Σήμερα έγινε η βράβευση πέντε νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων οδήγησης μοτοσυκλέτας, με την απονομή του Ευρωπαϊκού Σήματος Ποιότητας για την Εκπαίδευση Μοτοσυκλετών. Αυτό είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο ACEM (ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας), η FIM και το DVR ( το Γερμανικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας).
Τα προγράμματα που έλαβαν την διάκριση είναι τα εξής:
- "Η σημασία του προστατευτικού εξοπλισμού - Αξιολόγηση κινδύνων ατυχημάτων - Ανάπτυξη δεξιοτήτων οδήγησης" (“Importance of Protective Equipment - Accident Risk Assessment - Riding Skills Development”: Πρόκειται για πρόγραμμα που προσφέρεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας
- "Συμβουλές σχετικά με την προηγμένη οδήγηση - E.Q.L." (“Advice on Advanced Riding - E.Q.L.”): Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο προσφέρεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ
- "Σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης" (“Safe Driving Course”) και "Προηγμένο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης" (“Advanced Safe Driving Course”): Πρόκειται για δύο προγράμματα που προσφέρονται από την Ιταλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (FMI)
- "Ασφαλέστερη οδήγηση - εκπαίδευση στην οδήγηση μοτοσυκλέτας" (“Ride safer - Motorcycle training”): Πρόκειται για πρόγραμμα που προσφέρεται από το PRP (Prevenção Rodoviária Portuguesa), την Πορτογαλική Ομοσπονδία για την Πρόληψη Οδικών Ατυχημάτων
Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας που έλαβαν αυτά τα πέντε προγράμματα, έχει ισχύ 12 μηνών και διασφαλίζει την υψηλή τους ποιότητα με στόχο την οδική ασφάλεια και διασφαλίζεται από τον έλεγχο των προγραμμάτων και την αρχική αξιολόγηση. Βάσει του δελτίου τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα, μόλις αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί και επί τόπου αξιολόγηση από ειδικούς του DVR σε θέματα ασφάλειας.
Ο Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας (ACEM), δήλωσε πως "το σήμα δεν αποτελεί μόνο μέρος της καινοτόμου στρατηγικής ασφάλειας της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας, αλλά και άριστο παράδειγμα για τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας ανάμεσα σε παράγοντες της βιομηχανίας, σε ΜΚΟ, οργανώσεις εκπαιδευτών και οδηγών μοτοσυκλέτας για την ασφάλεια στην οδήγηση μοτοσυκλέτας. Το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας Εκπαίδευσης Μοτοσυκλετιστών στηρίζεται θερμά από την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean και τον Ευρωπαίο Συντονιστή Οδικής Ασφάλειας, Matthew Baldwin."
Ο Julia Fohmann, εκπρόσωπος του Γερμανικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (DVR) είπε στις δηλώσεις του πως "Χαιρόμαστε που νέα εκπαιδευτικά προγράμματα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο αριστείας για παρόχους εκπαιδευτικών προγραμμάτων ασφαλείας υψηλής ποιότητας. Στόχος του Ευρωπαϊκού Σήματος Ποιότητας για την Εκπαίδευση Μοτοσυκλετιστών είναι να παροτρύνει τους οδηγούς σε εθελοντική και τακτική εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας. Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε οι δρόμοι της Ευρώπης να γίνονται πιο ασφαλείς".
Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν και όσα είπε ο Damiano Zamana, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (FIM): "Η FIM θεωρεί τη δια βίου εκπαίδευση απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας των μοτοσυκλετιστών. Ένας από τους στόχους της FIM είναι η παροχή πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας μετά την απόκτηση άδειας οδήγησης. Χαιρόμαστε που βλέπουμε τα μέλη μας στην Ιταλία και στην Κύπρο να δραστηριοποιούνται ενεργά στην παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, σε Πορτογαλία και Ελλάδα, η συνεργασία ανάμεσα στους βραβευθέντες και στα μέλη μας αποτελεί παράδειγμα άριστης πρακτικής για την ασφάλεια των οδηγών. Η FIM θα συνεχίσει να στηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλής ποιότητας για όλους τους μοτοσυκλετιστές."
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα πιστοποίησης για εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα ασφάλειας οδήγησης μοτοσυκλέτας μετά την απόκτηση άδειας οδήγησης, ανοιχτό σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα. Αποσκοπεί κυρίως στο να βοηθά τους μοτοσυκλετιστές να διακρίνουν τις καλύτερες επιλογές εκπαίδευσης στην Ευρώπη μετά την απόκτηση άδειας οδήγησης και μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί σε συνολικά 35 εκπαιδευτικά προγράμματα σε Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.