Όπως όλοι ξέρουμε, όποιος οδηγεί πιο αργά από εμάς είναι ανίκανος και όποιος οδηγεί πιο γρήγορα από εμάς είναι τρελός. Επίσης ξέρουμε πως άμα θέλεις να τεκμηριώσεις επιστημονικά μια μπούρδα, τότε κάνεις μια στατιστική έρευνα και μετά ερμηνεύεις τα στοιχεία της όπως σε βολεύει. Κάνουμε αυτόν τον πρόλογο, διότι η έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, κινείται στα όρια της σοβαρότητας ως προς τα συμπεράσματά της, έστω κι αν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται είναι επίσημα έγραφα της τροχαίας των 52 πολιτειών των ΗΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με τους συντάκτες-ερευνητές, ήθελαν να δουν αν η ειδικότητα που έχει ο κάθε γιατρός επηρεάζει τον τρόπο που οδηγεί.
Δυστυχώς δεν οργάνωσαν οι ίδιοι κάποια αδιάβλητη διαδικασία που να εξασφαλίζει την επιστημονική εγκυρότητα της έρευνας, αλλά αρκέστηκαν να δουν πόσες τροχαίες παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί σε γιατρούς και μετά τις χώρισαν ανά ειδικότητα. Πρωταθλητές στις παραβάσεις των ορίων ταχύτητας είναι οι ψυχίατροι, ενώ τις λιγότερες έχουν οι καρδιολόγοι και συγκεκριμένα οι γυναίκες καρδιολόγοι.
Αυτό σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα. Είτε οι ψυχίατροι λόγω ειδικότητας γνωρίζουν πως τα όρια ταχύτητας είναι παράλογα χαμηλά, είτε η καθημερινή επαφή με τους ψυχικά ασθενείς τους έχει αποτρελάνει και αυτούς! Όσο για τους καρδιολόγους και τα μικρά ποσοστά τους στις παραβάσεις στα όρια ταχύτητας, είναι εύκολα να πούμε πως λόγω ειδικότητας προσέχουν μην αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί τους κατά την οδήγηση!
Προφανώς η έρευνα αυτή μπάζει νερά από παντού και τα συμπεράσματά της είναι διαβλητά. Τότε γιατί έγινε και κυρίως γιατί κάποιοι έχασαν χρόνο και χρήμα για να την κάνουν; Η απάντηση είναι απλή, αν γνωρίζεις πως λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα αγγλοσαξονικά κράτη. Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι ψυχίατροι θα δουν σύντομα τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων τους να αυξάνονται λόγω… ειδικότητας! Κι αν αυτό σας φαίνεται παράλογο, σας λέμε πως στην Αυστραλία τα αυτοκίνητα που έχουν δύο πόρτες και είναι κόκκινα πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να ασφαλιστούν σε σχέση με ακριβώς το ίδιο αυτοκίνητο που έχει 4 ή πέντε πόρτες και είναι γκρι! Κι αυτό έγινε διότι οι ασφαλιστικές είδαν σε ίδιου τύπου έρευνες πως όσοι αγοράζουν κόκκινα δίπορτα αυτοκίνητα παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. περισσότερες φορές και εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα. Φυσικά αν πας στην Αυστραλία δεν πρόκειται να δεις ούτε Ferrari σε κόκκινο χρώμα!