το γυροσκοπικό φαινόμενο (countersteering) ώστε να φέρει πάλι τη μοτοσυκλέτα… στον ίσιο δρόμο.
Επιπλέον, το σύστημα θα συνδέεται και με το γνωστό μας Adaptive Cruise Control, όπου όταν εντοπίζει εμπόδιο στον δρόμο και ο αναβάτης δεν κάνει ελιγμό αποφυγής, το σύστημα θα παίρνει και πάλι τον έλεγχο, ώστε να αποφύγει το εμπόδιο, κρίνοντας μάλιστα αν πρέπει να το αποφύγει από αριστερά ή από δεξιά.
 
Μόλις τώρα το σύστημα καταλάβει πως ο αναβάτης προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο, θα απενεργοποιείται, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον ανθρώπινο παράγοντα.
Άλλωστε το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για να παίρνει τον έλεγχο –τουλάχιστον όχι ακόμα-, αλλά για να “ξυπνά” τον αφηρημένο αναβάτη, αφήνοντας τον κατόπιν να βγάλει εκείνος “το φίδι από την τρύπα”.
 
Φανταστείτε το συγκεκριμένο σύστημα στην Ελλάδα. Με τις σβησμένες λωρίδες στην άσφαλτο και με τον αναβάτη σε μια συνεχή διήθηση. Ναι, δεν έχει νόημα, όμως θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό πως συστήματα όπως το LKAS και το Adaptive Cruise Control έχουν σχεδιαστεί να παίζουν συμβουλευτικό ρόλο στην εποχή μας -όπου μπορούν να τον διαδραματίσουν, όπως πχ. σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που δεν πήζει στην κίνηση- αλλά αποτελούν στοιχεία του παζλ της υποχρεωτικής αυτόνομης οδήγησης που θα υλοποιηθεί στο μέλλον.
Η Honda πειραματίζεται εδώ και καιρό με την αυτόνομη οδήγηση σε μοτοσυκλέτες, έχοντας παρουσιάσει το Riding Assist το 2017 (βίντεο άνω), μια concept μοτοσυκλέτα που ισορροπεί μόνη της με τη βοήθεια γυροσκοπίων και μπορεί να ακολουθεί τον αναβάτη της σαν... σκυλάκι.
Μάλιστα το συγκεκριμένο concept συνεχίζει να εξελίσσεται, σε ηλεκτρική έκδοση ως Riding Assist-e, ενώ στα τέλη του 2021 η Honda παρουσίασε μια ακόμα πιο  εξελιγμένη μορφή του συστήματος (βίντεο άνω), όπου βλέπουμε ένα Vultus να ισορροπεί με γυροσκόπια, και να κινείται αυτόνομα μπροστά όσο και με όπισθεν, αλλά και να κάνει μανούβρες -η αποφυγή εμποδίου που λέγαμε στο LKAS.
Να θυμίσουμε την υποχρεωτική εφαρμογή ABS & CBS στην Ε.Ε. σε όλα τα δίτροχα και τετράτροχα οχήματα, αλλά και την υποχρεωτική υιοθέτηση από τον Ιούλιο του 2022 του συστήματος Intelligent Speed Assistance (ISA) για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων, το οποίο σε πρώτο στάδιο θα είναι συμβουλευτικό, προειδοποιώντας τους οδηγούς πως υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας τα οποία θα ανιχνεύει με κάμερες ή GPS, αλλά στη δεύτερη φάση αναμένεται να κλείνει αυτόματα το γκάζι, δίχως ο οδηγός να μπορεί να το παρακάμψει. Στην ίδια κατεύθυνση υποχρεωτικό από τον Ιούλιο έγινε και το σύστημα Lane Keep Assist, για την ώρα και πάλι μόνο στα αυτοκίνητα.
Ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Το Vision Zero μπορεί να έχει σχετικά μακρινό ορίζοντα (το 2050), όμως τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που στοχεύουν στην εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων είναι ήδη εδώ, και θα συνεχίσουν να αυγατίζουν στο εγγύς μέλλον, με εφαρμογή που παραδοσιακά ξεκινά από τον χώρο των τετράτροχων, και κατόπιν περνά και στις μοτοσυκλέτες.

