Επανεκκίνηση της νόμιμης διήθησης στην Γαλλία – Νέα δοκιμαστική περίοδος

Επιτρέπεται δοκιμαστικά σε 21 περιοχές
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/8/2021

Επιτράπηκε εκ νέου στην Γαλλία η διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία σε στοίχους των αυτοκινήτων. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν στα πλαίσια μίας δοκιμαστικής περιόδου για να καταγραφεί αν η πρακτική είναι καλύτερη ή χειρότερη για την ασφάλεια των οδηγών. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου υπήρχε η πρόβλεψη να δοθεί παράταση αλλά τα νούμερα των ατυχημάτων ήταν ανεβασμένα και οι διαβουλεύσεις για την επανέναρξη δεν γινόταν να προχωρήσουν άμεσα. Είχαμε πει τότε πως σε 2-3 μήνες θα επιτραπεί ξανά και πάλι, χρειάστηκαν τελικά σχεδόν 6.

Σε αυτό το σημείο ας σημειώσουμε πως το μεταφραστικό δάνειο του όρου είναι αναγκαίο για να ξεχωρίσει μία πρακτική που υποβάλλεται σε κανόνες από τις «σφήνες» που είναι η άτακτη κίνηση αλλαγής λωρίδων κυκλοφορίας. Μία πρώτη θετική γνωμοδότηση για την χρήση του όρου έρχεται από τον κο. Νίκο Σαραντάκο, συγγραφέα, μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδήμων στη φρασεολογία, ετυμολογία και τη λεξικογραφία. Μπορείτε να διαβάσετε την συζήτηση για τον όρο διήθηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τι συμβαίνει τώρα στην Γαλλία. Η διήθηση λοιπόν επιτράπηκε ξανά σε 21 περιοχές της χώρας, περίπου στο 1/4 της συνολικής επικράτειας και θεωρητικά όποιος ακολουθεί την πρακτική αυτή στα υπόλοιπα 3/4 κινδυνεύει με πρόστιμο 135 Ευρώ και 3 πόντους ποινής. Οι πόντοι στο δίπλωμα γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως είναι χειρότεροι από το πρόστιμο για τους Γάλλους, ωστόσο η συμπεριφορά στους δρόμους όλης της επικράτειας το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου, ήταν σαν να επιτρέπεται καθολικά.

Μέχρι να γίνει επανεκκίνηση της δοκιμαστικής περιόδου ξέρουμε με βεβαιότητα πως υπήρχαν και πρόστιμα, αλλά και γενικευμένες δύσκολα να καμφθούν αντιδράσεις από την κοινότητα των μοτοσυκλετιστών. Βασικό επιχείρημα -και βάσιμο- το γεγονός πως δεν μπορεί κανείς να λάβει υπόψη του μονάχα τα νούμερα των τροχαίων ατυχημάτων, δίχως να έχει προχωρήσει σε κάποια έρευνα που να αξιολογεί τα αίτια και να απαντά με βεβαιότητα πως η αύξηση προέρχεται εξαιτίας της πρακτικής αυτής. Η διενέργεια «πειράματος» είναι μία πολύ καλή πρακτική για να δεις αν ισχύει η θεωρία και στην πράξη αλλά δεν έχει νόημα όταν δεν συνοδεύεται από έρευνα που να αξιολογεί τα ευρήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει επανεκκίνηση της δοκιμαστικής περιόδου, κι έτσι σε 8 διαμερίσματα του Παρισιού και συνολικά σε 21 περιοχές της Γαλλίας επιτρέπεται στις μοτοσυκλέτες να κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες.

Υπάρχουν σαφέστατοι κανόνες για το πώς και το που μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει: Στους αυτοκινητόδρομους που έχουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και τα όρια ταχύτητας είναι πάνω από 70χαω με τα υπόλοιπα οχήματα να πρέπει να είναι ακινητοποιημένα ή να κινούνται σε πολύ μικρή ταχύτητα και στις δύο λωρίδες. Ακόμη και τότε η κίνηση των μοτοσυκλετών δεν μπορεί να γίνει με περισσότερα από 50χαω και η διαφορά ταχύτητας με τα υπόλοιπα οχήματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30χαω. Μία σειρά από κανόνες διέπουν την συμπεριφορά των μοτοσυκλετών ανάμεσα στις λωρίδες με κάθε λεπτομέρεια και υπάρχει πρόβλεψη μέχρι για τα τρίκυκλα που οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Η επανέναρξη της δοκιμαστικής περιόδου στην Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική και για εμάς εδώ, καθώς η διακοπή της είχε έρθει σε μία στιγμή που ξεκινούσαν διαβουλεύσεις μεταξύ του συνδέσμου εισαγωγέων μοτοσυκλετών και του υπουργείου μεταφορών, μελετώντας τρόπους για την νομοθετική καθιέρωση της πρακτικής και στην Ελλάδα. Τώρα το παράδειγμα της Γαλλία μπορεί και πάλι να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της πρακτικής και σε εμάς εδώ,

Fantic Days 2024 - Ακυρώθηκαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών!

Η γιορτή της Fantic είχε προγραμματιστεί για τις 21-22 Σεπτεμβρίου στο SalviniLand - Monterenzio στην Μπολόνια
Fantic Days - Ακυρώνονται λόγω καιρού
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/9/2024

Δεν προλάβαμε να χαρούμε για τη διοργάνωση της πρώτης έκδοσης της γιορτής της Fantic, και η εταιρεία ανακοίνωσε την ακύρωση των Fantic Days που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Off-road πάρκου SalviniLand - Monterenzio στην Μπολόνια. Αιτία, μια δυνατή καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει την περιοχή την Παρασκευή, μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Η ανακοίνωση της Fantic αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητή οικογένεια Fantic,

Με μεγάλη μας λύπη σας ενημερώνουμε για την ακύρωση των Fantic Days για λόγους ασφαλείας. Αναμένoνται πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στην περιοχή οι οποίες πιθανότατα θα λήξουν το Σάββατο της ίδιας της εκδήλωσης.

Η κατάσταση αυτή δεν θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε κανονικά τη διοργάνωση των Fantic Days και, ταυτόχρονα, να εγγυηθούμε την ασφάλεια όσων εργάζονται για την προετοιμασία των διαδρομών και των χώρων, αλλά και των συμμετεχόντων.

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό για εμάς να σταματήσουμε, αφού πραγματικά καταβάλαμε τόσες προσπάθειες και κάναμε μεγάλες προετοιμασίες στις οποίες συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι από την οργάνωσή μας, το Motoclub Idice και τη Salviniland.

Σας ευχαριστούμε εκ μέρους όλης της Fantic Motor για την υποστήριξη που μας δείξατε και για το ενδιαφέρον σας. 

Παρακαλούμε συνεχίστε να μας ακολουθείτε στα κοινωνικά μας κανάλια για όλα τα τελευταία νέα και θα σας δούμε σύντομα στις επόμενες εκδηλώσεις της Fantic!"

Ετικέτες