Kawasaki H2R – Εγκαινιάζει γέφυρα με 400Km/h: VIDEO 360 μοιρών!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/6/2016

Ο Kenan Sofuoğlu, ο πιο πετυχημένος αναβάτης στα Supersport, ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του για να δει τα 400Km/h – στο κοντέρ – του Kawasaki H2R!

Πριν λίγο καιρό είχαμε δει ένα μέρος από τις προσπάθειές του όταν δημοσίευσε video που έδειχνε το κοντέρ του Kawasaki να πιάνει τα 391Km/h και λίγες μέρες πριν μας ενημέρωσε για πιο λόγο έκανε όλες αυτές τις δοκιμές, ενίοτε σε δημόσιο δρόμο, κλειστό όμως στην κυκλοφορία.

Σκοπός του Kenan Sofuoğlu ήταν να εγκαινιάσει με αυτό τον τρόπο, την γέφυρα Osman Gazi - μία νέα κρεμαστή γέφυρα στην θάλασσα του Μαρμαρά, που αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος για το είδος της, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η προετοιμασία για αυτό το εγχείρημα, σύμφωνα με τον Kenan, κράτησε 4 μήνες στην διάρκεια των οποίων επισκέφτηκε πολλές φορές την γέφυρα πριν αυτή ολοκληρωθεί. Παράλληλα έκανε πολλές δοκιμές με το H2R σε υψηλές ταχύτητες δοκιμάζοντας την ανοχή του ελαστικού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για να είναι ασφαλής από τυχόν υπερθέρμανση και καταστροφή του ελαστικού, θα έπρεπε να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο παραμονής του, στην περιοχή άνω των 300Km/h.

Αν και μήνες πριν είχε ενημερώσει ότι προσπαθεί να φτάσει την μέγιστη ταχύτητα με το H2R, έχοντας πραγματοποιήσει ορισμένες τροποποιήσεις, μετά το σημερινό εγχείρημα δήλωσε ότι απλά έκανε «μικρές αλλαγές, χωρίς επέμβαση στα χαρακτηριστικά».

Το εγχείρημα ήταν προγραμματισμένο να γίνει παράλληλα με την εορτασμό των εγκαινίων, ωστόσο ο Kenan με την ομάδα του είδαν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα ήταν κατάλληλες, με την ταχύτητα του αέρα να κάνει τα πράγματα επικίνδυνα, και έτσι πραγματοποίησαν την δοκιμή τα ξημερώματα.

 

Η νέα γέφυρα έχει μήκος 2,682 μέτρα και αποτελεί μέρος ενός νέου αυτοκινητόδρομου που θα ελαττώσει τον χρόνο ταξιδιού ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη κατά 3 ολόκληρες ώρες. Με μήκος μεγαλύτερο από 2,5Km η γέφυρα είναι ιδανικό μέρος για μία τέτοια δοκιμή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει δυνατός πλευρικός άνεμος. Κι αυτό γιατί το H2R θέλει χρόνο για να πιάσει με ασφάλεια αυτές τις υψηλές ταχύτητες. Θυμίζουμε ότι στο MOTO είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που το έχουν δοκιμάσει σε όλες τις συνθήκες – και από τους λίγους στον κόσμο – και είχαμε δει ότι όσο η πραγματική ταχύτητα ανέβαινε πάνω από τα 300Km/h τόσο μεγαλύτερη ήταν και η διαφορά στο κοντέρ. Την διαφορά την είχαμε επίσης επιβεβαιώσει και στην δυναμομέτρηση του H2R. Ακόμα όμως κι αν ο Kenan πηγαίνει με είκοσι ή εικοσιπέντε λιγότερα χιλιόμετρα τελικής, ή και πολύ λιγότερα, εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο και να υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας. Βασικός λόγος είναι ότι το ελαστικό της Bridgestone είναι φτιαγμένο για κανονική οδήγηση στην πίστα, κι όχι για τέτοιου είδους εγχειρήματα, που το καταπονούν ιδιαίτερα, αυξάνοντας την θερμοκρασία ανόμοια στην επιφάνεια του. Εμείς, μετρώντας την επιτάχυνση στο πρώτο χιλιόμετρο, έπρεπε να πραγματοποιούμε συχνά διαλλείματα καθώς η τρομακτική επιτάχυνση αύξανε την θερμοκρασία στα όρια του ελαστικού πολύ γρήγορα. Αναγνωρίζουμε λοιπόν την επικινδυνότητα της προσπάθειας και του δίνουμε συγχαρητήρια, έστω κι αν δεν ήταν 400 πραγματικά χιλιόμετρα! Αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους αναβάτες σε ολόκληρη την ιστορία του WorldSSP!!

Δείτε ένα εντυπωσιακό VIDEO - 360 μοιρών:

 

Σε ότι αφορά την ίδια την γέφυρα, είχε προσελκύσει την δημοσιότητα πέρσι, όταν ο Ιάπωνας υπεύθυνος έργου της κοινοπραξίας που ανέλαβε την κατασκευή της, αυτοκτόνησε στο σημείο, αφήνοντας μήνυμα ότι θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για την αποτυχία. Μέρες πριν ένα καλώδιο της γέφυρας είχε κοπεί, καθυστερώντας την ολοκλήρωση του έργου για πολλούς μήνες. Ωστόσο η γέφυρα ολοκληρώθηκε, ελέγχθηκε, και πλέον αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές του είδους της, σε όλο τον κόσμο

Απρίλιος 2015:

Ετικέτες

Rictor Skyrider X1 - Κινέζικη η πρώτη ιπτάμενη ηλεκτρική "μοτοσυκλέτα" 

Παρουσιάστηκε στη φετινή CES 2025 - Στόχος να μπει στην παραγωγή το 2026
Rictor Skyrider X1
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/1/2025

Το ιπτάμενο Rictor Skyrider X1 παρουσιάστηκε στη φετινή Έκθεση Consumer Electronics στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών ως η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που μπορεί να πετάξει.

