FIM - Ξεκινά το 2ο στάδιο του σετ προδιαγραφών της για κράνη μοτοσυκλέτας

Πιο αυστηρές δοκιμές και επέκταση και στα Off-Road κράνη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/12/2022

Το πρόγραμμα FRHP (Fim Racing Homologation Program) έκανε το ντεμπούτο του το 2016, για να εξελίξει και να προτείνει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας κρανών μοτοσυκλέτας για τα “ασφάλτινα” Πρωταθλήματα της FIM. Τώρα η FIM περνά στο 2ο στάδιο του προγράμματος, με αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, που θα αφορούν για πρώτη φορά και τα Off-Road κράνη.

Το πρώτο κράνος που εγκρίθηκε από τη FIM για το MotoGP ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2019, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 οι εγκρίσεις συνεχίστηκαν και για τα υπόλοιπα “ασφάλτινα” Πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας.

Μετά από 4 σεζόν εγκρίσεων, η FIM δηλώνει περήφανη για τα οφέλη του FRHPhe-01, αναφέροντας πως το πρόγραμμα αύξησε δραματικά το επίπεδο ασφαλείας των αναβατών της. Ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε δοκιμές κρανών σε ατυχήματα χαμηλών, μεσαίων και υψηλών ταχυτήτων ευθείας πρόσκρουσης, σε ατυχήματα πλάγιας πρόσκρουσης και διείσδυσης, δίνοντας την έγκριση του σε 40 κράνη από 22 κατασκευαστές, που θα βρείτε ΕΔΩ.

Μέσα από τη στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέλη του προγράμματος και με το εγκεκριμένο εργαστήριο δοκιμών της FIM (Impact Laboratory στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα), ξεκίνησε το 2ο στάδιο του προγράμματος (FRHPhe-02).

Το νέο στάδιο εστιάζει και στα Off-Road κράνη, με προδιαγραφές FIM για τα αθλήματα του Motocross, του Enduro, του Speedway και του Cross-Country.

Οι δοκιμές των κρανών για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος FRHP της FIM σχεδιάστηκαν με τη συνεργασία των κατασκευαστών κρανών, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σετ προδιαγραφών που θα ξεπερνά κατά πολύ όλα τα υπόλοιπα σετ της αγοράς (πχ. UN ECE 22.06, Snell M2020, JIS T8133), αλλά και τις το FRHPhe-01.

Οι αυστηρότερες προδιαγραφές του FRHPhe-02 θα περιλαμβάνουν νέες δοκιμές, νέες συγκρούσεις και θα έχουν υψηλότερες απαιτήσεις. Δοκιμές όπως συγκρούσεις με πλάγια αμόνια, δοκιμές εναντίον ημισφαιρικών αμονιών -για να μετρηθούν οι περιστροφικές δυνάμεις -θυμίζοντας τα πρότυπα Mips (Multi-directional Impact Protection System)-, δοκιμές γρήγορης αφαίρεσης μαξιλαριών κράνους, και εισαγωγή ενός Κριτηρίου Κατάγματος Κρανίου -Skull Fracture Criterion (SFC).

Η FIM σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τα επίπεδα ασφαλείας για τους αναβάτες της -και φυσικά για οποιονδήποτε άλλο αναβάτη, καθώς τα εγκεκριμένα κράνη της διατίθενται στο εμπόριο-, με το νέο σετ προδιαγραφών FRHPhe-02 να περνά στη φάση της “ισχυρής σύστασης” το 2025 και να γίνεται κατόπιν υποχρεωτικό από το 2026 για όλους τους αγωνιζόμενους της FIM -εκτός από τους αναβάτες Trial, Pedelecs, SSV και Streamliners.

Όπως με το FRHPhe-01, μια ετικέτα έγκρισης της FIM θα βρίσκεται ραμμένη στο λουράκι του κάθε κράνους που θα έχει πάρει τη σφραγίδα της Ομοσπονδίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφθείτε το site του FRHP, ΕΔΩ.

1.388 κάμερες στους δρόμους - Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, πώς θα κόβουν πρόστιμα

Θα καταγράφουν πληθώρα παραβάσεων, όχι μόνο παραβίαση του κόκκινου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση του εγκλήματος
Κάμερες στους δρόμους
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2024

Σε κοινή συνέντευξη τύπου των Υπουργών Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Αττικής, παρουσιάστηκε αναλυτικά το κυβερνητικό πλάνο για την εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Ασφάλειας.

Ο λόγος για 1.388 “έξυπνες” κάμερες που θα τοποθετηθούν σταδιακά στους φωτεινούς σηματοδότες της ελληνικής επικράτειας, και θα φωτογραφίζουν αυτόματα οδηγούς και αναβάτες που προβαίνουν σε μια σειρά από παραβάσεις. 

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι πέραν των 388 καμερών που θα προμηθευτεί η περιφέρεια Αττικής με σύμβαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα προσθέσει άλλες 1.000 κάμερες στην Αθήνα αλλά και σε άλλα σημεία που υπέδειξε η ΕΛΑΣ.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε πως οι κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με έναρξη λειτουργίας όσων έχουν τοποθετηθεί από το καλοκαίρι του 2025, ενώ το υλικό θα αποστέλλεται αυτόματα σε server διαχείρισης παραβάσεων. Για να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες. Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Αν και αρχικά θα καταγράφουν μόνο την παραβίαση του κόκκινου, αργότερα οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα περιλαμβάνοντας:

  • υπέρβαση ορίου ταχύτητας
  • παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • παράνομη χρήση ΛΕΑ
  • κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλιση
  • κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ
  • μη χρήση κράνους
  • μη χρήση ζώνης

Παράλληλα, οι κάμερες θα μπορούν να βοηθήσουν και στην καταγραφή εγκλημάτων.

“Οι νέες έξυπνες κάμερες θα λειτουργούν όλα το 24ωρο, θα λειτουργούν και με χαμηλό φωτισμό και θα τοποθετηθούν σε 100 κομβικά σημεία κατόπιν υποδείξεων της τροχαίας” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαρδαλιάς για τις 388 κάμερες τις οποίες θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Οι κλήσεις θα αποστέλλονται στις θυρίδες των πολιτών στο gov.gr (με βίντεο και φωτογραφία της παράβασης) ενώ ψηφιακά θα μπορεί να γίνεται και η πληρωμή αλλά και οι τυχόν ενστάσεις. Το σύστημα θα μπορεί επιπλέον να ενημερώνει το point system αλλά και να κάνει αυτόματα ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος!

Σημαντική λεπτομέρεια για την ταχύτητα με την οποία αναμένεται να προχωρήσει το πλάνο των καμερών είναι πως ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται με βάση των καμερών που εγκατέστησε αλλά με βάση τον αριθμό αυτών που δουλεύουν. Ο διαγωνισμός θα βγει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025

Όπως είπε κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Μαρινάκης “στο εξής θα βεβαιώνεται μια κλήση, θα ακολουθήσει μια διαδικασία πληρωμής χωρίς να μεσολαβεί ο ανθρώπινος παράγοντας”.

Ετικέτες