Honda GB500 - Οι Ιάπωνες κατοχύρωσαν το όνομα

Το έδαφος προετοιμάζεται για τον μεγάλο αδελφό του -ευρωπαϊκού πλέον- GB350
Honda GB500
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/11/2024

Το νέο μικρό Modern classic GB350S που κάνει καριέρα στην Ινδία επιστρέφει πλέον και στην ευρωπαϊκή αγορά με λιτό design και έναν αερόψυκτο κινητήρα με 20,8 ίππους, με δυνατότητα να οδηγείται και από κατόχους Α2 κατηγορίας διπλώματος. Κι όπως φαίνεται, σε λίγο καιρό θα έχει και έναν μεγάλο αδελφό να του κάνει παρέα.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες αφότου η Honda παρουσίασε το νέο retro GB350S στην EICMA, το πρώτο βήμα της μοτοσυκλέτας για την καριέρα της στην Ευρώπη, και η ιαπωνική εταιρεία κατοχύρωσε το όνομα GB500, με την προοπτική του μεγάλου αδελφού να έχει ακόμα πιο ευοίωνες πιθανότητες πωλήσεων στην Α2 κατηγορία, αφού με το ίδιο δίπλωμα θα οδηγείς μοτοσυκλέτα με πολύ καλύτερες επιδόσεις από το 350.

Το GB 500 κατοχυρώθηκε ως εμπορικό σήμα για μοτοσυκλέτες και ανταλλακτικά από τη Honda στις 12 Νοεμβρίου 2024 στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO) και στις 14 Νοεμβρίου 2024 στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δούμε σίγουρα ένα νέο Honda GB500, αλλά η Honda μόνο και μόνο όταν προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις, τις υλοποιεί κιόλας, ειδικά αν η "Honda Motor Co., Ltd., Tokyo, Japan" έχει κατοχυρώσει επίσημα το όνομα του μοντέλου. Αντίστοιχη περίπτωση τώρα τελευταία ήταν και εκείνη με το ηλεκτρικό EV Fun, με τη Honda να είχε κατοχυρώσει τα ανάλογα σχεδιαγράμματα  με το υποτιθέμενο όνομα CB1000R Electric.

Το επερχόμενο GB500 ήταν κοινό μυστικό από τις αρχές του 2024 στον ιαπωνικό τύπο, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι αν το νέο GB500 θα εξοπλιστεί με δικύλινδρο κινητήρα πατώντας στα χνάρια του CL500 ή με κάποιον μονοκύλινδρο.

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να φέρει δικάναλο ABS -υποχρεωτικό λόγω Euro 5 προδιαγραφών-, συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση και κιβώτιο 5 σχέσεων. Το πλαίσιο θα είναι ατσάλινο μονής ραχοκοκαλιάς με διπλούς σωλήνες στο κάτω μέρος, ενώ στα φρένα θα έχουμε δισκόφρενα εμπρός-πίσω. Οι αναρτήσεις θα απαρτίζονται από συμβατικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ, ενώ το πιθανότερο είναι να μην έχουμε αλλαγή στην οθόνη οργάνων, σε σχέση με τη στρογγυλή του GB350 με τις αναλογικές ενδείξεις ταχύμετρου και τη δεύτερη, μικρή, ένθετη ψηφιακή οθόνη. Τα φωτιστικά σώματα θα είναι τεχνολογίας LED και η μοτοσυκλέτα θα φέρει σύστημα Emergency Stop Signal (ESS). Μένει να δούμε αν η Honda προχωρήσει σε αναβάθμιση εξοπλισμού στο 500, με προσθήκη Traction Control, κ.α.

Ετικέτες