Honda - Δουλεύει σε Lane Keep Assist σύστημα για μοτοσυκλέτα

Όχι μόνο θα σε επαναφέρει στη λωρίδα σου, αλλά θα στρίβει το τιμόνι αποφεύγοντας εμπόδια!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2022
Όπως φαίνεται από πατέντες που κατέθεσε η Honda, οι Ιάπωνες ετοιμάζουν ένα ηλεκτρονικό βοήθημα Lane Keep Assist, σύστημα που έχουμε δει μέχρι σήμερα μόνο στον χώρο του αυτοκινήτου, το οποίο σε περίπτωση που κρίνει πως ο αναβάτης έχει αφαιρεθεί και αλλάζει λωρίδα δίχως να έχει βγάλει φλας, θα παίρνει στιγμιαία τον έλεγχο για να επαναφέρει τη μοτοσυκλέτα στη λωρίδα που κινούνταν προηγουμένως.
 
Πώς θα πετύχουμε τον στόχο του Vision Zero, του οράματος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Honda, που κάνει λόγο για μηδενικούς (ή σχεδόν μηδενικούς όπως λέει η Ε.Ε.) θανάτους από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2050; Μα φυσικά με το να πάρουμε τον έλεγχο των οχημάτων από τον άνθρωπο. Ενδιάμεσο στάδιο αυτής της μεγάλης αλλαγής, αποτελούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που “βοηθούν” τον αναβάτη να καταλάβει το λάθος του και κάποιες φορές του το διορθώνουν. 
 
Σε αυτή τη φιλοσοφία των ABS, Traction Control, Wheelie Control, Rear Lift Control, Adaptive Cruise Control και λοιπών βοηθημάτων ελέγχου, έρχεται τώρα να προστεθεί και το σύστημα Lane Keep Assist (LKAS) της Honda.
Η ιδέα είναι πως όπως και στα αυτοκίνητα, το συγκεκριμένο LKAS θα ελέγχει την κίνηση της μοτοσυκλέτας μέσω καμερών και ραντάρ, αναγνωρίζοντας τη σήμανση του δρόμου ώστε να καταλαβαίνει σε ποια λωρίδα κινείστε.
Αν για κάποιο λόγο αφαιρεθείτε και ξεκινήσετε να αλλάζετε λωρίδα, το σύστημα θα αναγνωρίζει την αθέλητη αυτή κίνηση, δίνοντας εντολή σε μια συσκευή που θυμίζει σταμπιλιζατέρ τιμονιού να επαναφέρει τη μοτοσυκλέτα στη λωρίδα που κινούνταν προηγουμένως. 
 
Πώς θα καταλαβαίνει το LKAS πως ο αναβάτης αλλάζει λωρίδα αθέλητα και όχι ηθελημένα; Μέσω ελέγχου της ροπής που ασκεί στο τιμόνι εκείνος. Αν αυτή είναι έντονη, το σύστημα θα καταλαβαίνει πως η κίνηση είναι εκούσια, αν η ροπή που ασκεί είναι μικρή, τότε η αλλαγή πορείας θα είναι ακούσια.
Το σύστημα θα μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αν οι κινήσεις του τιμονιού προκαλούνται από ανωμαλίες του οδοστρώματος, όπου δεν θα επεμβαίνει.
Αντίθετα τώρα από τα αυτοκίνητα, όπου το σύστημα απλώς στρίβει το τιμόνι προς την επιθυμητή κατεύθυνση για να κεντράρει το όχημα πάλι στη λωρίδα, το LKAS της Honda θα χρησιμοποιεί το γυροσκοπικό φαινόμενο (countersteering) ώστε να φέρει πάλι τη μοτοσυκλέτα… στον ίσιο δρόμο.
Επιπλέον, το σύστημα θα συνδέεται και με το γνωστό μας Adaptive Cruise Control, όπου όταν εντοπίζει εμπόδιο στον δρόμο και ο αναβάτης δεν κάνει ελιγμό αποφυγής, το σύστημα θα παίρνει και πάλι τον έλεγχο, ώστε να αποφύγει το εμπόδιο, κρίνοντας μάλιστα αν πρέπει να το αποφύγει από αριστερά ή από δεξιά.
 