Χωράει πολλή συζήτηση αν το Rictor Skyrider X1 είναι όντως μοτοσυκλέτα, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιεί έναν τροχό στο εμπρός μέρος του και έναν στο πίσω για να κινείται όταν βρίσκεται στο έδαφος. Όπως και το αν είναι η πρώτη ιπτάμενη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αφού η τσέχικη UDX έχει παρουσιάσει από πέρσι τη δική της πρόταση ως concept, με το AirWolf να μην κλείνει τον χειριστή του σε κουβούκλιο, να έχει τιμόνι και θέση μοτοσυκλέτας, αλλά όχι ρόδες. Ωστόσο το πρωτότυπο που δοκιμάζεται είναι ακόμη υπό κλίμακα.

Όπως και να έχει το Skyrider X1 μπορεί να κινηθεί σύμφωνα με τη Rictor ως δίκυκλο με ταχύτητα έως και τα 70 χλμ./ώρα με τους βοηθητικούς τροχούς να αναπτύσσονται όταν προσγειώνεται ενώ δεν διευκρινίζεται αν παραμένουν έτσι όσο βρίσκεται στο έδαφος. Στον αέρα η ταχύτητα φτάνει τα 100 χλμ./ώρα.

Rictor Skyrider X1

Ο "αναβάτης" είναι κλεισμένος σε κουβούκλιο και χρησιμοποιεί τιμόνι αυτοκινήτου, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία, η οποία αποκαλύπτει ότι το Skyrider X1, δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της θυγατρικής της Kuickwheel που κατασκευάζει πατίνια, σκούτερ και ποδήλατα, όλα ηλεκτρικά. Πρόκειται concept, μια ιδέα που πήρε φυσική μορφή και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να φτάσει στο στάδιο του πρωτότυπου και να πετάξει έστω και δοκιμαστικά. 

Το "ξεγυμνωμένο" πιλοτήριο με τους πρόχειρα κολλημένους σωλήνες και η πόρτα που... πέφτει καθώς ανοίγει είναι απτές αποδείξεις ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη τίποτα από εξαρτήματα, όργανα και ηλεκτρονικά συστήματα για να μπορεί να κάνει το Skydiver X1 τα εντυπωσιακά πράγματα που ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Rictor.

Το Skyrider X1 φέρει τέσσερεις ηλεκτρικούς κινητήρες με τον καθένα να δίνει κίνηση σε οχτώ έλικες, με τους άξονες στους οποίους στηρίζονται να αναδιπλώνονται ότι βρίσκεται στο έδαφος.

Rictor Skyrider X1

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του μονοθέσιου Skydiver X1 είναι το αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα ώστε το βάρος να κρατηθεί χαμηλά και αυτό να μπορεί να απογειώνεται έχοντας ωφέλιμο "φορτίο" της της τάξης των 100 κιλών.

Το ιπτάμενο όχημα της Rictor θα φέρει σύστημα που θα του επιτρέπει να απογειώνεται και να προσγειώνεται αυτόματα αλλά και αυτοματοποιημένο σύστημα πτήσης το οποίο θα μπορεί να επιλέξει και τη βέλτιστη διαδρομή στο εναέριο χώρο του αστικού περιβάλλοντος. 

Η ιπτάμενη "μοτοσυκλέτα" θα μπορεί επίσης να προσαρμόζει την πορεία της ανάλογα με τις αλλαγές στο περιβάλλον που πετάει συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καιρού. Στη θεωρία τουλάχιστον οι Κινέζοι δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη, ούτε στην ασφάλεια. Ισχυρίζονται ότι το Skyrider μπορεί να πετάξει με ασφάλεια ακόμη και αν ένα από τα μοτέρ του σταματήσουν να λειτουργούν ενώ φέρει και αλεξίπτωτο, για καλό και για κακό.

Rictor Skyrider X1

Το Skydiver X1 θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις SL και SX με τη διαφορά να εντοπίζεται στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Η μικρότερη θα είναι 10,5 kWh και η δεύτερη 21 kWh ενώ από ότι καταλαβαίνουμε διαφορετική θα είναι και η χημεία τους αφού η μικρότερη φορτίζει με τη μισή ταχύτητα από τη μεγαλύτερη -24 και 50 kW αντίστοιχα. Χωρίς να διευκρινίζεται για ποια από τις δύο η Rictor δίνει μέγιστο χρόνο πτήσης τα 40 λεπτά που είναι μάλλον υπεραισιόδοξο νούμερο ακόμη και για τη μεγαλύτερη μπαταρία.

Η Rictor θέλει να βγάλει στην παραγωγή ένα τόσο προηγμένο όχημα υπολογίζοντας ότι θα κοστίζει μόλις το ένα τρίτο της τιμής που έχουν αντίστοιχα ανταγωνιστικά οχήματα VTOL σήμερα δηλαδή λίγο κάτω από 50.000 ευρώ.