Σε ξεκάθαρη δήλωση για φορολογικά κίνητρα στην αγορά κράνους, προχώρησε πριν λίγο ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από σύσκεψη που είχε στο «πολύπαθο» Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που διάφοροι φορείς -με το MOTO πρώτο στην δημοσιογραφικό κόσμο- ζητούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις την θεσμοθέτηση ενός πλαισίου για αγορά κράνους με φορολογικά κίνητρα, από την στιγμή που είναι και υποχρεωτική η χρήση τους, έχουμε επίσημα την ανακοίνωση πως θα γίνει! Σήμερα 1η Αυγούστου... Μέχρι τώρα με τελευταία φορά πέρσι, όταν καταθέσαμε εμείς οι ίδιοι Φάκελο Μοτοσυκλέτας στο συγκεκριμένο υπουργείο, η απάντηση ήταν πως για το συγκεκριμένο θέμα, μαζί με κάποια άλλα, θα πρέπει να συνομιλήσουμε με το υπουργείο Οικονομίας. Τώρα φαίνεται πως τα υπουργεία θα τα βρουν μόνα τους τα διαδικαστικά, αν πράγματι γίνει πράξη κάτι τέτοιο, μιας και έχουμε ακούσει πολλά από Έλληνες πολιτικούς και δεν έχουμε δει πράξεις. Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Όπως θα εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, έτσι θα καταστήσουμε σαφές πως η υποχρεωτική χρήση του κράνους θα τηρείται και θα συνοδευτεί από ένα πλαίσιο φορολογικών κινήτρων ώστε η απόκτηση του κράνους να γίνει πιο οικονομική».
Η υπόσχεση του πρωθυπουργού λοιπόν είναι ξεκάθαρη, καταγεγραμμένη, κι αν την πάρει πίσω ή δεν την υλοποιήσει θα πρέπει να μας βρει όλους μπροστά του. Θα ήταν ευχής έργο αντί για εξαγγελίες που ξεκινούν μιλώντας στον μέλλοντα, να έχουμε ανακοινώσεις που μιλούν στο παρελθόν, να είχαν δωθεί δηλαδή τα κίνητρα και να είμασταν στην ευχάριστη θέση να ξέρουμε σίγουρα τί συμβαίνει. Διότι στην πράξη η κίνηση αυτή σταματά την αγορά κράνους για οποιονδήποτε το σκεφτόταν άμεσα και θα περιμένουν τώρα τον Σεπτέμβριο για να δουν πόσο λιγότερα θα κοστίζει το νέο κράνος. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 10% ή 15% που σημαίνει πως δεν θα είναι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές «παγωμένοι» μέχρι πράγματι να εξαγγελθεί το μέτρο.
Πάμε λοιπόν στο δεύτερο κομμάτι της δήλωσης του πρωθυπουργού, κάτι που έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν με υψηλά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και μας είχαν διαβεβαιώσει πως δεν μπορεί να γίνει: Να σταματούν δηλαδή κάθε μοτοσυκλέτα που βλέπουν στον δρόμο με αναβάτη δίχως κράνος, ανεξάρτητα της υπηρεσίας που ανήκουν. Έτσι η ΔΙΑΣ -για παράδειγμα- σπάνια θα ασχολούνταν με κάποιον που είναι δίπλα τους στο φανάρι και δεν φορά κράνος, για ένα σωρό λόγους, ξεκινώντας από την οργανωτική δομή της ίδιας της αστυνομίας. Δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενους δρόμους στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να βλέπουμε και κόσμο να καβαλά χωρίς να φορά κράνος. Κι αν αυτή την στιγμή συμβαίνει συνέχεια, είναι γιατί όποιος το κάνει, ξέρει πως θα βρεθεί δίπλα σε ένστολο και εκείνος θα κάνει τα στραβά μάτια. Εκτός και αν έχει βγει σε «μπλόκο» τις ημέρες των γιορτών για να «βγει το δώρο». Στο εξωτερικό δεν τολμάς να οδηγήσεις δίχως κράνος, θα σε σταματήσουν άμεσα, εδώ υπήρχε η νοοτροπία πως επιτρέπεται μέσα από την αδιαφορία. Με μία δήλωσή του ο πρωθυπουργός θέλει να πιστέψουμε πως αυτό θα σταματήσει άμεσα από τον Σεπτέμβριο. Θα περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές να συμβαίνουν λοιπόν… Οι συγκεκριμένες άλλωστε είναι προς όφελος όλων μας.