Μόλις τώρα το σύστημα καταλάβει πως ο αναβάτης προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο, θα απενεργοποιείται, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον ανθρώπινο παράγοντα.
Άλλωστε το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για να παίρνει τον έλεγχο –τουλάχιστον όχι ακόμα-, αλλά για να “ξυπνά” τον αφηρημένο αναβάτη, αφήνοντας τον κατόπιν να βγάλει εκείνος “το φίδι από την τρύπα”.
 
Φανταστείτε το συγκεκριμένο σύστημα στην Ελλάδα. Με τις σβησμένες λωρίδες στην άσφαλτο και με τον αναβάτη σε μια συνεχή διήθηση. Ναι, δεν έχει νόημα, όμως θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό πως συστήματα όπως το LKAS και το Adaptive Cruise Control έχουν σχεδιαστεί να παίζουν συμβουλευτικό ρόλο στην εποχή μας -όπου μπορούν να τον διαδραματίσουν, όπως πχ. σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που δεν πήζει στην κίνηση- αλλά αποτελούν στοιχεία του παζλ της υποχρεωτικής αυτόνομης οδήγησης που θα υλοποιηθεί στο μέλλον.
Η Honda πειραματίζεται εδώ και καιρό με την αυτόνομη οδήγηση σε μοτοσυκλέτες, έχοντας παρουσιάσει το Riding Assist το 2017 (βίντεο άνω), μια concept μοτοσυκλέτα που ισορροπεί μόνη της με τη βοήθεια γυροσκοπίων και μπορεί να ακολουθεί τον αναβάτη της σαν... σκυλάκι.
Μάλιστα το συγκεκριμένο concept συνεχίζει να εξελίσσεται, σε ηλεκτρική έκδοση ως Riding Assist-e, ενώ στα τέλη του 2021 η Honda παρουσίασε μια ακόμα πιο  εξελιγμένη μορφή του συστήματος (βίντεο άνω), όπου βλέπουμε ένα Vultus να ισορροπεί με γυροσκόπια, και να κινείται αυτόνομα μπροστά όσο και με όπισθεν, αλλά και να κάνει μανούβρες -η αποφυγή εμποδίου που λέγαμε στο LKAS.
Να θυμίσουμε την υποχρεωτική εφαρμογή ABS & CBS στην Ε.Ε. σε όλα τα δίτροχα και τετράτροχα οχήματα, αλλά και την υποχρεωτική υιοθέτηση από τον Ιούλιο του 2022 του συστήματος Intelligent Speed Assistance (ISA) για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων, το οποίο σε πρώτο στάδιο θα είναι συμβουλευτικό, προειδοποιώντας τους οδηγούς πως υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας τα οποία θα ανιχνεύει με κάμερες ή GPS, αλλά στη δεύτερη φάση αναμένεται να κλείνει αυτόματα το γκάζι, δίχως ο οδηγός να μπορεί να το παρακάμψει. Στην ίδια κατεύθυνση υποχρεωτικό από τον Ιούλιο έγινε και το σύστημα Lane Keep Assist, για την ώρα και πάλι μόνο στα αυτοκίνητα.
Ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Το Vision Zero μπορεί να έχει σχετικά μακρινό ορίζοντα (το 2050), όμως τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που στοχεύουν στην εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων είναι ήδη εδώ, και θα συνεχίσουν να αυγατίζουν στο εγγύς μέλλον, με εφαρμογή που παραδοσιακά ξεκινά από τον χώρο των τετράτροχων, και κατόπιν περνά και στις μοτοσυκλέτες.

DAKAR NIGHT - Μεγάλη προσέλευση για τις Εμπειρίες Dakar

Μεγάλη επιτύχια η εκδήλωση της Πέτρος Πετρόπουλος με τον Βασίλη Μπούδρο και τα φίλτρα DNA
Dakar night
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/3/2025

Η εκδήλωση Dakar Night σε συνδιοργάνωση της HUSQVARNA Greece και DNA Filters πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Central Store της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Husqvarna.

"Με αναφορά στην καινοτομία και ανάπτυξη των φίλτρων DNA αλλά χωρίς "φίλτρο" λόγου και πολιτικά ορθές τοποθετήσεις, με backstage ιστορίες, αναφορές σε προβλήματα και λύσεις, εμπειρίες malle moto και συμβουλές για μελλοντικούς επίδοξους αγωνιζόμενους σε ράλλυ.

Η εκδήλωση Dakar Night σε συνδιοργάνωση της HUSQVARNA Greece και DNA Filters πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Central Store της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ με τη συμμετοχή κόσμου που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει περιπέτεια, rally, και off road αγώνες, αλλά και κόσμου που είχε την ευκαιρία για την πρώτη επαφή με τον κόσμο του Dakar Rally, μέσα από τα μάτια του Βασίλη Μπούδρου, τιμώμενου καλεσμένου της βραδιάς.

Ο Έλληνας αγωνιζόμενος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απέκτησε μέσα από την προετοιμασία του για τον δυσκολότερο αγώνα offroad μοτοσυκλέτας, πώς η συνεργασία του με την DNA Filters οδήγησε στην καινοτομία και εξέλιξη των φίλτρων που χρησιμοποίησε στον αγώνα, αλλά και τους λόγους που το κόστος αγοράς των μοτοσυκλετών HUSQVARNA FE 450 Rally αξίζουν, δεδομένης της τεχνολογικής και μηχανολογικής υπεροχής και της αίσθησης που προσφέρουν, όταν η οδήγηση αρχίζει να ξεπερνά τα 120χλμ/ώρα στην έρημο.

Από την πλευρά της DNA Filters, ο κ. Κ. Νικολαϊδης μίλησε γι’ αυτή τους τη συνεργασία, από την πρώτη συμμετοχή του Βασίλη και όλα τα βήματα εξέλιξης, υποστήριξης και ανάπτυξης των φίλτρων αλλά και του προσωπικού αγώνα του Βασίλη, με το ιδιαίτερο πάθος κάποιου που νοιάζεται ειλικρινά για το αποτέλεσμα όχι μόνο του προϊόντος, αλλά και της εμπειρίας χρήσης του. Όπως ανέφερε, ακόμα και στα MotoGP, υπάρχουν μοτοσυκλέτες αγωνιζόμενων που τρέχουν με φίλτρα DNA, ακόμη κι αν δεν φέρουν αυτοκόλλητα με το λογότυπο.

Αντίστοιχα, δόθηκε χρόνος στους καλεσμένους να ρωτήσουν τον Βασίλη για στιγμές του μέσα στον αγώνα, έχοντας την ευκαιρία να ακούσουν backstage ιστορίες που αναδεικνύουν ότι το Rally Dakar είναι ένας σκληρός αγώνας, που τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ούτε ο τερματισμός, ούτε η συντροφικότητα, ούτε η υποστήριξη.

Η σκληρότητα της ερήμου, το τίμημα της μοναξιάς σε λάθος επιλογές, οι απαιτήσεις για να φτάσεις να τρέξεις αυτόν τον αγώνα και οι επιλογές που πρέπει να κάνεις για να τον τερματίσεις, ήταν κάποια από τα σημεία που στάθηκε ο Βασίλης, μοιραζόμενος τις εμπειρίες του, και κλείνοντας με την ειλικρινή του πρόθεση να βοηθήσει και να στηρίξει όποιον άλλο Έλληνα αναβάτη ενδιαφέρεται να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι προς το Dakar Rally."

Ετικέτες